Kanal: TRT
Program: Yol Arkadaşım
Bölüm: Kastamonu Cide Bölüm 64
Yol Arkadaşım, Anadolu'nun yüzyıllardır devam eden geleneklerini, şehirlerin ve insanların hikayelerini ekrana taşıyan bir gezi-kültür programıdır. Her bölümde, gidilen yöreye ait coğrafi, mimari ve kültürel özellikleri izleyeciye doğal ve yalın haliyle aktarmayı amaçlamaktadır.
''Yol Arkadaşım'' TRT HABER ekranlarında yayınlanmıştır. Yönetmeni Neşe Uğur Nohutcu olup programın sunuculuğunu Nilgün Esin yapmaktadır.
TRT Haber ekranlarında yayınlanan Yol Arkadaşım adlı programın 64. bölümünde; Kastamonu'nun İlçesi Cide'deyiz.
Cide şehri Küre Dağlarının uzantısında yer alan bir sahil şehri.
İlk durağımız Saltanat kayıklarının yapıldığı bir atölye ve Saltanat kayıklarını yeniden hayata geçiren ustamız Kenan Amca.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahları taşıyan Saltanat bir diğer ismi ile Sultan kayıkları Türkiye'de sadece Cide İlçesinde yapılmakta. Osmanlı İmparatorluğunda hem taşıma amaçlı kullanılmış hem de çok önemli bir gelenek olarak karşımıza çıkıyor. Gücün, zenginliğin ve ihtişamın göstergesi Saltanat kayıkları. En son Apdülhamid döneminde kullanılıyor. 1909 Yıllarında Mehmet Reşat yeniden bu geleneği canlandırmaya çalışsa da netice alınamıyor. Unutulmuş bu gelenek 2002 yılında Kenan ustanın Saltanat kayıklarını yeniden yapmaya başlaması ile Haliç Saltanat kayıklarına yeniden kavuşuyor.
Batı Karadeniz'de sahil şeridinde virajlı yollardan ilerlerken Cide Kurucaşile arasında ismi Cenevizlilerden kalma doğa harikası bir koy ile karşılaşıyorsunuz Gideros Koyu. Yol Arkadaşımız Nurcan Abla o bir balıkçı ve Gideros Koyu aşığı "burası benim hayatım " diyor. Onun yaşamına ortak olmak ve Gideros Koyunun sırrını keşfetmek için ekran başına buyrun.
Şimdi ki durağımız Loc Vadisinde bulunan Karakadı Köyü. Eşsiz bir yer Loc Vadisi 4 Köyden oluşuyor. Bu bölgeye has "Sarı Yazma" için geldik buraya. Cide'li kadınların sembolü sarı yazma. Onurlu, azimli ve gayretli duruşlarını simgeliyor. 1940 kuşağı şiirimizin en büyük ustalarından Rıfat Ilgaz'ın şiirlerine ve romanlarına da konu olmuş.
Önce yöre halkı ile sarı yazmanın hikayesine ortak olalım sonrada yine Cide'de tek geleneksel sarı yazma dokuyan ustamız Mehmet Genç'in yanına gidip sarı yazmanın hikayesini dinleyelim ve son olarak bölge halkından sarı yazma halk oyunu birlikte izleyelim.