Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Canaima Ulusal Parkı        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Venezuela Bolivar Doğa Mirası 21 Kasım 2011 02 Ocak 2013 5857 0 Erdin İVGİN 

 Canaima Ulusal Parkı
 Venezuela » Bolivar
 (Doğa Mirası)

Canaima Ulusal Parkı, Venezuella'nın güneydoğusunda Guyana ve Brezilya sınırı boyunca 3 milyon hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Parkın yaklaşık %65'i masa dağ (tepui) oluşumlarıyla kaplıdır. Tepui'ler eşsiz biyo-jeolojik oluşumlar olup, jeolojik açıdan büyük ilgi uyandırmaktadır. Dik kayalıklar ve şelaleler (1.000 m.lik dünyanın en yüksek şelalesi dahil olmak üzere) muhteşem bir manzara sunmaktadır.

 
FOTOGRAF: Patricia Simmons / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 2.0
Canaima Parkı, değişik coğrafi şekilleri ve farklı hayvanları bünyesinde barındıran dünyanın en büyük yedinci ulusal parkıdır. Birden 2500 metreye kadar yükselen tepesi dümdüz dağlar; tepuiler bulunur. Türkçede masa-tepe denilen bu dağların zirvesi sanıldığının aksine kıraç değil yemyeşil ağaçlarla kaplıdır. Masa-tepeler Canaima Bölgesi'ne has dağ şekilleridir. Türkiye'de ve dünyanın neredeyse başka hiçbir yerinde böyle dağlar yoktur.

 
FOTOGRAF: Paolo Costa Baldi / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0
Bu bölgede inanılmaz bitki örtüsü; yüzlerce tür orkide ve çeşitli çiçekler bulunmaktadır. Bölgedeki ilginç hayvanlardan bazıları; büyük karıncayiyenler, armadillolar, kirpiler, su samurları, jaguarlar, tembel hayvanlar, pumalar, deniz domuzları ve tapirlerdir. Canaima Parkı'nda bulunan yüzlerce çağlayan ve şelale, bize doğanın ne kadar ihtişamlı ve muazzam olduğunu bir kez daha gösterecek ve kendilerine hayran bırakacaktır.

 
FOTOGRAF: Fabrizio Morroia, Bologna / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 2.0
Venezuella'nın Canaima Ulusal Parkı'nda bulunan dünyanın en yüksek şelalesi ünvanına sahip Angel Şelalesi; nefes kesen manzarası ve çevresinde bulunan yağmur ormanlarındaki saklı güzelliklerle doğaseverlerin vazgeçilmez rotaları arasında bulunur.

Şelale'nin adı altın ve değerli taşlar aramakta olan Jimmy Angel'dan gelmektedir. Jimmy Angel kendi adının verileceği Angel Şelalesi'yle bir kaza sonucu karşılamıştır. Jimmy Angel, karısı ve iki arkadaşının bulunduğu uçakla 1933 yılında Auyan Tepu Dağı'na inmiş, ancak uçağı sıkışmış ve tekrar havalanamamıştır. On iki gün Şeytan Kanyonu'nda mahsur kalan Angel çifti ve iki arkadaşı verdikleri yaşam mücadelesi sonunda küçük bir kasabaya inmeyi başarmıştır.

 
FOTOGRAF: Rich Childs / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 2.0
Jimmy Angel'ın daha önce gidilmemiş ve adı Şeytan Kanyonu olan bu yere cesurca uçuşu, eşi ve arkadaşlarıyla vermiş olduğu yaşam savaşı Venezuela'da bir efsaneye dönüşür. Bu yüzden hem bölgeye hem de şelaleye Angel adı verilir. Tam otuz üç yıl boyunca tepede mahsur kalan uçak bugün Maracay'daki Aviation Müzesi'nde sergilenmektedir.

 
FOTOGRAF: Yosemite / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 2.0
Venezuela'nın en popüler turistik yeri olan Angel Şelalesi, resmi olarak National Geographic ekibi tarafından 1949 yılında ölçülmüş ve 979 metre uzunluğunda olduğu açıklanmıştır. Şelaleden dökülen sular tabana yaklaşmadan, su buharlaşır ve bulutumsu bir sis oluşturur. Şelale altında bir göl bulunur ve gölün ucunda basamak basamak yosun tutmuş kayalardan akan sular Carrao Nehri'ni besler.

 
FOTOGRAF: Berrucomons / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 2.0


Doğa bilimcilerin "serbest düşüş" olarak tanımladığı; su damlasının hiçbir engele çarpmadan ilerleme mesafesi, Angel Şelalesi'nde 807 metreyle en uzun serbest düşüş olma özelliğine sahiptir. Şelalenin en uç noktasından itibaren serbest düşüşle bir kaya çıkıntısına çarpan şelale sularının yolculuğu 979. metrede son bulur.

 
FOTOGRAF: Jlazovskis / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0


KAYNAK:
© UNESCO/World Heritage - ©www.wikipedia.org - © www.tripadvisor.com.tr
HAZIRLAYAN: Erdin İVGİN / Gezialemi.com

Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1994
Liste Sıra No: 701
Niteliği: Doğa Mirası
Yeri: Bolivar Eyaleti, Venezuela
Koordinatlar: N5 19 59.988 W61 30 0

Linkler: UNESCO İnternet Sitesi
www.wikipedia.org - Canaima Ulusal Parkı Sayfası
© Gezialemi Dünya Mirası Listesi


 
Venezuela
Ana Sayfa
  Venezuela
Dünya Mirasları
  Bolivar
Ana Sayfa
  Bolivar
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)