LonelyPlanet.com sitesi, dünya üzerinde mimari farklılıklar gösteren en güzel 10 binayı sıraladı. Listede Türkiye'den de bir yapı yer aldı.
İmam Camii (Mescid-i İmam) - İsfahan - İran
İsfahan kentindeki İmam Camii'nin içi ve dışı tamamen mavi çinilerle kaplanmış. 17'inci yüzyılda inşa edilen caminin bu özel kaplaması gün içerisinde gelen ışığa göre ton değiştiriyor.
Guggenheim Müzesi - Bilbao - İspanya
İspanya'nın Bilbao kentindeki müzenin dış cephesi titanyum ile kaplı. Sıradışı hatlara sahip yapı 1997 yılında tamamlanmış.
Potala Sarayı - Lhasa -
Lhasa kentine tepeden bakan saray, Tibet hükümetinin merkezi ve Dalai Lama'nın kışlık konaklama mekanı.
İskenderiye Kütüphanesi - Mısır
2002 yılında tamamlanan yapı, milattan önce üçüncü yüzyılda inşa edilen klasik İskenderiye Kütüphanesinden esinlenerek tasarlanmış. Disk şeklindeki yapının Akdeniz'den yükselen ikinci bir güneşi temsil ettiği belirtiliyor. Kütüphanenin raflarında 8 milyon kitap bulunuyor.
Sagrada Família - İspanya
Antoni Gaudi'nin tasarladığı Sagrada Familia, dünyanın en sıradışı kilisesi olarak kabul görüyor. La Sagrada Familia (Kutsal Aile) Katalonya'nın Barselona şehrinde bulunan modern mimarinin öncülerinden sayılan Antonio Gaudi tarafından 1882 yılında yapılmaya başlanılan fakat Antoni Gaudi'nin 1926 yılında bir tramvayın altında kalarak ölmesi sonucu yarım kalan bir bazilikadır.Yapımı halen devam etmektedir. İspanya, kiliseyi 2026 yılında tamamlamayı hedefliyor.
Tac Mahal - Hindistan
Tac Mahal, Babür İmparatorluğu'nun 6. hükümdarı Şah Cihan (1593-1666) tarafından, o zamanki imparatorluğun başkenti olan Hindistan'ın Agra şehrinde, Jumna (Yamuna) Nehri'nin kıyısında yaptırılmıştır. Şah Cihan'ın, eşi Mümtaz Mahal 14. çocuklarını doğururken öldü. Şah Cihan, eşinin ölümünden sonra 2 yıl yas tuttu. Artık devlet işlerine ilgisini kaybeden hükümdar, teselliyi sanat ve mimaride buldu. Eşinin ölümünün ertesi yılı 1632'de Tac Mahal'in temeli atıldı.
Kış Sarayı - Rusya
Günümüzde Ermitaj Müzesi olarak hizmet gören bu yapı aslen Rus çarlarının kış sarayı olarak inşa edilmiş. Bir şehir blokunu tamamen kaplayan saray, Rusya'nın mimari güzellikte Avrupa'yla boy ölçüşebileceğini ispatlamak için yapılmış.
Dünyanın en büyük ve eski müzelerinden olan Ermitaj Müzesi, 1764 yılında Çariçe II. Katerina tarafından kurulmuş, ancak 1852 yılında kamunun hizmetine açılmıştır. Yaklaşık 3 milyon sanat eserinden oluşan müzenin koleksiyonunun çok az bir kısmı sergilenebilmektedir. Ermitaj Müzesi dünyanın en büyük resim koleksiyonuna sahiptir. Müze en çok tablo koleksiyonu bulunması nedeniyle Guinness Rekorlar Kitabında yer alır.
Crac des Chevaliers - Suriye
Suriye'de bir tepeye hakim konumda bulunan Crac des Chevaliers, 800 yıl önce bu bölgeye hükmeden Haçlı krallığı tarafından inşa edilmiştir.
Oscar Niemeyer Müzesi - Brezilya
Brezilya'nın başkenti Brasil'i tasarlayan mimar olarak tanınan Oscar Niemeyer'in imzasını taşıyan bu müze, aynı zamanda "Göz Müzesi" olarak da biliniyor. Oscar Niemeyer Müzesi Brezilya'nın Paraná Eyaleti'ndeki Curitiba şehrinde yer alan bir müzedir. Yapının şekli nedeniyle Göz Müzesi olarak da nitelendirilmektedir.
Aya Sofya - Türkiye
Milattan sonra altıncı yüzyılda kilise olarak inşa edilen Aya Sofya, İstanbul'un fethinden sonra camiye dönüştürülmüş. Yapı 1935 yılından bu yana ise müze olarak hizmet veriyor. Yerden 56 metre yüksekte bulunan 31 metre çapındaki kubbe, yapının en hayranlık uyandıran parçalarından biri olarak kabul ediliyor.
KAYNAK: LonelyPlanet.com
FOTO: wikipedia.org