Kanal: TRT
Program: Hey Taksi
Bölüm: Kudüs 5. Bölüm
Yönetmen: Halit Ziya DEMİRTAŞ
Yapımcı: Gökhan Güvenç
Hey Taksi' bu hafta tüm semavi dinlerin anavatanı Kudüs'te... Müslüman, Yahudi, Hıristiyanların bir arada yaşamaya çalıştığı şehire bir taksicinin gözüyle bakış...
Zeytin Dağı'ndan şehrin panoraması, İsrailli Araplar ve Filistinlilerin yaşam mücadelesi, Ortodoks Yahudilerin yaşadığı Mea Şearim semti, Eski Şehir'deki Kıyamet Kilisesi, Filistin'in başkenti sayılan Ramallah ve şehri olduğu kadar hayatı da ikiye bölen 760 kilometrelik duvar...
Abed Obedia.. 38 yaşında, 6 çocuk babası..1999'dan beri Kudüs'te taksicilik yapıyor.. Hazreti İsa'nın doğduğu ve çarmıha gerildiği, Müslümanların ise ilk kabesi El Aksa'nın bulunduğu yer Kudüs. Tarih boyunca çözülemeyen Arap-İsrail gerginliğinin de başkenti. Tüm semavi dinlerin doğum yeri olan Kudüs'ü taksici Abed Obedia'nın gözünden ekrana gelecek.
İlk olarak kentin en güzel göründüğü yere, Zeytin Dağı'na gidiliyor, buradan Kudüs'teki dini ve tarihi eserler bir arada görülebiliyor. Üç büyük dinin mensupları arasında, öldükten sonra buraya gömülebilmek için 30-40 bin doları gözden çıkaranlar bile var.
Doğu Kudüs ve Filistin'in işgali sonrası o bölgelerde yaşayan Müslüman Filistinliler için hayat giderek daha zor bir hale gelmiş. Bugün Doğu Kudüslülerin hemen hiçbiri İsrail Pasaportu taşıyamıyor. Sadece burada yaşamaya hakları olduğunu gösteren mavi kimlik kartları bulunuyor.
Abed, Doğu Kudüs'ün merkezi olan Selahaddin Caddesi'nden geçerek Kudüs'ün Arap mahallelerine doğru sürüyor taksisini. Bu sokaklardan geçerken de intifada günlerini hatırlatıyor. Kudüs'ün doğusu ile batısı arasında fiilen bir sınır yok. Ancak aradaki fark hemen hissediliyor. Şehrin batısında ünlü alışveriş merkezi Mahane Yahuda'ya gidiyoruz.
Eski Şehir'de Hazreti İsa'nın çarmıha gerildikten sonra hayatını kaybettiği ve içinde ona ait bir mezarın bulunduğu Kıyamet Kilisesi'ni ziyaret ediyoruz. Burası Hz. İsa'nın sırtında haçla Via Dolorosa boyunca yürüyerek geldiği ve öldüğü yer olarak kabul ediliyor.
Filistin'in başkenti sayılan Ramallah'a yöneliyor taksi. Ramallah'ta nüfusun büyük çoğunluğunu Hıristiyan Araplar oluşturuyor. Şehirde çok sayıda yeni inşaat göze çarparken, Filistin halkının yaşamını tam ortadan ikiye bölen bu duvara rağmen yaşam hızla akmaya devam ediyor. Yapımına 2002 yılında başlanan duvar, 760 kilometre uzunluğunda. Duvarın hemen önündeki okullarda ise çocuklar eğitim görüyor. Abed bu duvara bakarken 'Duvar Filistinli çocuklar ile okullarını bile ayırıyor. Ne yazık ki bu duvar, çocukların geleceğinin üzerine çekildi' diyor.