Kazak ve Kırgız Yurtlarının (Türk Göçebe Konutları) Yapımındaki Geleneksel Bilgi ve Beceriler Kazakistan » Kazakistan Genel
(Somut Olmayan Kültürel Miras)
Yurt, Kazak ve Kırgız halkları arasında kullanılan göçebe bir konutdur. Keçeli ve iplerle örgülü ahşap dairesel çerçeve vardır ve kısa sürede kolayca monte edilebilir ve sökülebilir. Yurt bilgi birikimi, hem yurtseverlerin iç dekorasyonlarını üreten, hem erkek hem de kadınlardan oluşan zanaatkarlardır.
Yurt doğal ve yenilenebilir hammaddelerden yapılır. Erkekler ve çıraklar ahşap çerçeveleri elle, ahşap, deri, kemik ve metal detaylarıyla birlikte hazırlarlar. Kadınlar, geleneksel hayvan biçiminde, bitkisel veya geometrik desenlerle süslenmiş iç dekorasyon ve dış kaplamaları yaparlar. Kural olarak, tecrübeli kadın ustaların gözetiminde topluluk temelli gruplar halinde çalışırlar ve dokuma, eğirme, örgü, keçe yapma, nakış, dikiş ve diğer geleneksel el sanatları tekniklerini kullanırlar.
Yurt yaratımı, zanaatkarlar toplumunun tamamını içerir ve ortak insani değerleri, yapıcı işbirliğini ve yaratıcı hayal gücünü besler. Geleneksel olarak, bilgi ve beceriler aileler içinde veya öğretmenlerden çıraklara iletilir. Tüm bayramlar, törenler, doğumlar, düğünler ve cenaze ritüeller yurtta yapılır. Bu nedenle yurt, Kazak ve Kırgız halklarının kimliğinin temelini oluşturan, ailenin ve geleneksel konukseverliğin sembolü olmaya devam etmektedir.
Yurtların yapımındaki geleneksel bilgi ve beceriler, 2014 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne kaydedilmiştir.
UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine Alınma Tarihi: 2014Aday Gösterme Sıra No: 998 Yeri: Kazakistan, Kırgızistan (Çokuluslu dosya)Linkler: UNESCO İnternet Sitesi