Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Antoni Gaudí Eserleri        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
İspanya Barselona Kültür Mirası 25 Kasım 2011 02 Ocak 2013 18412 0 Erdin İVGİN 

 Antoni Gaudí Eserleri
 İspanya » Barselona
 (Kültür Mirası)

Mimar Antoni Gaudí (1852-1926) tarafından Barselona ve yakınlarında inşa edilen yedi bina, 19. yüzyıl sonları ve 20. yüzyıl başlarında, mimarinin ve yapı teknolojisinin gelişimine Gaudi'nin sıra dışı yaratıcılığıyla yaptığı katkıları gözler önüne serer. Bu şaheserler, derleme olduğu kadar, oldukça kişisel bir stilin, bahçeler, heykel ve dekoratif sanat tasarımları ve mimarinin özgürce hüküm sürmesini temsil etmektedir. Bu yedi bina şunlardır: Casa Vicens (yazlık ev) , İsa'nın Doğuşu cephesi ve Kutsal Aile Bazilikası (La Sagrada Familia), Casa Batlló, Güell Sarayı, Güell Bahçesi.

Antoni Gaudí ya da tam adıyla Antoni Plàcid Guillem Gaudí i Cornet, İspanya'da Art Nouveau akımının öncüsü olan ünlü Katalan mimardır. Barselona'nın en ünlü mimari eserlerinin yaratıcısıdır.

 
FOTOGRAF: public domain / Wikimedia Commons
25 Haziran 1852'de Katalonya'nın Reus kentinde doğmuştur. Bir bakır ustasının oğludur. 1869'da başladığı mimari eğitimi, askerlik hizmeti ve çeşitli nedenlerle sekiz yıl sürmüştür. 1878'de eğitimini tamamladığı Barselona kenti, tüm sanatsal etkinliklerinin merkezi olmuş ve kişiliğinin gelişiminde büyük yer tutmuştur. O dönem, Barselona'da özellikle tekstil endüstrisinin gelişmesiyle orta sınıfın güçlendiği, zenginliğin ve şehirsel gelişimin arttığı bir dönemdir.

 
FOTOGRAF: 555-Nase / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0
İlk önemli eseri, Vicens ailesi için 1883-1888 tarihleri arasında yaptığı Barselona'daki Casa Vicens adlı yazlık ev idi. Daha sonra Eusebi Güell adlı sanayici ile güçlü bir ilişki kurarak bu aile için yaptığı eserlerle Barselona'da prestij edinmiştir. Bu eserler, Güell Pavilyonu, Güell Sarayı, Güell Mahzeni, Colonia Güell Türbesi ve Güell Parkı'dır. Diğer önemli eserleri arasında Teresano Koleji, kendisine yılın binası ödülünü kazandıran Celvet Evi, Bellesgurad Villası, Battlo Evi ve La Pedrera adıyla bilinen Casa Milà bulunur.

 
FOTOGRAF: Chongming76 / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0
En ünlü eseri ise hayatını adadığı, yapımı halen süren La Sagrada Familia bazilikasıdır. Gaudí, 1882'de Francesc de Paula Villar y Lozano tarafından yapımına başlanan bu kiliseyi tamamlama işini 1883'de üzerine aldı. Gittikçe daha fazla zamanını bu esere ayıran Gaudí, 1908'de başka proje almayı bıraktı ve 1926'daki ölümüne kadar sadece La Sagrada Familia ile uğraştı. Gaudi, tüm mimari bilgisini karmaşık semboller sistemi ve inancın gizemlerine ilişkin görsel açıklamalarla birleştirerek bir 20. yüzyıl katedrali yaratmayı arzuluyordu. Sadece tüm enerjisini esere ayırmakla kalmadı, stüdyosunu da inşaata taşıdı. 7 Temmuz 1926'da, 74 yaşında bir trafik kazası sonucu projesini tamamlayamadan öldü ve La Sagrada Familia'ya gömüldü.

Gaudí'nin eserlerinin yedisi UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alır. Park Güell, Palau Güell, Casa Milà 1984'te, Sagrada Familia, Casa Vicens, Casa Battlo ve Colonia Güell 2005'de UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiştir.



