Azerbaycan'da geçmişten bugüne sürdürülen âşıklık sanatı; şiir, ozanlık, dans, vokal ve enstrümental müziğin bir arada kullanıldığı ve Azerbaycan kültürünün simgesi olarak bilinen geleneksel bir sanattır.
Çekme telli bir çalgı olan saz'ın kullanıldığı âşıklık sanatının klasik repertuarı 200 şarkıdan oluşur. Bunun yanı sıra, âşıklık sanatı, destan olarak da bilinen, 150 müzikli edebiyat, çeşitli geleneksel formlarda yazılmış yaklaşık 2000 şiir ve birçok öyküyü de kapsar. Bu geleneğin günlük hayata yansımasında kullanılan çalgılar açısından farklılıklar gözlemlense de bunların hepsi ortak bir dil, sanat ve tarihin birer parçasıdır.
Âşıklar, tüm Kafkasya bölgesinde düğünlere ve çeşitli kutlamalara katılmanın yanı sıra çağdaş müzik öğeleri ile harmanladıkları klasik repertuarlarını gerek sahneye çıkarak verdikleri konserlerde gerekse radyo ve televizyonda yayınlanan programlarda icra ederler. Âşıklık geleneği, Azerbaycan'ın ulusal kimliğinin bir simgesi olmanın ötesinde, aynı zamanda Azerbaycan dilinin, edebiyatının ve müziğinin koruyucusu olarak da kabul edilir. Halkın ortak bilincini temsil etmelerinden dolayı âşıklar, ayrıca kültürlerarası diyaloğa da önemli ölçüde katkıda bulunurlar: Kürtler, Lezgiler, Talişler, Tatlar ve Azerbaycan'da yaşayan diğer etnik gruplar da âşıklık sanatını ve âşıkların şiirlerini icra ederek bu şiir ve şarkıların tüm bölgede tanınmasını sağlamaktadırlar.
Azerbaycan Âşıklık Sanatı, 2009 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne kaydedilmiştir.