Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Yola Çıkarken ::::: Avrupa Festival ve Karnavalları        
      Ekleme Düzenleme    Okunma Yazan
    26  Aralık 2010     61923 hakangeziyor
 
  Avrupa Festival ve Karnavalları

Seyahat etmenin en güzel taraflarından birisi de gidilen yerin kültürüne ve yaşantısına ortak olmaktır. Bunun en eğlenceli olanlarından birisi de festivallere ve karnavallara katılmaktır.

Biz de sizler için Avrupa kıtasında düzenlenen en iyi ve en turistik festivalleri/karnavalları aylar itibariyle toparlamaya çalıştık. Ancak, çok popüler etkinlikler hariç, daha "Sanatsal" olanlar yerine daha "Sokaksal" olanları seçmeye özen gösterdik. Sizlerin de katkılarıyla sürekli gelişmeye açık olacak bu eğlenceli derleme umarız hoşunuza gider...

Bu arada Avrupa'da, Türkiye'de ya da dünyanın herhangi bir yerinde düzenlenen önemli festivalleri gün, ay ve yıl olarak takip etmek için Gezialemi Festival/Etkinlik Sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

İyi festivaller...

OCAK - ŞUBAT



Hogmanay Festivali (Edinburgh's Hogmanay) Yer: Edinburgh, İskoçya, Birleşik Krallık

Yılbaşında dünyanın en büyük sokak partisinde olmak, yeni yıla sokaklarında çılgın müzik eşliğinde girmek istiyorsanız rezervasyonunuzu önceden yaptırmayı unutmayın! Havai fişeklerin şehri aydınlattığı, benzersiz bir görsel şölenin izleyiciler ile buluştuğu, kalabalıkların Princes Street'i doldurup havai fişekler ve müzik eşliğinde doyasıya eğlendiği yeni yıl kutlamaları; Edinburgh'nın soğuk geçen kış gecelerine rağmen oldukça fazla ilgi görmektedir.

Edinburgh Kalesi'nin ışıklara bezendiği, geleneksel İskoç kıyafetleri giymiş göstericilerin sokaklarda gezindiği, her yıl ortalama 100.000 kişinin katılarak dünyanın en büyük yeni yıl kutlamasını oluşturduğu Hogmanay'e siz de bir gün mutlaka katılmalısınız.

Grindelwald Kar Festivali (Grindelwald International Snow Festival) Yer: Grindelwald, Bern, İsviçre

"Buz kasaba" olarak adlandırılan İsviçre'nin popüler kayak beldelerinden birisi olan Grindelwald her yıl ocak ayında keyifli bir kış festivaline ev sahipliği yapıyor. Uluslar arası sanatçılar kasabanın devasa karlarından özgürce yaptıkları eserleri sergilerken her yaştan binlerce insan da aklınıza gelebilecek tüm kar faaliyetlerini (kızak yarışları, buz partileri, konserler) yapıyor. Karlar eriyene kadar kasaba adeta bir açık hava müzesi görevi görüyor.

Patras Karnavalı (Patras Carnival) Yer: Patras, Yunanistan

1829 yılından bugüne Cak ve Şubat aylarında kutlanan ve Venediklilerden kalma bir gelenek olan Patras Karnavalı ülkenin en önemli etkinliklerinden birisi olarak kabul ediliyor. Önceleri burjuvanın düzenlediği maskeli balolardan ibaretken, zamanla sayıları 40.000'i bulan geniş kitlelerin katıldığı sokak geçitleri, yarışmalar ve eğlenceler ile büyük bir etkinliğe dönüşen karnavalda heykellerinin yapımı için özel olarak kurulan bir teknik okul da bulunuyor.

Ana etkinliklerini, geçit töreni ve baloların oluşturduğu kutlamalara, 1940-1950 yılları arasında savaş nedeniyle ara veriliyor. 1951 yılından itibaren yeniden başlatılan karnaval etkinlikleri, o tarihten bu yana Patras Belediyesi tarafından düzenleniyor. Bugün sayıları 200'ü aşan karnaval grupları, kostümlerinin yanı sıra dev heykellerin yapımı, çeşitli gösterilerin organizasyonu vb. harcamaların büyük bir bölümünü üstleniyor.

La Tamborrada Yer: San Sebastian, İspanya

İspanya'nın kuzeyinde yer alan San Sebastian şehrinin gururu olan ve her yıl 20 Ocak tarihinde düzenlenen Tamborrada festivali, karşılaşabileceğiniz en gürültülü festivallerden birisi. Belediye Başkanı'nın 19 Ocak gecesi şehrin eski kısmı olan "Parte Vieja"daki Anayasa Meydanında şehrin bayrağını göndere çekmesi ile başlar ve 24 saat boyunca şehirde sürekli davul sesleri duyulur. 50'den fazla okulun oluşturduğu çocuk davulları bandosu ayrıca görülmeye değerdir.

Kiruna Kar Festivali (Kiruna Snow Festival) Yer: Kiruna, İsveç

1985 yılından beri kutlanan festivalin en ilgi çekici şeylerinden birisi şüphesiz Eskimoların diyarı "Laponya'da" dillere destan kuzey ışıkları altında gerçekleşmesi. Festival, Her yaş grubundan insanlar için karla ilgili aktivitiler (atlama gösterileri, kızak yarışları, ren geyiği yarışları, kış fuarı) ve eğlenceler sunuyor.

