Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Baalbek        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Lübnan Baalbek Kültür Mirası 05 Temmuz 2013 05 Temmuz 2013 5153 0 Cemil 

 Baalbek
 Lübnan » Baalbek
 (Kültür Mirası)

Devasa yapıları ile benzersiz bir sanat eseri olan Baalbek, Roma İmparatorluğu dönemine ait kutsal bir mekanın seçkin bir örneğidir. Baalbek, Akdeniz kıyıları ile Suriye'nin iç kısımları arasında ve Suriye'nin kuzeyi ile Filistin'in kuzeyi arasında oluşan iki tarihi ticaret rotası üzerinde konumlanmaktadır. Beyrut'tan 85 km. uzakta olan şehir günümüzde, kuzey Bekaa vadisinde önemli bir idari ve ekonomik merkezdir.

FOTOGRAF: BlingBling10 / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0 - Temple of Bacchus

Baalbek isminin kökeni kesinlikle bilinmemektedir. Bir Fenike terimi olan ve ''efendi'' ya da ''tanrı'' anlamına gelen Baal, semitik gök-tanrı için kullanılan bir unvandı. Bu nedenle Baalbek kelimesi, kelimenin farklı yorumlarına bağlı olarak, ''Bekaa Vadisi Tanrısı'' (bulunduğu vadiden dolayı) ya da ''Şehir Tanrısı'' anlamına gelebilir.

FOTOGRAF: Heretiq / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 2.5 - Temple of Jupiter

Verimli ovalar üzerinde yer alan Baalbek, Fenike dönemi süresince üç verimlilik tanrısına ibadet edilen bir tarım köyünden fazlası değildi. Helenistik dönem süresince Heliopolis (Güneş Şehir) adı verilen bu mütevazi şehir, M.Ö. 64 yılında Fenike'ye Romalıların gelmesinden sonra doruk noktasına ulaştı. Bu tarihte antik dünyadaki en ünlü kutsal mekanlardan biri olan şehir, iki yüzyıldan daha fazla bir sürede inşa edilen devasa binalar ile kaplandı. Heliopolis anıtsal topluluğu, Roma İmparatorluğuna ait en etkileyici kanıtlardan biri ve şüphesiz en ünlüsüdür. 

FOTOGRAF: Heretiq / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 2.5 - Great court

Tarihçiler, önemli bir dini aktarımın Roma yararına kendiliğinden ortaya çıktığı bu imparatorluk kutsal mekânının tasarımını Augustus'a atfederler. Durum ne olursa olsun, Heliopolis'in Romalılaştırılmış üçlüsü - üç tanrı- (Jüpiter, Venüs ve Merkür) Fenike üçlüsünün (Baal-Shamash, Anta and Alyn) yerini aldılar. Jüpiter Tapınağına ait olan ilk inşaat işine ise M.Ö. 1. yüzyılın sonunda İmparator Augustus'un döneminde başlanmış ve İmparator Neron döneminde M.S. 60 yılından hemen sonra tamamlanmıştı. Jüpiter Heliopolitanus'un muazzam kutsal tapınağı, günümüzde Mısır'da bulunan Asuan'da getirilen 104 adet yekpare granit sütun ile kaplandı. Tapınak, ilave 50 adet sütun ile de çevrelendi. İnşaat işleri, o zamandan itibaren Büyük Sunak (takriben M.S. 100) ve Baküs Tapınağının (takriben M.S. 120-125) inşaatına kadar hızını yitirmeden sürmüştür. Baküs Tapınağı arkeologlar tarafından Baküs'ün çocukluk sahneleri olarak yorumlanan çok sayıdaki heykel kabartmadan dolayı Baküs Tapınağı (Temple of Bacchus) olarak adlandırılmıştır.

FOTOGRAF: Magnus Manske / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 2.0 - Great court

İnşaatı Trajan döneminde (1) (M.S. 98-117)başlayan ve değişik dini yapılar ile sunakların yer aldığı Büyük Avlu (The Grand Court) 128 adet granit sütundan oluşan görkemli bir revak (2) ile çevrelenmişti. Bu sütunların Asuan'daki taş ocaklarından sağlandığı bilinmektedir. Günümüzde yalnızca 6 tane sütun ayakta kalmıştır. Diğer sütunlar ya deprem nedeniyle tahrip olmuştur ya da diğer bölgelere götürülmüştür. Venüs Tapınağı 3. yüzyılın başlarında eklenmiştir. Tapınak, Venüs'ün kültüne eşlik eden deniz kabukları, güvercinler ve diğer sanatsal motifler ile bezenmişti. Bu nedenle, bu tapınağın bir Venüs tapınağı olduğu varsayılmaktadır. Bizans'ın Hristiyanlığı benimsediği zamanlarda bu tapınak bir kilise olarak kullanılmış ve Saint Barbara'ya adanmıştı.

