Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Boyana Kilisesi        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Bulgaristan Sofya Kültür Mirası 12 Mart 2013 12 Mart 2013 5190 0 Arif 

 Boyana Kilisesi
 Bulgaristan » Sofya
 (Kültür Mirası)

Sofya'nın 8 km güney batısındaki Lying ilçesinde yer alan Boyana Kilisesi, üç yapıyı içeren bir dini komplekstir. Kilisenin ilk bölümü olan doğu kanadı binası 11. yüzyılda inşa edilmiştir. Başlangıçta bir tapınak olarak tasarlanmış olan bu bölüm, Yunanlıların tipik, haça benzeyen, çaprazlama mimarisine benzer şekilde planlanmıştır. Tamamı tuğladan yapılan kilisede bir adet kubbe bulunmaktadır. Kuzey ve güney cepheleri üç gizli kemer tarafından birleştirilmiştir. Ortadaki kemer kenardakilerden daha uzun olmakla beraber, bu kemerler binanın yapısından bağımsızdır.

 
13. yüzyılda, kraliyet ailesine de oldukça yakın olan 2. Bulgar devletinin batı bölgesindeki feodal yönetici Sebastocrator Kaloyan ve karısı Desislava, kilisenin genişletilmesini emretti. Bunun üzerine inşaatçılar ilk kilisenin batı duvarına iki katlı yeni bir bina eklediler. Bu binanın giriş katından ilk kiliseye direk giriş vardır ve bu kat merkez binanın girişi olarak tasarlanmıştır. Dikdörtgen biçimindeki giriş katının üstünü silindir biçiminde bir kubbe kaplamaktadır. Cephelerin birleşim yerleri, ilk kilisede olduğu gibi figürlerle bezenmiştir. Kuzey ve güney cephelerinin her biri ikinci kat seviyesinde olan dört tane gizli kemeri vardır. Güney duvarındaki kemerlerden biri daha geniş olarak yapılmış ve ibadet yerinin ikinci katına giriş olarak kullanılmıştır. Sebastocrator ailesi tarafından genişletilen ve yenilenen kilise, tablolarla süslenmiş ve 1259 yılında takdis edilmiştir. Kilisenin bir bütün olarak tamamlanması 19. yüzyılda olmuş, kilise batıya doğru genişlemiş ve ilk halinden uzaklaşmıştır.
 

 © Ann Wuyts / Wikimedia Commons / CC-BY-2.0
 
 
Kiliseyi bu kadar önemli kılan temel unsur iç dekorasyonlarındaki fresklerdir. Pek çokları buradaki fresklerin en iyi muhafaza edilmiş Doğu Avrupa ortaçağ eserlerinden olduğunu belirtmektedir. Bu freskler, daha sonra Tirnovo artistik okulunu etkileyecek olan duvar resimlerinin de başlangıcıdır. 14. ve 16. yüzyıllarda Sırbistan, Rusya ve Athos Dağında bulunan manastırlarda yaygın kullanılmaya başlanan dini duvar resimlerinin kaynağı da bu fresklerdir. 240'dan fazla insan figürünün resmedildiği fresklerde 80'den fazla sahne yer almaktadır. Yakın tarihe kadar freskleri kimin yaptığı bilinmezken restorasyon çalışmaları sırasında fresklerin birinde "1. Vasiliy" adında bir imza keşfedilmiştir. Ressamın bu kadar zaman gizli kalması, Ortodoks inancına göre bu tarz resimleri yapanların kimliğinin gizli kalması gerekliliği olarak açıklanmaktadır.
 


KAYNAK : © UNESCO World Heritage Center
ÇEVİRİ : © Arif Oral / Gezialemi.com
AVATAR: © Todor Bozhinov / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0
 

 © Public Domain / Wikimedia Commons
 
 
Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1979
Liste Sıra No: 42
Niteliği: Kültür
Yeri: Sofya, Bulgaristan
Koordinatlar: N42 38 60 E23 16 0
 

 
Bulgaristan
Ana Sayfa
  Bulgaristan
Dünya Mirasları
  Sofya
Ana Sayfa
  Sofya
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)