Viking Ateş Festivali (Up-Helly-Aa) Yer: Shetland, İskoçya, Birleşik Krallık

"Up-Helly-Aa" olarak adlandırılan ve her yıl ocak ayının son salı günü kutlanan festival Vikinglerin 1000 yıl önce adaya gelişini, bir nevi Norveç mirasının kutlanması niteliğinde. Viking savaşçıları "guizer"in şefinin işaretiyle güneş tam battığı zaman başlayan festival ellerinde meşale tutan binlerce kişinin onları yakmasıyla başlar. Halk, festivale Viking miğferleri, koyun postları, baltalar ve kalkanlarla katılır. Gruplar davullarını çalarken, bir Viking gemisi de adanın sokaklarında gezmeye başlar. Davulların susması ve geleneksel şarkıların söylenmesinin ardından Viking gemisi şehrin meydanından suya indirilip yanan meşalelerle tutuşturulur. Geminin batması ve bu sırada çıkan dumandan sonra havai fişek şovu festivali tamamlar.

Nice Karnavalı (Carnival de Roi de la Mediterranee Nice) Yer: Nice, Fransa

13. yüzyıla dayanan bu uluslararası karnavalda Nice, çiçekler, konfetiler ve dev figürlerin olduğu cadde partilerine sahne oluyor. Teması her yıl değişen Nice Karnavalı, o yılki temayı içeren renkli dev figürlerin karnaval geçidinden; % 90'ı Nice'te yerel olarak yetiştirilen güzellikleri dillere destan çiçeklerin sergilendiği ve katılımcılara dağıtıldığı çiçek geçidinden ve renkli figürlerle birlikte gerçekleştirilen ışık gösterilerinden oluşmaktadır. Havai fişek gösterileri ve çiçek savaşı ile son bulan festival sonrası bir ay boyunca şehrin çiçek koktuğu söyleniyor.

Jorvik Viking Festivali (Jorvik-Viking-Centre) Yer: York, Birleşik Krallık

İngiltere'nin kuzey doğusundaki York şehri, sekizinci yüzyılda yaklaşık 85 yıl Viking kralları tarafından yönetilmişti. Şehir, tarihindeki bu dönemi her yıl şubatın ikinci yarısında özel bir festivalle kutluyor.

Jorvik Viking Merkezi'nin düzenlediği dokuz günlük festivale her yıl dünyanın dört bir yanından Viking kültürüne merak duyan yaklaşık 10 bin kişi katılıyor. Viking savaşçılarının Saksonlarla temsili savaşıyla açılan festivalde konserler, tiyatro gösterileri, panayırlar, sergiler düzenleniyor. Eski Viking yerleşimi üzerine kurulan Jorvik Merkezi'nce geçmişin dünyasına özel turlar düzenleniyor.

Venedik Karnavalı (Venice Carnival) Yer: Venedik, İtalya

Şaubat ya da Mart ayı başında kutlanan maskeleriyle ünlü Venedik Karnavalı, Venedik'in dünyaca bilinen en eski ve en popüler etkinliği. Venedik karnavalı ilk kez 1268 yılında kutlanmaya başlamış. Karnaval süresince takılan ve yüzlerin tamamını ya da büyük bir kısmını örten maskeler, ihtişamın boyutunu daha da arttırır. Venedik Karnavalı süresince tek kural, et içeren yemekler yememek. Bu yüzden karnavalın rüya gibi yemekleri arasında deniz ürünleri ön plana çıkar ve karnaval deniz kıyısındaki birçok şehirde ve adada, sokak lokantalarında yenen eşsiz yemeklerle hatırlanır.

Venedik Karnavalı bugünde geçmişte olduğu gibi, eski adı Volo dell Angelo (Meleğin Uçuşu) olan ve şimdilerde Volo della Colombina (Güvercin Uçuşu) olarak bilinen seremoniyle başlar. Melek Uçuşu vücudu kalın bir iple bağlanmış bir kişinin San Marco Bazilikası'ndan Doge Sarayı'na kadar yaptığı akrobatik dansa verilen isim.

Martedi Grasso adı verilen Karnavalın son günü, San Marco Meydanı'nda karnavalın sembolü olan kukla yakılır ve bunun şehri kötülüklerden koruyacağına inanılır.

Viareggio Karnavalı (Viareggio Carnival) Yer: Viareggio, Toskana, İtalya

Viareggio Karnavalı her yıl İtalya'nın Toskana Bölgesi'nde tarihi bir kasaba olan Viareggio'da Şubat ve Mart aylarında birkaç Pazar gününü kapsayan bir eğlence cümbüşü. Dünyaca ünlü Viareggio Karnavalı'nın en önemli özelliği dev maketlerin ve maskelerin sergilendiği gösteriler. Espri ve ironi dolu rengarenk maketler temelde hiciv niteliği taşıyor. Kağıt hamurundan yapılan bu devasal maketler genelde ünlü bir lokal sanatçı liderliğinde bir ekip tarafından hazırlanıyor. Karnaval süresince tam bir cümbüş havasına bürünen kasaba, muhteşem kostümleri ile akşamları sokaklarda dans eden ve maske takan insanlar, karnavala özgü menüleriyle hizmet veren restoranlar ve karnavalın sonundaki müthiş havai fişek gösterileriyle bölge halkına ve ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatıyor.

