Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Haberler ::::: Avrupa'nın En Güzel Köprüleri...        


Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
İtalya Venedik   27 Kasım 2023 5547 1 hakangeziyor 
 
  Avrupa'nın En Güzel Köprüleri...

Köprüler...Bir noktadan diğerine seyahat etmenin kolay yöntemlerinden birisi. Gelgelim bazen öyle güzel mimaride inşa ediliyorlar ki bakmaya ve gezmeye doyamıyorsunuz. Ya da kullanılan olağanüstü teknoloji sizi cezbediyor. Sebep her ne olursa olsun dünyanın pek çok noktasında yer alan binlerce köprü içinden bazıları öne çıkıyor, her kitap, her rehber onlardan mutlaka bahsediyor.

ABD kökenli seyahat şirketi www.bootsnall.com Avrupa'nın en güzel köprüleriyle ilgili bir araştırma yapmış. Bazıları modern ve en son teknoloji ile inşa edilmişken bazıları ise yıllardır bulundukları kentin mimari yapısının doğal bir parçası olarak kabul edilmiş. "En iyi" ya da "En güzel" her zaman göreceli kavramlar olmakla birlikte işte Bootsnall'a göre Avrupa'nın en güzel 12 köprüsü (orijinal metne göre sıralanmıştır):

FOTOGRAF: © Alpalfour / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


1- Millau Viyadüğü (Le Viaduc de Millau), Fransa Güney Fransa'nın Tarn Nehri Vadisinde yer alan viyadük-köprü, ünlü Empire State Binasından sadece 38 metre kısadır. 2004 yılında trafiğe açılan köprü ayrıca dünyanın en yüksek güvertesine de ev sahipliği yapıyor.

2- Rialto Köprüsü (Ponte di Rialto), Venedik, İtalya Rialto Köprüsü, Büyük Kanalda üzerinde yer alan en eski ve şüphesiz en çok fotoğraflanan köprüdür. 1255 yılındaki ilk haliyle keresteden imal edilen köprü 1310 yılında çıkan isyanda yandıktan sonra yeniden yapıldı. Ancak tekne gösterilerini izlemeye gelen halkın kalabalığını taşıyamayan köprü çöktü. Bu sefer yetkililer köprünün taştan yapılmasına karar verdiler. Bugün gördüğümüz Rialto Köprüsü 1591 yılına tarihlenmektedir.

3- Charles Köprüsü (Karluv Most) Prag, Çek Cumhuriyeti Eski Şehir ile Mala Strana bölgesini birbirine bağlayan köprü önceleri Taş Köprü olarak anılıyordu. Sonradan Çek Kralı ve Kutsal Roma İmparatoru 4. Charles'ın adını alan köprünün her iki tarafında kuleler bulunuyor. Pek çoğu orijinallerinin bire bir kopyası olan 30 heykelle süslenmiş köprüyü gezmek için en güzel zaman, Prag Kalesinden nehre düşen muhteşem gölgeleri de izleyebileceğiniz günbatımı.

FOTOGRAF: © Public Domain / Wikimedia Commons


4- Kule Köprüsü (Tower Bridge), Londra, İngiltere Londra Kulesine (Tower of London) yakınlığı nedeniyle bu ismi alan baskül ve asma köprü birleşimi olarak inşa edilen köprü, ünlü Thames Nehri üzerinde yer alıyor. Yapımına 1886 yılında başlanan ve sekiz yılda tamamlanan köprü çoğu zaman nehrin yukarı bölümündeki "Londra Köprüsü" ile karıştırılıyor.

5- Zincir Köprü (Chain Bridge - Széchenyi lánchíd), Budapeşte, Macaristan

Başkentin, Tuna Nehrinin Buda ve Peşte olarak ayrıdığı iki tarafını birleştiren ilk köprü olma özelliğini taşıyan 375 metre uzunluğundaki eser 1849 yılında hizmete açıldı. 2. Dünya Savaşında Almanlar tarafından tahrip edilen köprü sonraki yıllarda aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir. Köprü, Macar halkının 1989 yılındaki özgürlük ve bağımsızlık kutlamalarına da şahit olması nedeniyle Macaristan'ın özgürlüğünün sembolü olarak kabul edilmektedir.

6- Eski Köprü (Ponte Vecchio), Floransa, İtalya Arno Nehri üzerinde yer alan köprü boyunca sıralanan dükkanlar, ortaçağda inşa edilen pek çok yapıda görülebilecek olan bir anlayış. Eskiden kasapların hakimiyetindeki köprü bugün için yerini hediyelik eşya satıcılarına bırakmış. 1354 yılından bugüne hiç değişmeyen köprü Almanlar tarafından 2. Dünya Savaşında tahrip edilmeyen ender köprülerden birisi.