FOTOGRAF: Guillaume Piolle / Wikimedia Commons / CC-BY 3.0 - Great court

Greko-Romen (3) tanrıların mitleri ile eski Fenike inanışlarını birleştiren dinsel kaynaşma olgusu Baalbek-Heliopolis'te şaşırtıcı bir biçimsel başkalaşım ile sürdürülmüştür. Seleukoslar döneminin (4) Suriye-Fenike kuralları Ara Pacis Augustae'nin (5) klasik süsleme kuralları ile kaynaşmıştır. Böylece, sadece bu kuralların kaynaşımından oluşan ve önemli bir ifade gücüne sahip olan yeni bir mimari tarzı elde edilmiştir. Bu mimari tarzı, sütunların, nişlerin (Duvar içinde bırakılan oyuk) ve eyvanların (Teras, sundurma) süs motiflerinde kullanılmış ve ayrıca tavanlardaki yontulmuş tavan süsü panelleri ile kapı çerçevesinde özgürce yansıtılmıştır. 

FOTOGRAF: Wikimedia Commons / public domain - Great court

634 yılında Müslüman orduları Suriye'ye girerek Baalbek'i kuşattı. Sonradan bir kaleye dönüştürülen tapınak alanının duvarları içinde büyük bir cami inşa edildi. Sonraki birkaç yüzyıl boyunca şehir ve Baalbek bölgesi çeşitli Müslüman hanedanları tarafından idare edildi. Baalbek'teki anıtlar, ortaçağda yapılan çok sayıdaki ilave yapının inşaatında malzeme olarak kullanılmalarının yanısıra hırsızlar, savaşlar ve depremler dolayısıyla zarar gördü.  

Üç verimlilik tanrısına ibadet edilen bu Fenike şehri, dini fonksiyonunu Heliopolitan Jupiter'in kutsallığının binlerce hacıyı bölgeye çektiği Roma dönemi boyunca korumuştur. 


(1) Trajan:: Marcus Ulpius Nerva Traianus (18 Eylül 53 - 9 Ağustos 117), daha ziyade Trajan adıyla bilinen Roma İmparatoru'dur. kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Trajan

(2) Revak: İng. portico, colonnade, (Mimarlık) Önyüzü kemerlemeli, arkası körduvarlı, üstü tonoz, kubbe ya da damla örtülü geçit. a. bk. kemerleme, kapı revakı, revaklı avlu, revaklı bahçe. BSTS / Güzel Sanatlar Terimleri Sözlüğü1968

(3) Greko-Romen: Yunan ve Roma karışımı kültür ve uygarlığa ait olan

(4) Seleukoslar: Selevkos İmparatorluğu (Selevkiler-Seleukoslar) kaynak: http://www.nkfu.com/selevkos-imparatorlugu-selevkiler-hakkinda-bilgi

(5) Ara Pacis Augustae: (Latince, "Görkemli Barışın Sunağı"; bilinen adı Ara Pacis), Roma tanrıçası olarak tahayyül edilen Barış'a adanmış sunak. Sunak, Roma İmparatoru Augustus tarafından (ya da onun için) sipariş edilmiş ve MÖ 30 Ocak 9 tarihinde Augustus'un Galya ve Hispania'daki zaferlerinin ardından tesis edilen barışı kutlamak için Roma Senatosu tarafından kutsanmıştır. M.Ö. 4 Temmuz 13 tarihinde hizmete girmiştir. Sunak, Roma İmparatorluğu'nun baskın askeri güç olmasıyla elde ettiği Pax Romana nın sağladığı barış ve refahtan duyulan memnuniyeti resmetmek için yapılmıştır. Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Ara_Pacis

FOTOGRAF: Jerzy Strzelecki / Wikimedia Commons / CC-BY 3.0 - Temple of Jupiter


KAYNAK: © UNESCO/World Heritage - ©www.wikipedia.org
ÇEVİRİ: © Cemil / Gezialemi.com

Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1984
Liste Sıra No: 294
Niteliği: Kültür Mirası
Yeri: Baalbek, Beqaa Governorate, Lüblan
Koordinatlar: N34 0 25.452 E36 12 17.784

Linkler:




 
Lübnan
Ana Sayfa
  Lübnan
Dünya Mirasları
  Baalbek
Ana Sayfa
  Baalbek
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)