Ivrea Karnavalı (Storica Carnevale di Ivrea) Yer: Ivrea, Torino, İtalya

İtalya'nın Torino'ya bağlı Ivrea kasabasında her sene düzenlenen, bir diğer adı da "Portakal Festivali" olan etkinlik , ortaçağ'dan bir hikaye üzerine kurulu. 12. yüzyılda bir kontun yeni evlenen bir kızla birlikte olmak istemesi, kasaba halkının ayaklanmasına neden olmuş. Portakal savaşı, kontun askerlerine saldırıyı, portakallar ise kız tarafından öldürülen kontun başını temsil ediyor.

Sicilya'dan Ivrea'ya tonlarca portakal getirilerek düzenlenen festival hem eğlenceli, hem de zaman zaman portakal kaynaklı yaralanma görüntülerine sahne oluyor. Yine de halk yüzyıllardır gerçekleştirilen bu festivalden vazgeçemiyor. Hem köklü bir gelenek olduğu hem de çok ülke dışından gelen turistlerin de katılımıyla eğlendikleri için...

Santa Cruz Karnavalı (Carnaval de Santa Cruz de Tenerife) Yer: Santa Cruz Tenerife, Kanarya Adaları, İspanya

Afrika kıyılarına yaklaşık 200 mil uzaklıktaki Tenerife adasında düzenlenen Avrupa'nın en büyük sokak karnavalı her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Karnavalda özellikle genç kızlar ilginç kostümleriyle göz kamaştırıyor. Santa Cruz'da en önemli geleneklerden biri de karnavalda kraliçe seçmek. En güzel kostümü giyen ve çekici kız, jüri üyeleri tarafından kraliçe seçiliyor. Festivalin açılışında ve kapanışındaki yürüyüşlerde ada sakinleri ve turistler rengarenk ve birbirinden değişik rengarenk kostümlerle geçiş yapıyor.

Köln Karnavalı (Cologne Carnival) Yer: Köln, Almanya

Şubat ya da Mart ayında düzenlenen Karnaval başta Köln, Düsseldorf ve Mainz kentleri olmak üzere ülkenin çeşitli kentlerinde büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Karnaval boyunca katılımcılar renk renk, çeşit çeşit kıyafetleriyle balo havasını yaşatırlar. Karnavalın üç ana figürü olan prens, çiftçi ve bakirenin yanısıra kral, kraliçe, Napolyon gibi çeşitli tarihi kişilikler, hayvan figürlerine sıklıkla rastlayabilirsiniz.

Şehrin "beşinci mevsimi" her yıl 11 Kasım saat 11:11'de start alır ama asıl yoğunluk Aschermittwoch denilen perhiz başlangıcı carşamba günü öncesindeki bir haftada yaşanır. Bu dönemde şehirde kapalı ve açık alanlarda çeşitli yürüyüşler, eğlenceler, maskeli balolar, kutlamalar gerçekleştirilir. Açılış, "Weiberfastnacht" (Kadınlar Karnavalı) ile yapılır. Bu günde kadınlar en şatafatlı kıyafetlerini giyip Altermarkt'da toplanır ve erkeklerin taktığı kravat ya da benzeri boyunlarından sarkan şeyleri makasla kesip onları öpme hakkına sahiplerdir.

Rosenmontag adı verilen günde tüm iş yerleri kapanır ve büyük karnaval geçitleri düzenlenir. Yapılan büyük yürüyüş 6.5 km uzunluğunda olup 4-5 saat sürmektedir. Her sene yaklaşık olarak 350 atlı, 117 bando, 10.000 kişinin katıldığı geçit törenini izlemeye ise 1.5 milyondan fazla kişi katılır. Resmi geçit yapanlar şehrin sokaklarında dizilen halka kilolarca şeker, çikolata, çiklet ve çiçek, tonlarca şeker ve çikolata, binlerce demet çiçek, oyuncak ve diğer hediye malzemeleri dağıtırlar.



MART - NİSAN



Sitges Karnavalı (Sitges Carnival) Yer: Sitges, Barselona, İspanya

Her yıl Paskalya'dan 40 gün önceki Ash Wednesday gününde sonlanan ve bir hafta süresince birçok geçit, dans ve kostüm gösterilerine sahne olan festival Avrupa'dan binlerce kişinin (özellikle gaylerin) akınına uğruyor. Barselona'dan 35 km uzaklıkta bulunan ve bir sahil kasabası olan Sitges, festivalle birlikte şehre akın eden yaklaşık 300.000 kişi ile tam bir karnaval şehrine dönüşüyor. Açılış günü Jueves Lardero/Fatty Thursday'de büyük bir yemek şöleni ve El Carnestoltes'in gelişiyle başlayan festival Ash Wednesday gününde bitiyor.

Her gün ayrı bir etkinliğe sahne olan festivalin en kalabalık günleri ise sokak geçitlerinin gerçekleştirildiği Pazar ve Salı günleri. Özellikle son gününde düzenlenen "gay" geçit töreni festivale ayrı bir hava katıyor. Onlarca geçit arabası, havai fişek gösterileri, gösterişli kostümler içinde dansçıları ile Rio Karnavalı benzeri muhteşem bir karnaval havası yaratılıyor. Geceleri ise drag showları, sokak partileri ve barlarda eğlence sabahlara kadar devam ediyor. Kış aylarında yaz ateşini yaşamak için fazla uzağa gitmeye gerek yok.

