Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Meksika Şehri Tarihi Bölgesi ve Xochimilco        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Meksika Mexico City Kültür Mirası 17 Nisan 2014 7263 0 Arif 

 Meksika Şehri Tarihi Bölgesi ve Xochimilco
 Meksika » Mexico City
 (Kültür Mirası)

14. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar önce antik Aztek İmparatorluğu'nun başkenti Tenochtitlan ve daha sonra da Meksika'nın başkenti Meksika Şehri, Aztek Krallığı ile Yeni İspanya'da, mimari, anıtsal sanatlar ve boş alanların kullanımının geliştirilmesi konusunda önemli ölçüde belirleyici olmuştur. Tesadüf eseri ortaya çıkarılan Büyük Tapınak (Templo Mayor) anıtsal kompleksi, soyu tükenmiş bir medeniyetin inançlarına olağanüstü bir şekilde şahitlik yaparken, Xochimilco'nun (Hoşimilko olarak okunmaktadır) göl manzarası, İspanyol işgalinden önceki Meksika Şehri havzasındaki gölcüklere ait geleneksel toprak işgalinin hatırlanmasına katkı yapmaktadır. 

FOTOGRAF: Katedral, © Andre Engels / Wikipedia Commons / CC-BY-SA-2.0 (17.04.2014)

Muntazam boşluklarla oluşturulmuş meydan ve caddeleriyle ve görkemli dini mimarisiyle dama tahtası şeklinde düzenlenmiş yeni İspanya'nın başkenti, İspanyol yerleşiminin yeni dünyadaki başlıca örneğidir. Modern şehrin kalbindeki anıtlar, binalar veya mekânlar, bölgeye yüzyıllarca hükmeden bu şehrin kökenlerine ve gelişimine fazlasıyla kanıt oluşturmaktadır.  Ancak bu kanıtlar dağınık ve parça parçadır. İspanya adına Meksika'yı fetheden Hernan Cortes, Tenochtitlan antik şehrini 1521-22 yıllarında, İspanya öncesine ait kültürü yok etmek amacıyla yerle bir etmiştir. Geçen yarım yüzyılda (1537'de 100.000 olan yerleşik sayısı işgal döneminde 500,000'dir) bu yerleşim yeri bugünün dev metropolü tarafından adeta yutulmuştur. Aztek ve Yeni İspanya başkentlerini hatırlatan tek şey beton yığınlarından oluşan az sayıda kalıntılardır. 

Bölge iki farklı alandan oluşmaktadır. Bunlardan biri Meksika Şehri'nin tarihi merkezi, diğeri ise Xochimilco'nun göl kenarında olan alanıdır. Bu iki yer de eşsiz değerdedir. Templo Mayor arkeolojik alanını da kapsayan tarihi merkezde, 1978 ve 1982 yılları arasında kazı çalışması yapılmıştır. Bu bölge kolonial anıtların göze çarpan ihtişamını temsil etmektedir. Bu anıtsal binalar; en meşhur yapı olan Amerika kıtasının en büyük katedrali ile etkileyici Güzel Sanatlar Müzesi (Palacio de las Bellas Artes) gibi yapılardan oluşan 19 ve 20'nci yüzyıllardan kalma geniş kamu binalarıdır. Bu binalar 14. yüzyılda Tenochtitlan'ın kuruluşundan bugüne tarihsel gelişimi temsil etmektedirler. 

FOTOGRAF:  Palacio de Bellas Artes, © Carolina López / Wikipedia Commons / CC-BY-2.0 (17.04.2014)

28 Kilometre güneyde bulunan Xochimilco bölgesi, Aztek başkentindeki göl manzarasını hatırlatan son alandır. Bu bölgeye gelen işgalciler, kanalları kurutmuşlar ve anıtları yok etmişlerdir. Sonradan yeniden eski haline getirilen Xochimilco gölü tortusunun kıyıları (Azteklerin yerleştiği, anakaraya köprülerle bağlı olan  bir grup adacıktan oluşan, Kurumuş Büyük Texoco gölünün güney kolu) ve küçük kanallardan oluşan ağın ortasındaki alan hala chinampas (Göl kenarlarında küçük dikdörtgen alanlarda tarım yapılmasına dayanan eski bir Meksika tarım metodu.),  yani İspanyolların hayran olduğu yüzen bahçeler  olarak kullanılmaktadır. Bu yarı doğal yarı suni alan günümüzde bir ekolojik rezervdir. 

KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center  
ÇEVİRİ: © Arif Oral  / Gezialemi.com
FOTO (AVATAR): :  © schlaeger / Wikipedia Commons / CC-BY-SA-2.0 (17.04.2014)

FOTOGRAF:  Palacio Nacional, © Reinhard Jahn / Wikipedia Commons / CC-BY-2.0 (17.04.2014)

Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1987
Liste Sıra No: 412
Niteliği: Kültürel
Yeri: Meksika Şehri, Meksika 
Koordinatlar: N19 25 5.988 W99 7 58.008

 
Meksika
Ana Sayfa
  Meksika
Dünya Mirasları
  Mexico City
Ana Sayfa
  Mexico City
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)