Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Haberler ::::: Budapeşte Ücretsiz Yürüyüş Turları Rehberi        


Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Macaristan Budapeşte   14 Ocak 2012 11 Haziran 2013 5684 1 hakangeziyor 
 
  Budapeşte Ücretsiz Yürüyüş Turları Rehberi

Macaristan'ın başkenti Budapeşte hiç kuşkusuz Avrupa'da görülmesi gereken önemli şehirlerden birisi. Batı Avrupa şehirlerine kıyasla halen nispeten ucuz olan Budapeşte'de hiç ücret ödemeden ya da memnun kaldığınız takdirde istediğiniz kadar bahşiş ödeyerek katılabileceğiniz yürüyüş turları düzenleniyor. Bu turlar, "TriptoBudapest" ve "Free Budapest Tours" adlı iki farklı organizasyon tarafından yerine getiriliyor. Bu yüzden her ikisi arasında tatlı bir rekabet olduğu söyleniyor. Aşağıda her iki organizasyonun düzenlediği ücretsiz yürüyüş turları hakkında bilgi verilmektedir.

TRİPTOBUDAPEST Budapeşte'de ücretsiz yürüyüş turları düzenleme fikri ilk kez 2007 yılında ortaya çıkmış. Herhangi bir kamu ya da özel sektör desteği bulunmayan TriptoBudapest organizasyonu bünyesinde faaliyet gösteren rehberlerin tamamı lisanslı ve profesyonel kişiler. TriptoBudapest, üç farklı yürüyüş turu düzenliyor:



1- Budapeşte Yürüyüş Turu (Free Budapest Walking Tour-The Original) Buda ve Peşte taraflarında 20'den fazla en popüler tarihi, sosyal ve mimari eserleri oranın yerleşik insanlarının gözüyle tanıtmayı amaçlayan tur her gün saat 10.30'da Vörösmarty Meydanı, Aslanlı Çeşme (Lion Fountain) den başlıyor. Burası aynı zamanda Metro 1. Hattın (Sarı Hat) son durağı. Yaklaşık 2,5 saat süren bu 3,5 km.lik yürüyüş Balıkçı Tabyası'nda (Fisherman Bastion) son buluyor.

2- Komünist Yürüyüş Turu (Free Communist Walk Tour Uzun yıllar komünizmin etkisinde kalan Budapeşte'nin bu döneme ait izlerinin peşi sıra gitmeyi amaçlayan yürüyüş turunda dönemin yaşam biçimi, ulaşım, eğitim, medya, spor ve dinsel ögeleri hakkında pek çok soruya cevap bulabiliyorsunuz. Ayrıca o yıllara ait propaganda belgeleri, okul üniformaları, tebrik kartları, kağıt ve madeni paralar da işin ekstrası.

Bu ilginç tur her Pazartesi, Çarşamba, Cuma ve Cumartesi günleri saat 14.30'da Vörösmarty Meydanı, Aslanlı Çeşme (Lion Fountain) den başlıyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Metro 1. Hattın (Sarı Hat) son durağı. Yürüyüş yaklaşık 2,5 saat sürüyor ve mesafesi de 2,5 km.

3- Yahudi Bölgesi Yürüyüş Turu (Free Jewish Quarter Walk Tour Macaristan, Doğu Avrupa'da en kalabalık Yahudi nüfusunun bulunduğu ülke konumunda. Ayrıca dünyanın en büyük ikinci Sinegog'u da Budapeşte'de bulunuyor. UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Yahudi Bölgesi'ni kapsayan tur boyunca sadece dinsel ögeleri değil aynı zamanda yaşam biçimi, sosyal faaliyetler, kültürel etkinlikler hakkında da bilgi sahibi oluyorsunuz.

Yürüyüş turu her Salı, Perşembe ve Cuma günleri saat 14.30'da Vörösmarty Meydanı, Aslanlı Çeşme (Lion Fountain) den başlıyor. Yaklaşık 2,5 saat süren bu 2,5 km.lik yürüyüş sırasında Yahudi bölgesinde yer alan bazı kafe ve barları da ziyaret edebiliyorsunuz.