Binche Karnavalı (Carnaval de Binche) Yer: Binche, Belçika Tarih: 06-08 Mart 2011

Belçika'nın Wallon bölgesindeki Binche Kenti'nde kutlanan karnavalın tarihi 14'üncü yüzyıla kadar uzanıyor. Pagan geleneklerinden gelen baharın belirmesi şerefine düzenlenen festivalin en önemli şahsiyeti ise Gilles...Geleneksel olarak sadece erkeklerden oluşan 1000 kadar Gilles özel kostümler giyiyor, balmumundan maske takıyor, yeşil gözlük ve bıyıklarıyla ruhları kovalamak için ellerinde tahta sopalar taşıyor. Ayrıca insanlar birbirlerine tonla portakal fırlatıyor ve kafalarına tüylü tüylü şapkalar giyiyorlar. Bu arada açık bira çadırlarını da unutmamak lazım...

Menton Limon Festivali (Fete du Citron) Yer: Menton, Fransa

"La Cité des Citrons" yani Limon Şehir olarak da bilinen Fransa'nın sahil kenti Menton'ta her yıl şubat ve mart aylarında renkli ve ekşi bir festival düzenlenir; Menton Limon Festivali (Fete du Citron). Her yıl 200.000'den fazla izleyiciyi kendine çeken ve eğlenceyi, yaratıcılığı ve sanatı birbiriyle buluşturan festival, dünya medyasının da ilgi odağı olur ve izleyicilere turunçgilin büyüleyici dünyasını keşfetme imkânı sağlar.

Festivalde yerli sanatçıların turunçgillerle yaptığı heykel, çizgi karakter, kale, yel değirmeni gibi eserler sergilenirken sokaklar dans ve müzikle şenlenir. Festival için her yıl yeni bir tema belirlenir ve turunçgillerden yapılan maketler temayla uyum sağlar. Turunçgilden yapılan maketler sergilenirken orkestra, bando, yürüyüş grupları ve dans eden insanlarla sokaklarda eğlenceli bir atmosfer oluşur. 2012 yılında en önemli geçit törenleri 19, 26 Şubat ve 04 Mart Pazar günleri organize ediliyor (maximiles.com)

Paris Karnavalı (Paris Carvival) Yer: Paris, Fransa

Paris sokaklarında 1274 yılından bu yana subat ya da mart ayinda bir pazar günü neşeli, rengarenk bir karnaval gerçekleştiriliyor. Kimilerine göre bu karnavalın adı Promenade du Boeuf Gras, yani Şişman İnek Korteji. Rivayete göre, ilk karnavallarda kortejin başında şişman inekler yürürmüş, ismini buradan almış. Bugün Paris Karnavalı olarak anılıyor.

Pazar günü saat 13.30'da Gambetta metro istasyonunun (Hat 3) çıkışındaki meydanda toplanan göstericiler, saat 15.00'te yürüyüşe geçiyor ve saat 19.00'da belediye binasının önüne varıyorlar. Kortejin önünde trompetçiler ve diğer müzisyenler yürüyor. Onları kıyafet balosunu andıran, neşeli bir kalabalık izliyor.

Basel Karnavalı (Basler Fasnacht) Yer: Basel, İsviçre

Kıştan ve soğuk havadan sorumlu tutulan kötü ruhları ve hayaletleri uzaklaştırmak amacıyla 1376 yılından beri yapılan festival, doğa olaylarının anlaşılmasıyla komik ögeler içeren eğlenceli bir karnavala dönüşmüştür. Fasnacht başladığında şehrin bütün sokakları, kasabaları ve köyleri hareketlenir. Rengârenk fenerler, birbirinden ilginç kostümler, maskeli insanlar, trompet ve pikolo (küçük flüt) sesleri, geçitler, dans partileri ile tüm şehir çılgınca eğlenir.

Pazartesi sabahı saat 4'te kilise çanları çalmaya başlar ve tüm Baselliler Markplatz Meydanı'nda toplanır. Şehrin tüm ışıkları, sokak lambaları da dâhil olmak üzere, söndürülür. Binlerce kişilik fener alayı ve bando, saat tam 4'te tüm ihtişamıyla birden belirir ve katılımcılar çok renkli halk şenliğini başlatırlar. Yolları konfetiler kaplar Yoldan geçenler, aniden kendilerini rengârenk konfeti yağmuru altında bulabilirler. Baselliler, hazırladıkları tonlarca konfetiyi rastgele yoldan geçenlerin başından aşağı döker. Örneğin 5 m boyunda, burnu 60 cm olan bir adam sizi bir partiye götürebilir ya da mor renkli iki kafalı insanlar tarafından içki içmeniz için ikna edilmeye çalışılabilirsiniz. Festival esnasında kişinin kimliğinin belli edilmesi âdeta ayıptır. Ancak, Basel'da oturmuyorsanız, kostüm giyip maske takmanıza gerek yoktur. Bu Baselliler tarafından pek hoş karşılanmıyor.