FOTOGRAF: © BáthoryPéter / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


7- Yeni Köprü (Pont Neuf), Paris, Fransa Yeni Köprü, Seine Nehri üzerinde ayakta duran en eski köprüdür. Paris'in ortaçağ dönemindeki merkezini nehrin hem sağ hem de sol tarafına bağlamaktadır. Paris'te üzerinde ev taşımayan ilk köprü olan Neuf, aynı zamanda uzun süre şehrin en geniş köprüsü unvanını da korumuştur.

8- Mostar Köprüsü (Stari Most), Mostar, Bosna-Hersek Neretva Nehri üzerinde bulunan köprü, Mostar şehrinin iki yakasını bir araya getirmektedir. 1557 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle yaptırılan köprünün inşaatı 9 yıl sürmüştür. 1993'deki savaşta yıkılan ancak daha sonra UNESCO desteğiyle 2004 yılında aslına uygun olarak yeniden inşa edilen 30 metrelik köprü, iki ucunda bulunan birer kuleyle korunmaktadır.

9- Şapel Köprüsü (Chapel Bridge), Luzern, İsviçre Luzern şehrinde Reuss Nehri üzerinde yer alan köprü, Avrupa'nın en eski ahşap köprüsüdür. 1333 yılında şehri saldırılardan korumak amacıyla inşa edilen köprü 1993 yılındaki yangında büyük hasar görmüş, daha sonra aslına uygun olarak onarılmıştır. Köprünün yanında bulunan Su Kulesi ise uzun yıllar boyunca işkence odası, hapishane, hazine odası ve gözlem kulesi olarak kullanılmıştır.

FOTOGRAF: © Ikiwaner / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


10- Anghel Saligny Köprüsü (Anghel Saligny Bridge), Çernavoda, Romanya Tuna Nehrinin kollarından birisi olan Borcea Nehri üzerinde bulunan köprü, Kral 1. Carol Köprüsü olarak da bilinmektedir. 1890-1895 yılları arasında inşa edilen köprü o dönemde 4037 metrelik uzunluğu ile Avrupa'nın birinci dünyanın ise üçüncü en uzun köprüsü özelliğini taşıyordu. Köprü, 1987 yılından beri kullanılmamaktadır.

11- Ahlar Vahlar Köprüsü (Ponte dei Sospiri), Venedik, İtalya Venedik'te Dükler Sarayını hapishaneye bağlayan bu küçük köprü, 1600-1603 yılları arasında inşa edilmiştir. Hikayeye göre, ömür boyu hapse mahkum olan mahkumlar hücrelerine götürülürken güzeller güzeli Venedik şehrini en son bu köprüden görürler ve "ah, vah" çekerlermiş. Unutmadan, köprü inşa edildiğinde engizisyon mahkemeleri çoktan tarihteki yerini almıştı.

12- Erasmusbrug, Rotterdam, Hollanda Nieuwee Maas Nehri üzerinde yer alan modern köprünün lakabı "kugu". 808 metre uzunluğundaki köprü 1996 yılında tamamlanmış ve kentin kuzey ve güney bölgelerini birbirine bağlıyor. 2005 yılında, dünyaca ünlü DJ, Tiesto köprüde havai fişekler ve ışık gösterileri eşliğinde sahne aldı.

NOT: Yukarıda özet halinde verilen makalenin orijinaline ulaşmak isterseniz 12 of the Most Beautiful Bridges in Europe - Bootsnall



NOT: Yukarıda İngilizce orijinalinden Türkçe'ye özetlenerek çevrilen makalenin orijinalinde verilen yer isimlerine "herhangi bir ilave ya da yorum katmadan" sadık kalınmıştır. Makaleyi destekleyecek yeni ve farklı fikirlere her zaman açık olduğumuzu belirtiriz. Tüm çabalara rağmen eksik, hatalı ya da güncel bilgiler olmamasından dolayı www.gezialemi.com sitesinin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.









 
İtalya
Ana Sayfa
          Venedik
Ana Sayfa
 

"Avrupa'nın En Güzel Köprüleri..." Haberini İlgilendiren Ülke ve Şehirler:

Mostar (Bosna Hersek), Prag (Çek Cumhuriyeti), Paris (Fransa), Londra (İngiltere), Floransa (İtalya), Budapeşte (Macaristan),



 Yazılan Yorumlar...
NEŞE
(28 Ocak 2012)

Neyse ki 12 köprüden 8 tanesini görmüşüm,darısı görmediklerimin başına...

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.