Yazar: Onur Ataoğlu Sayfa Sayısı: 224 s. Dili: Türkçe Yılı: 2011, 1. Basım Yayınevi: Çınar Yayınları / Araştırma Dizisi ISBN: 9789753482455
(http://onurataoglu.blogspot.com'dan)
... Veee sonunda! Japon Yapmış'ın küçük kardeşi Japon NE Yapmış dizildi, basıldı ve raflara çıktı! Ben de ikinci çocuğumun doğumunu uzaktan keyifle izledim. Neyse ki gerçek doğum gibi hastane koridorlarında volta atmak, yani matbaanın bir köşesinde oturup mürekkebi ıslak kitabı beklemek zorunda kalmıyorsunuz. Çınar Yayıncılıktan arkadaşlarım arıyorlar ve doğumun başarıyla gerçekleştiğini, kitabın kuvözden çıkıp depoya indiğini haber veriyorlar!
İlk kitabım "Japon Yapmış"ın ardından hep aynı soruya maruz kalmıştım: "Pekiii, Japon yapmış diyorsun da, Japon NE yapmış?" Arkadaş sohbetlerinden radyo programlarına kadar, kitabımla ilgili sohbetler hep "Japon Ne Yapmış" sorusuyla başlıyordu. Baktım olacak gibi değil, sorunun cevabını toparladım (yaklaşık 220 sayfa) ve kitap haline getirdim:
"Japon Ne Yapmış" başlıklı soruların odak noktası, bir yabancı olarak Japonya'da yaşamanın zorluklarıydı. Bu yüzden kitabımın ilk 5-6 bölümü Türk'ün Japonya ile imtihanı ekseninde gelişti. Japonların yabancılara yaklaşımı, yabancı olarak sizin Japonlar arasında hissettikleriniz, dil, kültür ve anlayış farklılıklarının günlük yaşamınıza yansıması ve yaşanan ilginç anekdotlar ile kitaba sohbet havasında bir başlangıç yapmış olduğumu umuyorum. Ardından gelen "Japon Ünlemleri" bölümünde, kitabın ismindeki "NE"ye ilişkin bir ipucu var; bakalım yakalayabilecek misiniz?
Ardından, ilk kitabın önemli eksiklerinden biri olan Japon mutfağına ilişkin birkaç bölüm yer alıyor (Eksik demeyelim de, ilk kitapta yer kalmayan bölümler diyelim). Sushi'den başlayarak Japon mutfağının en uç noktalarına varan, ardından Japon içkilerine uzanan bir yolculuk.
Mutfağın ardından, Japon bahçeleri geliyor. Japonya denildiğinde akla ilk gelen imgelerden biri olan manikürlü bahçeler. Ve sonra diğer "Japonsal" imgeler; güvenlik, saniye sektirmeyen trenler, karaoke ve paçinko gibi farklı eğlence seçenekleri. Japonların özgün festivalleri, bu festivallerin ruhlarla, diğer dünyayla eğlenceli ilişkisi. Havai fişek çılgınlığı, akla ziyan Japon icatları. İkinci Dünya Savaşını bitiren atom bombasının trajedisi, savaşın bittiğinden habersiz 30 yıl ormanlarda direnen Japon askerleri.
Değişik bir konu yelpazesine sahip bu kitapta da, ilk kitabımın ana fikri olan iki temel prensip geçerliliğini koruyor:
- Japonya dünya dışı bir gezegen, Japonlar da insan ötesi varlıklardır. - Japonya bir keskin çelişkiler gezegenidir; Japonya ve Japonlar hakkındaki her yargının tersi de doğrudur.
Kitabımı beğenilerinize sunmadan önce bir konuya daha değinmek istiyorum; birincisi, geçtiğimiz aylarda Japonya'da yaşanan deprem, tsunami ve nükleer felaket trajedisi. Bu büyük afetin ardından Japonya'da yaşayan Türk ve Japon arkadaşlarımı aradım, hepsine salimen ulaştım, ama yakın arkadaş ve akrabalarını kaybedenler olmuştu tabii. Türkiye'deki arkadaşlarımın büyük çoğunluğunun beni arayarak üzüntü ve başsağlığı dileklerini iletmesi beni ayrıca duygulandırdı; Japonya ile bu derece özdeşleşmiş olmaktan büyük mutluluk duydum. Şaka yollu takılan ve "Japon pek de yapamamış anlaşılan" diyenler olsa da, felaketin ardından Japon halkının onurlu ve sağlam duruşu tüm dünyanın hayretini ve takdirini bir kez daha kazandı; benim de "Japon yapmış, yine yapacak" deme hakkım doğdu.
Son olarak, kitabımın çıkmasında büyük emeği olan Çınar Yayıncılığa bir kez daha teşekkür etmek isterim. Aydın Ilgaz ağabeyim ve Nilgün Ilgaz ablamın özverisiyle yayıncılık dünyasında çok saygın bir yeri olan Çınar Yayınları'nın kitabı yayınlamayı kabul etmeleri; sevgili editörüm Vedat'ın çok dikkatli ve özenli çalışması (ki, benim gibi haldır huldur yazan bir adamı törpüleyecek sabırlı bir editöre çok ihtiyacım vardı :-)), Kadir ve Murat'ın yardım ve destekleri sayesinde kitabım raflardaki yerini alabiliyor: