Kazak güreşi (Kazak küresi, ya da Kazakşa küres), Türk kökenli güreşin şimdiki Kazakistan topraklarında uygulanan geleneksel türünden biridir. Kazakistan Küresi, oyuncuların ayakta savaşmasını gerektiren, rakibin omuzlarını yerden geçirmek olan bir güreş türüdür. Eğiticilerin yerel yarışmalarda yer alacak genç erkeklere koçluk yaptıkları geleneksel bir uygulamadır. Kendine has kıyafeti ve kuralları olan Kazak güreşi kuşak tutma şekliyle diğer güreşlerden ayrılmaktadır. Kazak güreşi kurallarına göre diz üstünden hareket yapmak ve ayaktan tutmak yasaklanmıştır. Kazanmak için yıkılan güreşçinin iki omzunun yere değmesi gerekir. Veya güreşçilerin usul ve kaidelere göre sayı ile de yenmesi gerekir.
Eğitmenler önceden yerel yarışmalara katılması için sadece erkek çocukları hazırlardı. Bugünlerde ise erkeklerin yanısıra kadınlar arasında da birden fazla ülkede uluslararası yarışmalar düzenlenmektedir. Kazak küresi ulusal bir spor haline gelmiş durumda. Ayrıca, ana sınıfları ve spor kulüplerinde gelenek haline gelen Kazak güreşinin, topluluklar arasında hoşgörü, iyi niyet ve dayanışma oluşturmaya yardımcı olmaktadır.
UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine Alınma Tarihi: 2016Aday Gösterme Sıra No: 1085 Yeri: KazakistanLinkler: UNESCO İnternet Sitesi