Las Fallas (Fallas de Valencia) Yer: Valencia, İspanya

Marangozların azizi San Jose (Hz. Yusuf) anısına kutlanan festivalin hikâyesi şöyle: Çocuklara oyuncak yapan San Jose'nin atölyesi günlerden bir gün bütün oyuncakları ve yaptığı her şeyle birlikte bir yangında kül olup gidiyor. Bu olaydan sonra Valencialılar San Jose'yi her sene mart ayında kocaman kuklalar yapıp 19 Mart'ta da hepsini yakarak anıyorlar.

Yakmak için yaptıkları bu üç boyutlu devasa (bazıları 30 metreyi buluyor) heykellere 'falla' deniyor. İspanyollar gündüzleri mascleta (bir çeşit çatapat), gece 12'den sonra ise muhteşem havai fişek gösterileriyle, müzik ve danslarla festivalin tadını çıkarıyorlar. Festival, her saat parti, sangria, kuklalar anlayışını birleştiriyor ve tüm dünyadan yaklaşık 2 milyon insanı kendine çekiyor.

St. Patrick Festivali (St. Patrick's Festival) Yer: Dublin, İrlanda

İrlanda'nın koruyucu azizine adanan ve 1996 yılından beri kutlanan St. Patrick Festivali İrlandalıların ulusal ve onurlu bir gün yaratma hevesleriyle ortaya çıkmıştır. İrlanda'nın koruyucu azizi olarak kabul edilen St. Patrick'in çocuk denilebilecek yaşta köle olarak getirilip daha sonra kaçarak ayrıldığı İrlanda'ya, yıllar sonra bir din adamı olarak döndüğüne inanılıyor.

Geleneklerini yaşatmak ve zengin kültürlerini dünyaya tanıtmak isteyen İrlandalılar, "17 Martta Herkes İrlandalı" sloganıyla, yalnızca İrlanda kökenlileri değil, kendilerini bu topraklara ve kültüre yakın hisseden herkesi St. Patrick Gününü kutlamaya davet ediyor. Yeşilin hakim olduğu festival her yıl daha fazla ziyaretçiyi kendine çekiyor.

Semana Santa (Semana Santa-Holy Week) Yer: Sevilla-Granada, İspanya

Her yıl Paskalyadan önce bir milyona yakın insanın akın ettiği İspanya'nın Endülüs bölgesine özgü bu festivalde porselenden yapılmış bir Meryem Ana heykeli omuzlara alınarak şehrin sokaklarında çıplak ayaklarla dolaştırılıyor. Heykelin arkasına takılan kalabalık şehrin ana caddelerinden geçiyor ve şehirdeki en büyük dini yapıya gelerek burada dini bir tören gerçekleştiriyor. Şehri gezen kalabalık arasındaki din adamları üçgen, uzun, şapka şeklindeki maskeleriyle en ilgi çekici kişiler.

Roket Savaşı (Rouketopolemos) Yer: Vrondatos, Sakız, Yunanistan

Her yıl paskalyada kutlanan bu geleneksel şenliğin kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar gittiği söylenir. Paskalya pazarı öncesi gece yarısı başlayan etkinlikte, kasabadaki iki rakip mahallenin kiliselerine tabi olan cemaatler yaklaşık 60000 ev yapımı roket ve havai fişeklerle diğer kilisenin çan kulesini vurmaya çalışırlar. Daha önceden zarar görmemesi için korunan çan kulelerine yapılan isabetli atışlar ertesi gün sayılır. Genelde her iki tarafta kazandığını iddia etmekle beraber bir sonraki mücadele için restleşmeler devam eder.

Patlayan Araba (Scoppio del Carro) Yer: Floransa, İtalya

"Scoppio del Carro" (Atlı arabanın patlaması) paskalya günü kutlanan Floransa'ya ait bir etkinliktir. Öğle saatlerinde SS Apostoli Kilisesinden hareket eden ve çiçeklerle süslenen öküzlerin çektiği bir araba Duomo Meydanına vardığında mekanik bir güvercin vasıtasıyla arabada yer alan havai fişek piramidi patlatılır. Binlerce insan meydanda bu muazzam gösteriyi seyretmek için toplanır. Bir çokları patlama başarılı olursa kendilerini çok müreffeh bir yılın beklediğine inanırlar.

Mayrhofen Kar Festivali (Snowbombing Festival) Yer: Mayrhofen, Tirol, Avusturya

Kimilerine göre "Kar Üzerinde Gerçekleştirilen En Mükemmel Show" olarak nitelendiriliyor. Avrupa'nın en güzel kış müzik ve eğlence festivallerinden kabul edilen Snowbombing, Avusturya'nın 625 km. lik en dik pistlerinde gerçekleştirilmektedir. Temiz hava, masmavi gökyüzü ve beyaz-sıcak partiler vaadeden festivalde gündüzleri kayak sporları yaparken, geceleri kardan yapılmış diskolarda dünyanın en meşhur DJ'leriyle dansedip çılgınca eğlenebilirsiniz.

Nisan Fuarı (La Feria de Abril) Yer: Seville, İspanya

1800'lü yıllarda bölgeye gelen Katalan ve Bask tüccarların iş yapmak amacıyla başlattığı, her yıl Paskalya'dan 2 hafta sonra kutlanan festival günümüzde İspanya'nın en büyük panayırı olarak biliniyor ve bir milyon dolayında kişiyi ağırlıyor.

