Tar, Azerbaycan'da yaşayan çeşitli topluluklar tarafından yapılan ve çalınan geleneksel bir müzik enstrümanıdır. Tar, ustalar tarafından çıraklarına öğretilir ve çoğunlukla aile içinde nesilden nesile aktarılır.
Tar'ın imalatında kullanılan malzemenin özenle seçilmesi gerekir. Gövdesi dut ağacından, sapı ceviz ağacından ve burguları da armut ağacından yapılır. Ustalar, çeşitli aletler kullanarak ilk önce sekiz şeklindeki içi boş gövdeyi hazırlarlar. Bu gövdenin üzerine daha sonra öküzün kalp zarı gerilir. Bunun ardından gövdeye, üzerinde perdelerin bulunduğu sap takılır. Son olarak metal teller eklenir ve Tar'ın gövdesi sedef ile kaplanır.
Enstrümanı çalan sanatçılar Tar'ı yatay bir şekilde göğüslerine yaslar ve tellerini bir mızrapla çekerler. Tar'ı çalmanın çeşitli teknikleri vardır. Enstrümanın sesine renk ve derinlik kazandırmak üzere kullanılan bu tekniklerden bir tanesi tril tekniğidir. Tar çalan sanatçılar, içinde yaşadıkları topluluktaki gençlere bu sanatı anlatarak ve göstererek öğretirler. Tar, gerek imalatı gerekse icrası itibariyle Azerbaycan halkının kültürel kimliğinin oluşumunda önemli bir gelenek unsurudur.
Tar, 2012 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne kaydedilmiştir.