Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Meymand Kültürel Peyjazı        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
İran Kirman Kültür Mirası 08 Eylül 2017 3753 0 Erdin İVGİN 

 Meymand Kültürel Peyjazı
 İran » Kirman
 (Kültür Mirası)

Maymand, İran'ın orta dağlarının güney ucunda bir vadinin sonunda kendine yeten, yarı kurak bir alandır. Kayalara oyulmuş çok sayıda mağarayla doludur. Bu mağaraların 10 bin yıl öncesinden kalma olduğu tahmin edilmektedir. Köylüler, yarı göçebe tarım-hayvancılıkla uğraşmaktadır. İlkbaharda ve sonbaharda geçici yerleşimlerde yaşayan dağ çayırlarında hayvanlarını kaldırıyorlar. Kış aylarında , kuru bir çöl ortamında sıra dışı bir konut biçiminde yumuşak kayaya oyulmuş mağara konutlarına inerler . Bu kültürel manzara, geçmişte daha yaygın olan ve hayvanların değil de insanların hareketini içeren bir sisteme bir örnektir.



FOTO:  SM MIRHOSSEINI Maymand village, www.wikipedia.org - CC BY-SA 3.0,


2000 yıldır aralıksız yerleşimle İran'ın en eski köylerinden biridir. İran'ın orta kısımlarında dağlar arasındaki bir vadide yer alan Maymand'da yazlar aşırı sıcak, kışlar ise aşırı soğuktur. Köylüler bu nedenle mevsime göre yer değiştirir. Yazları aşırı sıcaktan korunmak için çatıları otla kaplı evlerde otururlar. Sonbaharda havalar soğumaya başlayıp dondurucu rüzgarlar estiğinde ise köylüler yer altına çekilmektedir.

10 bin yıl öncesine ait 400 mağaranın 90'ı hala içinde yaşanır durumdadır. Bu mağara evlerde oda sayısı yediye kadar çıkabilmektedir. Her biri yaklaşık 20 metrekare genişlikte olan bu odalarda tavan yüksekliği iki metreyi bulmaktadır.



FOTO: wiki Kvbch Maymand village, www.wikipedia.org - CC BY-SA 3.0,


Mağaralar modern yaşamın araçlarından mahrum değildir. Elektrik çekilmiş olduğu için buzdolabı, hatta televizyon bile bulunmaktadır. Ama su döşenmiş değil, ayrıca havalandırma sorunu var. Yemek pişirmek ve ısınmak için yakılan ateş duvarlarda is izleri bırakmaktadır.

Köyde bir zamanlar Zerdüştlük dini yaygınmış. Bir zamanlar tapınak olarak kullanılan, bugün müze işlevi gören bir mağarada bunun izlerini görmek mümkün. 7. yüzyıldan itibaren İslam hâkim olmaya başlamış. Bugün dünyanın az sayıdaki mağara camilerinden biri burada bulunuyor.


FOTO: public domain, www.wikipedia.org 


Köylülerin çoğu hayvancılıkla uğraşıyor. Yazları dağlardaki otlaklarda besledikleri hayvanları kışın kendileriyle birlikte mağaralara taşıyor ve yer altına oyulmuş ahırlara yerleştiriyorlar. Köylüler ayrıca sağlıklı ve uzun yaşamalarını sağladıklarına inandıkları şifalı bitkileri de topluyor.

Bugün çok daha az insan mağaralarda yaşamayı tercih etmekte ve kışları kasabaya taşınmaktadır. Yıl boyunca köyde kalanların toplam sayısı ancak 150'yi buluyor. Bu sayının giderek azalması Maymand'daki yaşam tarzının korunmasına tehdit teşkil etmektedir. Köy, 4 Temmuz 2015'te UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak listeye eklenmiştir.



KAYNAK: UNESCO World Heritage Center; www.en.wikipedia.org; http://www.bbc.com/turkce
HAZIRLAYAN: ©  Erdin İVGİN / Gezialemi.com



Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 2015
Liste Sıra No: 1222 
Niteliği: Kültürel 
Yeri:   İran, Kirman
Koordinatlar: N30 10 5 E55 22 32

 
İran
Ana Sayfa
  İran
Dünya Mirasları
  Kirman
Ana Sayfa
  Kirman
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)