Çavgan; düz, çayırlık alanda, at üstünde oynanan geleneksel bir oyundur. Bu oyunda, Karabağ atlarına binmiş beşer kişilik iki takım karşı karşıya gelir. Beş oyuncunun ikisi sahanın arka kısmında, üçü ise ön kısmında oynar. Oyun sahanın ortasında başlar ve oyuncular ellerindeki ahşap kroket sopalarını kullanarak deri veya ahşaptan yapılmış küçük topu rakip takımın kalesine atmaya çalışırlar.
Oyun oynanırken bir yandan da Janghi adı verilen geleneksel halk müziği çalınır. Çavgan oyuncularının ve antrenörlerinin tümü erkektir ve ülkenin en iyi binicileridirler.
Oyuncuların geleneksel kıyafeti ise astragandan yapılmış büyük bir kalpak, yüksek belli, dar ve uzun bir palto, özel yapım pantolon, çorap ve ayakkabılardan oluşur. Her yaştan izleyici, tuttuğu takımı desteklemek üzere bu oyunu seyretmeye gelir. Çavgan oyunu, göçebe kültürün köklü bir geleneği olmakla birlikte atın da günlük hayatın bir parçası olduğunun en önemli örneklerinden biridir. Çavgan'ın kuralları, gerektirdiği beceriler ve teknikler ise oyunu öğrenmek isteyenlere toplu hâlde yapılan antrenmanlarda deneyimli oyuncular tarafından öğretilir. Ancak, günümüzde gençlerin bu oyuna duydukları ilginin azalması, şehirleşme ve göç gibi etkenlerin yol açtığı oyuncu, antrenör ve Karabağ atlarının sayısındaki azalma nedeniyle Çavgan oyunu ne yazık ki eskisi kadar rağbet görmemektedir.
Çavgan, 2013 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine kaydedilmiştir.