Gündüzleri özel geçit törenleri (Paseo de Caballos), müzik/dans gösterileri (las sevillanas) ve boğa güreşleri (los torros); akşamları ise festival alanındaki onlarca çadırda (casetas) yöresel içki (manzanilla, vino fino) ve yemekler (tapas) eşliğinde sevillanas ve flamenko dansları. Etkinliğin en büyük özelliğini kıyafetler oluşturuyor. Neredeyse tüm Sevilla halkı yıl boyunca hangi kıyafeti giyeceğine hazırlanıyor. Kadınlar puanlı, rengarenk, flamenko dansında kullanılan kıyafetleri giyerek, saçlarına çiçek takıyor, erkekler ise ya eski halk kostümleri ya da takım elbiselerle dolaşıyor. Festival Pazar günü saat 11.00'da atılan havai fişeklerle son buluyor.

Kraliçe Günü (Queen's Day-Koninginnedag) Yer: Amsterdam, Hollanda

Hollanda'da ilk defa 1885 yıllında Prenses Wilhelmina'nın doğum günü kutlamasıyla başlayan ve son 50 yıldır Kraliçe Juliana'nin doğum günü olan 30 Nisan'da kutlanan "Queen's Day", özellikle Amsterdam'da, Avrupa'nın dört bir yanından 1 milyona yakın kişinin gelmesiyle, büyük bir sokak partisine dönüşüyor. En gözde kutlamalara sahne olan Amsterdam, festival günü tamamen turuncuya bürünüyor, herkes turuncu giyiyor. Bireysel müzik performansları ve açık hava konserleri gerçekleşiyor. "Freemarket" (sokaklarda herkes istediği ürünü satabiliyor) festivalle özdeşleşen bir diğer aktivite. Etkinlik, geçit törenleri, bitpazarları, çocuk partileri, canlı müzik, tiyatro festivalleri ile bir sokak partisi tadında geçiyor.

Cadılar Gecesi (Paleni Carodejnic) Yer: Prag, Çek Cumhuriyeti

Çekler kışın bitişini ve baharın gelişini her yıl nisan sonunda Prag'da düzenlenen Cadılar Gecesi'yle (paleni carodejnic) kutluyor. On binlerce turisti kente çeken etkinlik 30 Nisan'da Petrin Tepesi'nde gerçekleştiriliyor. Eğlenceler günbatımında tepede dev bir ateş yakılmasıyla başlıyor. Ateşin tepesine bir cadı maketi oturtuluyor. Etkinlikler müzik ve danslarla devam ediyor. Gece yarısından sonra kentin sokaklarına yayılarak dev bir şölene dönüşüyor.



MAYIS - HAZİRAN



Queima das Fitas Yer: Coimbra, Portekiz

Portekiz'in en eski ve en önemli üniversitelerinden birisi olan Coimbra Üniversitesi öğrencileri tarafından düzenlenen festival ders döneminin bitişini simgeler. Bir hafta boyunca şehir neredeyse öğrencilere devredilir. Konserler, sokak gösterileri, geçit törenleri, çeşitli yarışmalar eşliğinde devam eden festival son sınıf öğrencilerinin mezuniyet şeritlerini devasa ateşte yakmalarıyla oldukça ilginç bir etkinlik halini alır.

Cannes Film Festivali (Le Festival de Cannes) Yer: Cannes, Fransa

Fransa'nın güneyinde bulunan Cannes kentinde düzenlenen ve Avrupa'daki en önemli 3 Film festivalinden birisi olan festivalin büyük ödülü, Altın Palmiye'dir.

İlk kez 1946 yılında düzenlenen Cannes Film Festivalinde her yıl ortalama 20 film yarışmaktadır. Bu filmleri juri başkanı ve juri üyeleri tarafından ödüllendirilir. Cannes Film Festivalinde verilen ödüller Altın palmiye, Büyük jüri, En iyi yönetmen, En iyi Kadın oyuncu, En iyi Erkek oyuncu, En iyi Senaryo, En iyi Kısa film, Altın Kamera, juri ödülü'dür.

Brüksel Gay Festivali (Brussel Gay Pride) Yer:Brüksel, Belçika

27 Haziran 1969 yılında New York kentinin Christopher Street Sokağı'nda bulunan 'Stonewall Inn' isimli Barda polisin eşcinsellere karşı uyguladığı keyfi uygulamalar protesto edilmişti. Bunun akabinde ise New York'lu eşcinsellerle polisler arasında günlerce süren sokak çatışmaları yaşanmıştı. O günü ilk başkaldırı günü olarak anmak isteyen eşcinseller her sene bir geçit töreni düzenliyor.

Belçika'nın en büyük eşcinsel karnavallarından olan 'Brussels Gay Pride' 1996 yılından beri bütün dünyadan gelen eşcinsellerin ve transseksüellerin katıldığı karnaval geçidiyle çok renkli görüntülere sahne oluyor.

Mum Festivali (La Corsa Dei Ceri) Yer: Gubbio, Perugia, İtalya

Masonların koruyucu meleği St Ubaldo şerefine düzenlenen festivalde, davulcular tarafından şafak vakti uyandırılan rengarenk ipek gömlekler giymiş yaklaşık 20 kişiden oluşan üç takım Grande Meydanında toplanırlar. Şans getirmesi için sulanmış yaklaşık 7 metre boyunda ve 400 kg ağırlığındaki tahta mumları sırtlarlar ve Gubbio'nun orta çağa özgü yolları ve meydanlarında yarışırlar.

