Yazar: Onur Ataoğlu Sayfa Sayısı: 215 s. Dili: Türkçe Yılı: 2010, 1. Basım Yayınevi: Çınar Yayınları / Gezi Dizisi ISBN: 9789753482363
(onurataoglu.blogspot.com'dan)
Beni tanıyanlar biliyor, 3-4 senedir "Japonya hakkında kitap yazdım, yayınlatacağım" diye her gördüğümün kafasını ütülüyorum. Bir şeyi 40 kere söylersen olurmuş ya, ben de geçenlerde kırkı buldum herhalde, kitap yayınlandı :
Olay şöyle gelişti; 2002 Kasım - 2006 Haziran arasında Japonya'da yaşadım. Bu 3,5 yıllık süre içinde bazen iş gereği, bazen de hobi amaçlı Japonya'nın büyük bölümünü dolaştım. Japonya hakkında birçok kitap okudum, değişik Japon yemeklerini denedim, çeşitli konser, sergi, sanat etkinliklerini izledim, Japon arkadaşlarım ile gezilere çıktım, uzun süren sohbetlerde bulundum. Bütün bu yaşadıklarımdan süzülen gözlemlerimi kısa notlar alarak biriktirdim ve Türkiye'ye döndükten sonra derleyerek kitap haline getirdim.
Kitabın adı nereden geliyor? İlk olarak ne zaman, nerede duyduğumu hatırlamasam da, gençliğimden beri arkadaşlar arasında kullandığımız çok anlamlı bir özdeyiştir Japon Yapmış... Dünyanın uzak bir bölgesinde, hatta neredeyse farklı bir gezegende, farklı bir toplumun bir şeyler yapmış olduğunu vurgular. Ne yapmıştır, nasıl yapmıştır, niye yapmıştır, bilinmez; ama yapmıştır işte! Japonun ne yapmış olabileceği konusunda yetmişiki milletten insan araştırmalarda bulunmuş, tezler, makaleler, ciltler dolusu yayın çıkarmıştır. Sonuç ise, kocaman bir kısır döngüdür; araştırdıkça, analiz ettikçe, öğrendikçe kafalar daha çok karışmıştır.
Kısacası, Japon yapmıştır işte! Halkımız da bilmeden, veya bilerek, Japonlara özgü Zen Budizminin sade ve derin felsefesi ile uyumlu bir özdeyiş geliştirmiştir. Bu iki kelime, Japonya'ya ve Japon halkına bakışımızı özetler: takdir etme, imrenme, destekleme, hayıflanma, taraf tutma, iç çekme, özeleştiri, hayran olma, kıskanma ve bazen motive olma! Dünya üzerinde başka hiç bir dilde, hatta Japonca'da bile, "Japon yapmış" kadar Japonya'yı ve Japonları açıklayabilecek kısalıkta ve kudrette bir deyiş yoktur.
Peki ama, Japon ne yapmış? Bu soruya kısa bir giriş yapmak niyetindeki kitap, iki temel varsayım üzerine kurulmuştur;
- Japonya dünya dışı bir gezegen, Japonlar da insan ötesi varlıklardır.
- Japonya bir keskin çelişkiler gezegenidir; Japonya ve Japonlar hakkındaki her yargının tersi de doğrudur.
Kitabın kapağında görüp bir anlam veremediğiniz Japonca kaligrafiyi güzel görünüyor diye seçtim. Umarım yamuk bir anlamı yoktur! Sonradan bir Japon arkadaşıma kontrol ettirdim, beni işletmiyorsa bu kelime "uchuu" (evren) anlamına geliyormuş. O zaman, Japonya'nın ayrı bir evren olduğu vurgusuna da uydu. Ne yapalım artık, uysa da, uymasa da...