Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Tarihi Mostar Şehri Eski Köprü Alanı        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Bosna Hersek Mostar Kültür Mirası 23 Kasım 2011 02 Ocak 2013 5657 0 Erdin İVGİN 

 Tarihi Mostar Şehri Eski Köprü Alanı
 Bosna Hersek » Mostar
 (Kültür Mirası)

Naretva nehrinin derin vadisine yayılan Mostar tarihi şehri, 15. ve 16. yüzyıllarda bir Osmanlı sınır kasabası olarak ve 19. ve 20. yüzyıllarda Avusturya-Macaristan imparatorluğu himayesinde gelişmiştir. Mostar eskiden beri Türk evleri ve Mostar Köprüsü (Stari Most - Old Bridge) ile anılır ve adını bu köprüden alır.


FOTOGRAF: public domain / Wikimedia Commons
1990 yılındaki çatışmalar sırasında tarihi şehrin büyük bölümü ve ünlü Mimar Sinan tarafından tasarlanan Mostar Köprüsü yıkılmıştır. UNESCO tarafından kurulan bir uluslararası bilim komitesinin yardımlarıyla Mostar Köprüsü yakın zamanda yeniden inşa edildi ve Eski Şehirde bulunan pek çok bina ya restore edildi ya da yeniden yapıldı. Osmanlı öncesi, Doğu Osmanlı, Akdenizli ve Batı Avrupalı mimari özellikleriyle Mostar Köprüsü bölgesi, çok kültürlü şehir yerleşiminin çarpıcı bir örneğidir. Yeniden inşa edilmiş Mostar Köprüsü ve Eski Mostar Şehri, uzlaşma ve barışın, uluslararası yardımlaşmanın ve birçok farklı kültürel, etnik ve dini topluluğun bir arada varoluşlarının sembolüdür.

 
FOTOGRAF: Fer.filol / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0
Mostar Köprüsü'nü ve daha birçok tarihi yapıyı bünyesinde barındıran Mostar şehri, Osmanlı döneminde 20 haneli küçük bir kasabadır. Neratva Nehri'nin ikiye ayırdığı kasabanın iki yakasının birbirine bağlanmasını isteyen kasaba halkı, dönem padişahı Kanuni Sultan Süleyman'dan bir köprü talebinde bulunurlar. Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle 1557 yılında inşasına başlanan köprünün mimarı ise, Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin'dir.

İnşası 9 yılda tamamlanarak 1566 yılında kullanıma açılan Mostar köprüsü; iki yakayı birbirine bağlamanın yanı sıra, kasabada ticareti geliştirir. Ticaretin gelişmesiyle zenginleşen ve canlanan kasaba, giderek şehirleşmeye başlar. Daha sonra Mostar Köprüsü'nün adını alır ve günümüzde hâlâ Mostar Şehri olarak bilinir.

 
FOTOGRAF: Mhare / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 2.5
Mostar Şehri'nin en önemli yapısı olan köprü, ne kadar güzel ve gösterişliyse inşa edilmesi de bir o kadar zor ve zahmetli olmuştur. Öyle ki, Mostar Köprüsü; 427 yıl boyunca doğal afetlerden ve iki dünya savaşından sağlam çıkmayı başarmıştır. Yapımında, yumurtadan keçi kılına kadar birçok malzeme kullanılan köprünün inşaatında 456 kalıp da taş kullanılmıştır.

Hilâl şeklinde tasarlanan köprünün iki ayağının arasındaki mesafe 28.59 metre ve yüksekliği ise 20 metredir. Üst döşemesi kademeli olarak yapılan köprüden, böylelikle yayaların ve araçların daha kolay geçebilmesi sağlanır. Köprünün hilâl şeklinde yapılmasının nedeni, Türk Bayrağı'ndaki hilâli temsil etmesidir. Ayrıca, ilk inşası esnasında köprüye, Türk eseri olduğunun anlaşılması için ay ve yıldız şekillerini barındıran bir taş eklenmiştir.

 
FOTOGRAF: Ramirez / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0


KAYNAK:
© UNESCO/World Heritage - ©www.wikipedia.org - © www.tripadvisor.com.tr
HAZIRLAYAN: Erdin İVGİN / Gezialemi.com

Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 2005
Liste Sıra No: 946
Niteliği: Kültür Mirası
Yeri: Mostar, Bosna-Hersek
Koordinatlar: N43 20 53.232 E17 48 39.312


Linkler: UNESCO İnternet Sitesi
www.wikipedia.org - Mostar Sayfası
© Gezialemi Dünya Mirası Listesi
 
Bosna Hersek
Ana Sayfa
  Bosna Hersek
Dünya Mirasları
  Mostar
Ana Sayfa
  Mostar
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)