 
FOTOGRAF: Bernard Gagnon / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0
La Sagrada Familia
(Kutsal Aile) Katalonya'nın Barselona şehrinde bulunan modern mimarinin öncülerinden sayılan Antonio Gaudi tarafından 1882 yılında yapılmaya başlanılan fakat Antoni Gaudi'nin 1926 yılında bir tramvayın altında kalarak ölmesi sonucu yarım kalan bir bazilikadır. Yapımı halen devam etmektedir. Halk arasında bitmeyen kilise olarak da bilinir. 1882 yılında halkın yardımlarıyla yapımına başlanan mimarinin bitmemesinin nedeni hala sembolik olarak halkın yardımlarıyla yapımına devam edilmesi ve Gaudi'nin karmaşık mimari tarzının çözülmesinin güçlüğüdür. Ayrıca binanın çizimlerinin ve ilk yapım yöntemlerinin de 19.yüzyıldan kalması nedeniyle günümüz teknolojisine uyarlanması da bir başka zorluktur. Gaudi, bazilikadaki büyük kulelerden ancak bir tanesinin bitimini görebilmiştir.

Toplam 18 kule; İsa'nın 12 havarisini, 4 İncil yazarını, Meryem'i sembolize ederken, kulelerden en yükseği de Hazreti İsa'yı temsil eder. 4 İncil yazarının kulelerinin üstüne onları temsil eden heykeller koyulmuştur. Aziz Luke için bir boğa, Aziz Matthew için kanatlı bir adam, Aziz John için bir kartal, Aziz Mark için ise bir aslan heykeli bulunur. 170 metre uzunluğuyla Hazreti İsa'ya adanan en yüksek kule üzerinde ise dev bir haç dikkat çekmektedir. Kilisenin kuleleri tamamlandığı takdirde La Sagrada Familia, dünyanın en uzun kilisesi unvanına sahip olacaktır.

 
FOTOGRAF: TimBray / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0
Bazilikanın iç yapısına bakacak olursak binayı ayakta tutan kolonların gittikçe dallanıp budaklanan bir ağaç şeklinde olduğunu görürüz. Bir mimari deha olan Gaudi'nin bu şaheserinin içine giren insanlar sanki bir orman içerisindeymiş hissine kapılır.

 
FOTOGRAF: Bernard Gagnon / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0
Sagrada Familia; Doğu'ya bakan Doğuş, Batı'ya yönelen Tutku ve Güney'e çevrilen, daha tamamlanmamış olan Cennet adında üç cepheye sahiptir. Doğuş cephesi, 1894-1930 yılları arasında inşa edilen ilk cephedir. İsa'nın doğumuna adanan bu cephe, Gaudi'nin natüralist stilini yansıtacak şekilde doğadan resimler ve sahnelerle süslenmiştir. Örneğin; cephede bulunan üç kemeraltı, her birinin temelinde kaplumbağa tasviri bulunan geniş kolonlarla birbirinden ayrılmıştır. 1987'de tamamlanan Tutku cephesi ise Doğuş cephesinin aksine sade bir görünüme sahiptir. Geniş, yalın taşların göz kamaştırıcı çizgilerle şekil verildiği cephe, İsa'nın çarmıha gerilişini sembolize eder. Yapımına 2002'de başlanan Cennet cephesi, Allah'a giden yolu temsil eder. En geniş ve en çarpıcı cephenin yapımı tamamlandığında kilisenin merkezine bir geçiş yolu daha açılmış olacaktır.



 
FOTOGRAF: Fabio Alessandro Locati / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0
Park Güell
mimari unsurları ile El Carmel tepesi üzerinde yer alan bir bahçe kompleksidir. Katalan mimar Antoni Gaudi'nin tarafından tasarlanmış ve 1910 - 1914 yılları arasında inşa edilmiştir. Park başlangıçta ticari olarak başarısız olan bir konut sitesi olarak düşünülmüştür.

