Kanal: TRT
Program: Hey Taksi
Bölüm: Saraybosna 3. Bölüm
Yönetmen: Halit Ziya DEMİRTAŞ
Yapımcı: Gökhan Güvenç
Hey Taksi programı, dünyanın farklı kentlerinde yıllardır direksiyon sallayan taksicilerin gözünden yaşamın akışını ve şehrin soluğunu anlatıyor. Londra´dan Beyrut´a, Saraybosna´dan İslamabad´a, Bombay´dan Ramallah´a, Lefkoşa´dan Kahire´ye uzanan 20 dakikalık bu yolculukta, her hafta farklı bir şehrin öyküsü gelecek ekrana.
Hey Taksi' 3. bölümünde yakın tarihin en şiddetli savaş, kuşatma ve soykırım dehşetine sahne olan Saraybosna'da..
Savaş döneminin teğmeni bugünün taksicisi Amir Goloş'un gözünden tünelden şehitliğe, Sırp Cumhuriyeti'nden Başçarşı'ya kadar Saraybosna'nın tüm renkleri 'Hey Taksi'de.. 'Hey Taksi' 21 Ekim Çarşamba akşamı saat 22:40'da TRT- TÜRK'de...
Amir Goloş, 3 çocuk babası...18-19 yaşlarında savaşa girmiş, teğmenliğe kadar yükselmiş... Savaşın ardından yaralarını sarmaya çalışan Saraybosna'da, bugün taksici olarak yaşamını sürdürüyor.
1992-1995 yılları arasında tarihin en acımasız savaşlarından birinin yaşandığı Saraybosna'da, Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nün verilerine göre 200 bini Boşnak, toplam 312 bin kişi hayatını kaybetti, 2 milyona yakın insan göç etmek zorunda kaldı.
Geçmişin izleri ile bugünü bir arada yaşayan kentte, Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç' in de yattığı şehitlik ilk duraklardan biri...
Alış veriş merkezleri, şık cafeleri ve eğlence mekanları ile herhangi bir Avrupa kentinden farklı olmayan Saraybosna caddelerinde dolaşırken Amir, geçmişte 65 kişinin öldüğü Pazar yerini gösteriyor. 5 Şubat 1994'de Sırplar tarafından bombalanan Pazar yerinde, evlerine yiyecek götürme telaşındaki onlarca masum kişi hayatını kaybetmişti.
Amir taksisini savaş sırasında 300 bine yakın kişiyi ölüm ve sürgünden kurtaran Saraybosna Tüneli'ne döndürüyor. Havaalanının tam altından geçen tünelin bir bölümü bugün müze olarak hizmet veriyor.
Saraybosna'da Müslüman, Katolik, Ortodoks ve Museviler yüzyıllarca barış içinde bir arada yaşadılar. Bu yüzden Avrupa'nın Kudüs'ü olarak adlandırılan Saraybosna'dan Sırp Cumhuriyeti'ne geçtiğimizde Amir'in şu sözleri dikkat çekiyor; 'Şu anda Sırplar burada yaşıyorlar, karşı tarafta Boşnaklar.. Onların insanları dolaşıyorlar, biz de dolaşıyoruz, hiç farkı yok. Biz konuşuyoruz, çalışıyoruz, oturuyoruz, farkı yok. Ne zaman isimler söyleniyor o zaman problem çıkıyor. O zaman insanlar bakıyorlar O Müslüman, O Sırp.. İsim bilmiyorlarsa problem çıkmıyor'
Amir, 'Bosna'ya gelince Mostar'a uğramadan gidilmez' diyerek tarihi köprüye doğru yol alıyor. Savaş sırasında Sırp ve Hırvat topçularının ateşi sonucunda sulara gömülen 429 yıllık köprü, 2004 yılında bir Türk firması tarafından yeniden inşa edildi.
Taksici Amir'in son durağı ise savaş yıllarında Sırp keskin nişancılarının halkın üzerine ateş açtıkları tepeler oluyor.. Ve o tepelerden bugün barış havasının yaşandığı kente bakarken 'Savaşın kazananı olmadı' diyor..