Kanal: TRT
Program: Hey Taksi
Bölüm: Kıbrıs 4. Bölüm
Yönetmen: Halit Ziya DEMİRTAŞ
Yapımcı: Gökhan Güvenç
Hey Taksi programı, dünyanın farklı kentlerinde yıllardır direksiyon sallayan taksicilerin gözünden yaşamın akışını ve şehrin soluğunu anlatıyor. Londra´dan Beyrut´a, Saraybosna´dan İslamabad´a, Bombay´dan Ramallah´a, Lefkoşa´dan Kahire´ye uzanan 20 dakikalık bu yolculukta, her hafta farklı bir şehrin öyküsü gelecek ekrana.
Hey Taksi bu bölümde, Kıbrıs'ta. Önder Sadrettin, 68 yaşında, Kıbrıs Türkü eski bir mücahit.. Türkiye'nin gerçekleştirdiği 1974 Barış harekatı sırasında Rumlara esir düşerek, 3 ay Limasol'daki stadyumda kalmış..Bugün kızı ve torunu ile yaşadığı Kuzey Kıbrıs'ta ilerlemiş yaşına rağmen hala taksicilik yaparak hayatını kazanıyor..
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ilk ziyaret ettiğimiz yer Lefkoşa...Ortasından geçen yeşil hat ile Türklerin ve Rumların ayrıldığı, dünyanın son bölünmüş kenti.. Ve iki tarafı birbirine bağlayan ana geçiş kapısı Ledra Palas.. Kuzey Kıbrıs'tan mevsimlik işçilerle birlikte yaklaşık 8 bin kişi güneye çalışmaya gidiyor.. Yani burada insanlar sabah sınır kapılarında kahvelerini içtikten sonra, bir başka ülkeye çalışmaya gidiyorlar.
Önder Bey, 1960'lı yıllardan bu yana Kıbrıs'ta yaşananlara ilk elden tanıklık ediyor. Harekat süresince Beşparmak Dağları'nın eteklerine kurulmuş St. Hillarion Kalesi'nin O dönemde mücahitler için büyük stratejik öneme sahip olduğunu söylüyor. Bu görkemli yapı, Walt Disney'in 'Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler' filmine de esin kaynağı olmuştu...
Dipkarpaz'da yol alırken eski Rum köylerinin içinden geçiyor Önder bey. Karpaz Yarımadası'nın sonundaki Apostolos Andreas Manastırı'na gidiyoruz. Ortodoks geleneğine göre Havari Andreas bir gemi yolculuğu sırasında burada karaya çıkmış ve yere vurduğu asasıyla mucizeler yaratan bir su çıkarmış. Dip Karpaz'da ayrıca güç, cüsse ve dayanıklılıklarıyla bilinen, soyları tükenmekte olan Kıbrıs eşeklerini de görmek mümkün.
Önder Beyin bir sonraki durağı ise Kıbrıs'ın kuzeydoğusunda yer alan, plajlarıyla ünlü Gazimagosa. Gazimagosa'daki kale, aynı zamanda 1963 ve 1974'te Türk mücahitlerinin , göğüs göğüse çarpışarak savundukları bir yer. Bir zamanlar Gazimagosa'nın en önemli turistik bölgesi olan Maraş ise 74 harekâtından sonra kapatıldı. Savaşın tüm izlerinin görülebildiği bölge, bugün bir hayalet şehri andırıyor..
Politik olarak yıllardır suların durulmadığı Kıbrıs'ta 2004 yılında yapılan referandumda Kıbrıslı Türkler yüzde 65 düzeyinde oy vererek, dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın barış planına 'evet' dediler. Rum kesiminde ise plan yüzde 76'lık bir oranla reddedildi. Taksici Önder bey de bugünkü durumun devam etmesi gerektiğini belirterek 'Başımıza gelen şeylerden şunu çıkarırım, ne Rumla bir araya gelinir, ne de bir başkasıyla. En iyi durum bugünkü durumdur. Onlar ayrı biz ayrı' diyor.