Kanal: TRT
Program: Hey Taksi
Bölüm: Zagreb 25. Bölüm
Yönetmen: Halit Ziya DEMİRTAŞ
Yapımcı: Gökhan Güvenç ve Sedat Aral
'Hey Taksi bu hafta Güneydoğu Avrupa nın küçük ülkesi Hırvatistan ın yemyeşil başkenti Zagreb de..30 yıllık taksici Ivan Komorski nin gözünden Zagreb in tüm renkleri 'Hey Taksi de ekrana geliyor..
Ivan ın Zagreb de ilk durağı 11. yüzyıldan beri piskoposluk bölgesi olan Kaptol.. Kaptol bölgesinin en önemli simgesi ise 1094 yılında yapılan iki kuleli Aziz Stephan Katedrali..
Kaptol den sonra istikamet kentin bir diğer merkezi olan Gradets yani Yukarı Şehir..Bu bölgeye, büyük bir yangından hasar görmeden kurtulduğu için mucizevi sayılan Meryem Ana ve bebek İsa resimlerinin bulunduğu küçük bir şapeli barındıran Taş Geçit ten geçilerek giriliyor. 13. yüzyıldan kalan ve çatısında seramikten yapılan eski Hırvat ve Zagreb bayraklarının bulunduğu Aziz Marko Kilisesi ise Yukarı Kentin en ünlü simgesi..
Taksici Ivan, kentin kalbinin attığı Yelaçiç Meydanı nın ardından Zagreb in kuzeyindeki Medvedgrad kale şehrine gidiyor. 13. yüzyıldaki Moğol saldırılarına karşı Zagreb i korumak için yapılan kalede 1991 yılındaki Hırvat bağımsızlık savaşında hayatını kaybeden askerler için yapılmış bir de anıt yer alıyor..
1944 de Hırvat lider Yosip Broz Tito yönetiminde kurulan Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti dönemini de hatırlayan Ivan, bu kez Tito nun doğduğu Kumrovets köyüne doğru yol alıyor. Zagreb e yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki köy bugün bir açık hava müzesi olarak ziyarete açılmış durumda.
Taksi şoförü Ivan, Kumrovets in ardından tekrar Zagreb sokaklarına dönüyor.. Gölleri, çocuk oyun alanları ve yürüyüş parkurları ile kentin en güzel parklarından biri olan Bundek Parkı nın ardından Dolats Pazarı na gidiyor. Global ekonomik krizden etkilenen Zagrebliler Dolats Pazarı nda evlerine yiyecek götürme telaşındalar..
Eski Yugoslavya da sosyalist sistemi, 1991'de de Sırbistan güdümündeki savaş ve bağımsızlık dönemini yaşayan taksici Ivan, kendisinin Hırvatistan tarihinin canlı tanığı olduğunu söylüyor ve ekliyor, 'Savaştan önce komünizm döneminde herkesin işi vardı. Çok sayıda fabrika bulunuyordu ve gelecek korkusu yoktu..Savaş sırasında geleceğimizden çok korktuk..Bugün ise bağımsızız ve ben gelecekte Hırvatistan için en iyisini diliyorum .