Azerbaycan halısı ve kilimi, Azerbaycan'ın önde gelen geleneksel el sanatlarından birisidir. Çeşitli boyutlarda imal edilen bu halı ve sumak adıyla da bilinen kilimler, Azerbaycan'ın değişik bölgelerine özgü motiflerle bezenmiştir. Halı dokumacılığı nesilden nesile aktarılan bir aile geleneğidir.
Erkekler koyunları, bahar ve sonbahar mevsimlerinde kırpar. Kadınlar ise bahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde koyunlardan elde edilen yünü eğirirler ve doğadan topladıkları bitkilerden ürettikleri boyalar ile çeşitli renklere boyarlar. Dokuma işleminin kendisi ise yine kadınlar tarafından kışın yapılır. Genç kızlar ve gelinler, anneleri, anneanneleri ve kayınvalidelerinden halının nasıl dokunduğunu öğrenirler.
Halılar; yatay veya dikey konumdaki dokuma tezgâhlarında, yün, pamuk veya ipekten yapılmış rengârenk iplikler kullanılarak dokunur. Halı dokumasında kullanılan teknikler, sumak ve kilim dokumasında kullanılanlardan farklıdır: Halı dokumasında, dokuma tezgâhındaki iplerin üzerine düğümler atılır, sumak ve kilim dokumasında ise dokuma tezgâhındaki çözgü iplerinin arasından varangelen geçirilir ve bu şekilde dokunur. Dokuması tamamlanan bir halıyı tezgâhtan ayırma işlemi ise başlı başına bir seremonidir. Azerbaycan'da halı dokuma sanatı, yerli halkın gelenek ve göreneklerini yansıtır.
Halı dokuma sanatında kullanılan tasarım ve motifler ise halının kullanım alanları ile yakından bağlantılıdır. Genç kızlar bu halıların üzerinde oturup fal bakar ve Nevruz'da geleneksel şarkılar söylerler. Bu halıların kullanımı, evlerin döşeme ve süslemesinde çok yaygındır. Ayrıca; hastalık, düğün, doğum ve yas töreni gibi hayatın önemli anları için de özel olarak dokunan halılar vardır.
Azerbaycan Geleneksel Halı Dokuma Sanatı, 2010 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne kaydedilmiştir.