TriptoBudapest hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler TriptoBudapest internet sitesini inceleyebilirler.



FREE BUDAPEST TOURS 2007 yılında faaliyete başlayan "Free Budapest Tours" organizasyonunun da herhangi bir sponsoru bulunmuyor. "Sırtçantalı Budapeşteliler" organizasyonu ile birlikte hareket eden Free Budapest Tours, 2009 yılında ünlü gezi rehberi serisi Lonelyplanet tarafından "tavsiye edilen tur" olarak gösterilmiş. Free Budapest Tours, iki farklı ücretsiz yürüyüş turu düzenliyor:

1- Peşte Yürüyüş Turu (Basic Pest Tour) Tuna Nehri'nin doğusunda yer alan Peşte'de gerçekleşen yürüyüş turunda en güzel eserleri görme şansına sahip oluyorsunuz. Her gün saat 10.30'da Deak Meydanı'ndaki turuncu-kırmızı şehir gezisi otobüsü durağında başlayan tur yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Deak Meydanı, Budapeşte'deki her üç metro hattının kesiştiği tek istasyon olma özelliğine de sahip.

2- Peşte ve Buda Yürüyüş Turu (Pest + Basic Buda Tour) Yaklaşık 2,5 saat süren bu yürüyüş turu her gün saat 14.30'de yine Deak Meydanındaki otobüs durağında başlıyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi Vörösmarty Meydanı, Metro 1. Hattın (Sarı Hat) son durağı.

Free Budapest Tours hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler Free Budapest Tours internet sitesini inceleyebilirler.

Her iki organizasyonun turlarına katılmak için rezervasyon yaptırmanıza gerek bulunmuyor. Sadece başlangıç saatinde orada olmanız yeterli. Eğer 10 kişiden kalabalıksanız bu durumda önceden irtibata geçmek gerekli. En çok beş dakika opsiyonunuz olduğunu unutmayın. Bu tarz turlar temel olarak ücretsiz ancak memnun kaldığınız takdirde birkaç Euro bahşiş bırakmak adetten. Tur sırasında rehberinize şehirle ilgili her türlü soruyu, en iyi restoranı, en ucuz barı, en eğlenceli mekanı vb. sorabilirsiniz. Bunun dışında TriptoBudapest, arzunuz üzerine ücretli özel turlar da düzenliyor.

İyi yürüyüşler...

Hazırlayan: M. Hakan Özbaran / Gezialemi.com



NOT: Yukarıda belirtilen hususlar, ilgili web sitesinin incelenmesi ve ihtiyaç duyulacak temel bilgilerin özetlenmesinden oluşmaktadır. Tek amacı Budapeşte şehrini ziyaret etmeyi düşünen kişilere farklı alternatifler sunmak olan bu haberde yer alan bilgilerin güncel olmasına azami özen gösterilmektedir. Bu konuda sitemizi takip eden dostlarımızın desteğine her zaman açığız. Tüm çabalara rağmen eksik, hatalı ya da güncel bilgiler olmamasından dolayı www.gezialemi.com sitesinin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.









 
Macaristan
Ana Sayfa
          Budapeşte
Ana Sayfa
 




 Yazılan Yorumlar...
BUDAPESTE ESTERGON MOHAC
(24 Temmuz 2012)

Resimler cok hos. Oncelikle tum gezi boyunca kahrimizi ceken orada yasayan rehberlerimiz www.budapestetur.com ekibine sunduklari VIP servis icin tsk ederiz. Sonrasinda gece estergon burclarinda oturup avrupa ovalarina bakmak tasviri mumkun olmayan bir zevkti. Ardindan Budapeste kalesini yine gece goruntelemek herkesin yapmasi gereken aktiviteler arasinda olmali. Acli gulas corbasi ve saraplarinida atlamayiniz.

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.