Hedef yokuşun sonundaki St. Ubaldo bazilikasına varmaktır. Arkalarında büyük bir kalabalıkla ilerleyen ekiplerin birbirini geçmesi de yasaktır! Tam İtalyan usulü...Birinciyi ekiplerin mumu taşırken ki stili belirler  Sonuçta festival merkezdeki bar ve restoranlarda devam eder. Festival, İtalya'nın sıradışı görüntüsünü ele verir..

Boğa Güreşleri Festivali (Fiesta de San Isidro) Yer: Madrid, İspanya

Madrid'in en büyük boğa güreşi festivali olarak adlandırılan etkinlik esas olarak Las Ventas arenasında düzenlenir. Her gün arenaya altı tane boğa çıkar ve her birinin öldürülüşü ülkenin en meşhur matadorlarıyla sadece on beş dakika sürer. Kent çapında sergiler, flamenko gösterileri, açık hava konserleri ve havai fişek gösterileri de düzenlenir. Bu önemli gün için Madrid'in "castizo" denilen halk giysileri giyilir.

Çek Bira Festivali (Czech Beer Festival) Yer:Prag, Çek Cumhuriyeti

Bu yıl beşinci kez düzenlenen Bira Festivali, Avrupa'nın önemli gastronomik etkinliklerinden birisi olarak kabul ediliyor. Sadece biracılar değil kasaplar, ahçılar, restoranlar da hünerlerini göstermek için kutlamalara katılıyorlar. Festivalin ilginç noktalarından birisi kendi para biriminin bulunması. "Tolar" adı verilen bu sarı liraların bir tanesi 1,8 € değerinde. Festival boyunca yiyecek ve içecek alabilmek için en az beş adet satılan tolarlara ihtiyacınız oluyor.

70'den fazla bira çeşidinin sunulduğu festival boyunca geleneksel kıyafetler giymiş 200'den fazla erkek ve kadın garson misafirlere hizmet ediyor. Yaklaşık 10.000 kişilik kapasitesiyle devasa bira çadırı ise ayrıca ziyaret edilmesi gereken yerlerden birisi. Canlı müzik konserleri ve gösterilerin sabahlara kadar devam ettiği Prag her yıl binlerce turisti kendine çekiyor.

Kopenhag Karnavalı (Copenhagen Carnaval) Yer:Kopenhag, Danimarka

Her yıl Paskalya'dan sonra yedinci hafta sonuna denk gelen cuma, cumartesi ve pazar günleri boyunca kutlanan Kopenhag Festivali, 1982 yılından beri Danimarka'nın en önemli sokak etkinliklerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Fælledparken Parkı'nda gerçekleştirilen karnavalın ana teması müzik haline gelmiştir..

Üç gün boyunca yüzlerce müzik grubu, binlerce dansçı ve yüz binlerce katılımcının eşlik ettiği uluslararası karnaval, dünya çapında müzisyenleri ağırlamaktadır. Renkli kostümler, biribirnden yetenekli sanatçılar ve geleneksel Danimarka mutfağıyla şenlenen karnavalda oldukça keyifli sokak yürüyüşleri de düzenlenmektedir. Aynı zamanda organize edilen"Çocuk Karnavalı" ile birlikte Kopenhag sokakları bambaşka bir havaya bürünmektedir.

Bebeklerin Üzerinden Atlama Festivali (Baby Jumping Festival) Yer:Castillo de Murcia - Burgos, İspanya

Dünyanın en ilginç/garip festivalleri arasında gösterilen El Colacho'nın tarihi 1620 yılına dayanmaktadır. Katolik bayramı Corpus Christi gününde gerçekleşen festivalde yeni doğan bebekler sokaklardaki halıların ya da yatakların üzerine konulur. Şeytan kostümü giymiş elinde sopalarıyla yetişkinler ise yerde yatan bu bebeklerin üzerlerinden atlar. Bu törenin çocukları günahlardan arındıracağına, hastalıktan koruyacağına ve kötü ruhları kaçıracağına inanılır. Her ne kadar Papa, bu festivalin bir ritüele dönüşmesini istemese de 1620 yılından beri yeni doğan bebekler bu muameleye maruz kalmaktadır. Festival kapsamında meydanları dolduran yüzlerce insan büyük davullar eşliğinde mistik dans gösterileri sergiler.

Lajkonik Festivali (LajkonikFestival) Yer: Krakow, Polonya

Her yıl Krakow'un 13. yüzyılda Tatar istilasından kurtulması anısına gerçekleştirilen festivalin baş aktörü, sakalı, sivri şapkası ve altındaki tahta atıyla temsili Moğol karakteri olan Lajkonik'tir. Bir Tatar savaşçısını temsil eden Lajkonik, şehrin sokaklarında tahta atının üzerinde turlar atarken yerel halk da yürüyüşünde ona müzikler ve danslarla eşlik etmektedir.

Yürüyüş esnasında altın topuzuyla dokunduğu herkesten geleneksel fidyesini toplar. Zira bu dokunuşların şans getirdiğine inanılmaktadır. Yürüyüş, şehrin Belediye Başkanının beklediği Pazar Meydanına kadar devam eder. Burada Belediye Başkanı da fidyesini öder ve böylece şehir istiladan kurtularak refaha ermiş olur. Bu zengin içerikli festival gece yarısından sonraya kadar devam eden eğlencelerle tamamlanır.

