Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Tac Mahal        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Hindistan Agra Kültür Mirası 21 Kasım 2011 02 Ocak 2013 7845 0 Erdin İVGİN 

 Tac Mahal
 Hindistan » Agra
 (Kültür Mirası)

1631 ile 1648 arasında Babür imparatoru Şah Cihan tarafından en sevdiği eşi anısına sipariş verdiği ve Agra'da inşa edilen beyaz mermerden geniş bir anıt mezar olan Tac Mahal, Hindistan'daki Müslüman sanatının mücevheridir ve dünya mirasının evrensel olarak takdir gören şaheserlerinden biridir.


FOTOGRAF: Fowler&fowler / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0
Günümüz Hindistan toprakları üzerinde 1526 ve 1858 yılları arasında hüküm süren Hint-Türk kökenli Babür İmparatorluğu'nun beşinci hükümdarı Şah Cihan; aşkını tüm dünyaya anlatmak, aşkının sembolü olarak dünyada sonsuza dek kalacak bir eser bırakmak için Tac Mahal'i inşa ettirdi: Şah Cihan'ın üçüncü eşi olan Mümtaz Mahal, doğum yaparken hayatını kaybeder ve onu kaybetmenin acısı ile Şah Cihan, uzun süre kendine gelemez. Devlet işlerinden elini eteğini çeken Şah, kendini sanat ve mimariye adar ve Mümtaz Mahal'i anmak üzere görkemli bir anıt mezar inşa ettirmeye karar verir. Yapıtta Mümtaz Mahal'in ve Şah Cihan'ın sanduka ve lahitleri bulunmaktadır.

 
FOTOGRAF: Jbarta / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0
Tac Mahal; her yıl binlerce turistin akın ettiği, gerek hikâyesiyle gerek ışıltılı görüntüsüyle dikkatleri çeken ve ziyaretçileri üzerinde büyük hayranlık uyandıran harikulade bir mimari yapıttır. Tam karşısında bulunan kapıdan içeri girdiğinizde tüm ihtişamı ile sizi kucaklar. Bahçedeki yeşil tonlar, havuzun berrak mavisi ile, Tac Mahal'in ışıltılı beyazı duvarların ve ek binaların kırmızısı ile inanılmaz bir görüntü oluşturur.

 
FOTOGRAF: public domain / Wikimedia Commons
Tac Mahal'in yapımında emeği geçen mimarların, Mimar Sinan'ın talebeleri olan ve Şah Cihan tarafından İstanbul'dan çağırılan İranlı Üstad İsa ile Üstad Muhammed olduğu bilinmektedir. Yapıtın ana kubbesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun ünlü kubbe ve yarı kubbe tasarımcılarından olan İsmail Efendi tarafından tasarlanmıştır. Tepe süslemesi (alem) Kazım Efendi tarafından dökülen, heykel ve mozaik süslemelerinin sorumluluğu Delhili Chiranjilal tarafından üstlenilen, girişte bulunan kaligrafileri Şirazlı Amanat Efendi tarafından kazınan ve günde 20 bin işçinin çalışmış olduğu Tac Mahal'in inşasına; 1630 yılında başlanmış ve inşaat 22 yıl sonra 1652 yılında bütünüyle tamamlanmıştır.

 
FOTOGRAF: public domain / Wikimedia Commons
Agra ili, Yamuna Nehri'nin kıyısında inşa edilmiş olan Tac Mahal, 305 x 580 metre ölçülerinde dikdörtgen bir avluda yer almaktadır, ana bina ve 82 metre yüksekliğindeki kubbesinin ve onu çevreleyen 4 minarenin yapımında beyaz mermer kullanılmıştır. Tac Mahal'in duvarlarında; akik, firuze, sedef, pırlanta, inci ve yakut gibi çok değerli taşların da gömülü olduğu söylenmektedir.

Tac Mahal ve çevresinin planı ise dikdörtgen şeklindedir. Yapıtın üç tarafı, mazgallı kırmızı kum taşları ile yapılan duvarlarla örülmüştür. Yapıtın nehre bakan tarafında ise duvar yoktur. Duvarların dış tarafında, çeşitli küçük anıt mezarlar da bulunur. Duvarların iç tarafı ise Hindu tapınaklarının tipik bir özelliği olan kemer sütunlar ile kaplanmıştır.

 
FOTOGRAF: Matthew Laird Acred / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0


Tac Mahal'in tam karşısında bulunan duvardan önce, kırmızı taş ve mermerden yapılmış bir giriş kapısı (Darwaza-i Rauza) bulunur. Kapıdan Tac Mahal'e doğru bir havuz uzanır ve bu havuzu tam ortadan bir artı oluşturacak şekilde başka bir havuz keser. Yapıtın havuzlara yansıyan görüntüsü, ziyaretçiler için yapıtın kendisi kadar görülmeye değer muazzam bir manzara oluşturur. Havuzun etrafındaki alanlar alabildiğine yeşildir ve yer yer ağaç ve ağaççıklarla kaplıdır. Tac Mahal'in bir yanında bir cami, diğer yanında ise bir misafir evi bulunur. Kırmızı renkleri ile bu binalar, Tac Mahal'in beyaz rengi ile birleşerek güneşin de etkisi ile harika bir görüntü oluşturur. Cami ile misafir evi birbirlerinin aksini yansıtıyormuş gibi tasarlanmıştır. Camide misafir evinden farklı olarak Mekke'ye bakan bir mihrap bulunur. Bu iki binanın tamamlanması 1643 yılına kadar sürmüştür.

 
FOTOGRAFShahnoor Habib Munmun / Wikimedia Commons / CC-BY 3.0


KAYNAK:
© UNESCO/World Heritage - ©www.wikipedia.org - © www.tripadvisor.com.tr
HAZIRLAYAN: Erdin İVGİN / Gezialemi.com

Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1983
Liste Sıra No: 252
Niteliği: Kültür Mirası
Yeri: Agra, Hindistan
Koordinatlar: N27 10 27.012 E78 2 31.992


Linkler: UNESCO İnternet Sitesi
www.wikipedia.org - Tac Mahal Sayfası
© Gezialemi Dünya Mirası Listesi
 
Hindistan
Ana Sayfa
  Hindistan
Dünya Mirasları
  Agra
Ana Sayfa
  Agra
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)