Aş palav (pilav), Tacikistan'daki kültürel mirasın bir parçasıdır. 'Yemeklerin Kralı' olarak bilinen pilav sebze, pirinç, et ve baharat kullanan bir tarife dayanmaktadır. Taciki pilavının, yapıldığı yöreye, hazırlanışına ve katılan malzemelere göre 200'den fazla çeşidi bulunmaktadır.
Farklı kökenlerden insanları bir araya getirmeyi amaçlayan kapsamlı bir uygulama olan olan aş pilav, sosyal toplantılar, kutlamalar ve ritüellerin yanı sıra düzenli öğünlerde de hazırlanmaktadır. Tacikistan'daki yemeklerin önemi, "Aş yok, tanıdık yok" veya "Birinden Aş yemen varsa, onlara 40 yıldır saygı göstermelisin" gibi ifadelerde kendisini göstermektedir.
Erkek veya kadın grupları, müzik veya şarkı çalarken ya da müzik yaparken evde ya da çay salonunda pilav hazırlarlar. Uygulamayla ilgili bilgi ve beceriler, okulları ustadan çırağa pişirmenin yanı sıra ailelerde nesiller arası bir temelde iletilir.
Yüzyıllardan bu yana kuşaktan kuşağa geçmekte olan Tacik pilavıyla ilgili örf ve adetler Tacik halkının medeniyeti ve değerlerinin önemli bir parçasıdır.
UNESCO 2016 yılında Tacik pilavını, dünya kültürel miras listesine almıştır.