 
FOTOGRAF: Bernard Gagnon / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0
Parkın ana girişinde taştan yapılmış, mantarları anımsatan kubbe biçimli çatıları olan iki yapı bulunuyor. Park alanındaki yapıların çoğu, canlı renkleri içeren seramik parçaların bir araya getirilmesiyle yapılan mozaikle kaplıdır. Parkın girişindeki merdivenli yol, sütunlarla süslenmiş büyük meydana kadar uzanmaktadır.. Büyük meydan, aslında Barcelona'yı ve denizi gören çok güzel bir balkondur. Burada dalga görünümünde, mozaik kaplı banklar bulunmaktadır. Meydan, kültürel ve toplumsal etkinliklerin gerçekleştirildiği bir alan olarak kullanılmıştır. Park, meydan merkezde kalacak biçimde tasarlamıştır.



 
FOTOGRAF: Enfo / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0
Palau Güell
(Güell Sarayı), Katalan endüstriyel kralı Eusebi Güell için Katalan mimar Antoni Gaudi tarafından tasarlanan bir konaktır. Konuklar parabolik kemer ve ferforje çalışmaları olan ön denir kapılardan içeri alınır. Ana parti odası, üst kısmında küçük aydınlatma delikleri olan yüksek bir tavana sahiptir.



 
FOTOGRAF: Year of the dragon / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0
Casa Milà
, Katalonya'nın idarî merkezi Barselona şehrinin Eixample semtinde Passeig de Gràcia caddesinde bulunan ve 1906 - 1910 yıllları arasındaAntoni Gaudí tarafindan tasarlanıp inşa edilen bina. La Pedrera ("Taş ocağı") lakabıyla da bilinmektedir.

Indiano (Amerika'daki sömürgelerde para kazandıktan sonra memleketine geri dönüp köşeye dönen zenginler)'lardan José Guardiola'nın dulu Roser Segimon i Artells ile evlenen Pere Milà için inşa edilmiştir.



 
FOTOGRAF: Canaan / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0
Casa Vicens
Antoni Gaudi'nin tarafından tasarlanan ve sanayici Manuel Vicens için yapılmış bir aile konutudur. Gaudi'nin ilk önemli çalışmasıdır. 1883-1889 Döneminde inşa edilen bina 2005 yılında "Antoni Gaudi'nin Eserleri" UNESCO Dünya Mirası Listesine eklendi.

Bu erken dönem çalışmada, özellikle üst kısmında belirgin Mağribi etkisi görülür. Taş, kaba kırmızı tuğla, dama ve çiçek desenli renkli seramik karolar ile ev inşa edilmiştir. Sahibi, Manuel Vicens, bir tuğla ve kiremit fabrikası sahibidir. Gaudi tarafından tasarlanan sarı, zinnia-çiçekli çiniler, Vicens tarafından imal edilmiştir.



 
FOTOGRAF: Anonymous / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0
Casa Batllo
1877 yılında inşa edilmiş ve 1904-1906 yılları arasında Antoni Gaudi'nin ve Josep Maria Jujol tarafından restore edilmiş bir binadır.

Bina Barcelonanın müreffeh bir bölge içinde yer almakta ve aslında bir orta sınıf bir aile için tasarlanmıştır. Gaudi'nin her çalışmasında olduğu gibi çok dikkat çekici görünen bina, en geniş anlamıyla Modernizm ya da Art Nouveau olarak tanımlanabilir. Tasarımcının hedefinin düz çizgileri tamamen önlemek olduğu görülmektedir.



 
FOTOGRAF: ferran pestaña / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0
Colonia Güell
Kilisesi, Antoni Gaudi'nin, tamamlanmamış bir işidir. Barcelona yakınlarındaki sanayi banliyösü Santa Coloma de Cervelló'da, insanlar için bir ibadet yeri amacıyla inşa edilmiştir. Sadece kript bölümü tamamlanmıştır.





KAYNAK: © UNESCO/World Heritage - ©www.wikipedia.org - © www.tripadvisor.com.tr
HAZIRLAYAN: Erdin İVGİN / Gezialemi.com

Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1984
Liste Sıra No: 320
Niteliği: Kültür Mirası
Yeri: Barselona, İspanya
Koordinatlar: N41 24 48.168 E2 9 10.699

Linkler: UNESCO İnternet Sitesi
www.wikipedia.org - Antoni Gaudi Sayfası
© Gezialemi Dünya Mirası Listesi


 
İspanya
Ana Sayfa
  İspanya
Dünya Mirasları
  Barselona
Ana Sayfa
  Barselona
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)