Isle of Wight Müzik Festivali (Isle of Wight Festival) Yer: Isle of Wight, Birleşik Krallık

Her yıl İngiltere'nin güneyinde küçük bir ada-şehir olan Isle of Wight'ta düzenlenen festival Avrupa'nın en önemli müzik organizasyonlarından birisi olarak kabul edilmektedir. Mazisi 60'ların sonlarına dayansa da 2002 yılından bu yana düzenli olarak yapılmaktadır. Bugüne kadar The Rolling Stones'dan David Bowie'ye, Coldplay'den The Who'ya kadar pek çok ünlü müzisyenin konserlerine sahne olan festivalde farklı sanatsal etkinlikler de düzenlenmektedir.

Azize Rocio Festivali (Romeria del Rocio) Yer: Almonte-Huelva, İspanya

Festival, tarihi 1653 yılına dayanan, her yıl yaklaşık bir milyon kişinin toplandığı ve Azize Rocio için yapılan geleneksel hac yürüyüşüdür. Endülüs kıyafetleri ve tamamı bot giyen Hacılar, atlar tarafından çekilen ve eskinin tarzını andıran, inanılmaz renkli bir şekilde dekore edilmiş at arabaları ile Azize'yi temsil eden heykelciği taşırlar. El Rocio'nun kadınları ise rengârenk kostumleri ve flamenco dansları ile bu festivali renklendirir. Müzik, dans ve özellikle de Flamenco'yu orijinal haliyle yerinde izlemek isteyenler için El Rocio kaçırılmaması gereken bir etkinliktir.

St. Ranieri Tekne Yarışları (Regatta of St. Ranieri) Yer:Pisa, İtalya

Eski deniz cumhuriyetleri olan Amalfi, Genova, Pisa ve Venedik arasında her yıl farklı bir şehirde düzenlenen bu yarışlar izleyenlere keyifli saatler geçirtmektedir. 8 kürekçi ve bir dümenciden oluşan takımlar 1,5-2 km'lik parkur boyunca kıyasıya yarış halindedirler. 2004 yılından itibaren tüm katılımcıların o şehirden olması kuralı esnetilmiş, mürettabatın yarısının bölge içinden de olmasına izin verilmiştir.

Tüm teknelerin özellikleri aynıdır ve ağırlıkları en fazla 760 kg. olmalıdır. Takımlar renkleri ve sembolleriyle ayrılır: Amalfi mavi, Genova beyaz, Pisa kırmızı ve Venedik ise yeşil. Yarışı kazanmak için bitiş çizgisini geçmek yetmez. "Poliotta" adı verilen mavi flamanın yaklaşık 40 metre yükseklikten de alınması gerekmektedir. Yarışlar dışında pek çok aktivitenin de yer aldığı festival her yıl binlerce turistin uğrak noktasıdır.

Canelli Kuşatması (Siege of Canelli-Canelli Under Atack) Yer: Canelli - Piemonte, İtalya

1613 yılında Piomonte bölgesindeki Canelli halkı, Mantua Dükü'nün askerlerine karşı kasabalarını ve özünde kimliklerini kahramanca savunmuşlardı. Bu 10.000 nüfuslu kasaba, her yıl haziran ayının üçüncü hafta sonunda geçmişi anarak "işgalcilere" karşı aynı savunmayı yapmaya devam etmektedir.

Tüm kasabanın bir araya gelerek gerçekleştirdikleri bu savunma, bugün itibariyle, temsili gösteriler, fener alayları, bar ve restoranların neredeyse 24 saat açık kaldığı muazzam bir şölene dönüşmüştür. "Zaferin kazanılması"ndan sonra hep birlikte yenen "Zafer Yemeği" ve devamındaki havai fişekli kutlamalar kasabaya ayrı bir hava katmaktadır.

Glastonbury Festivali (Glastonbury Festival of Contemporary Performing Arts) Yer: Glastonbury, İngiltere

Glastonbury Festivali, Glastonbury şehrinde, yeşil alanda müzik ve canlı sanat performansların sergilendiği dünyanın en büyük açık hava festivalidir. 1970 ve sonrasında hippi akımları ve özgürlük hareketi etkisi ile yapılmaya başlanmış ve günümüzde de her yıl yapılmaya devam etmektedir.

Festival her ne kadar çağdaş müzik etkinlikleri ile tanınmış olsa da, dans, sirk, kabare, tiyatro vb. diğer performans sanatları da yer almaktadır. Festivalde müzik olarak rock, elektronik, reggae, halk müziği, hiphop tarzlarında müzikler yanında dünyadaki çeşitli kültürlere ve ülkelere ait müziklere de yer verilmektedir. Her yıl farklı kültürlerden yaklaşık 200.000 kişi birbirinden absürd kıyafetlerle festival alanını renklendirmektedir.

Sao Joao Festivali (Festa do Sao Joao) Yer: Porto, Portekiz

Avrupa'nın en canlı ve en az bilinenlerinden biri olan Sao Joao Festivali, Porto şehrinde düzenleniyor. Kökeni pek anımsanmasa da tuhaf bir aşıklar festivali olan bu etkinlikte güzel yiyeceklerle ziyafet çekiliyor, özellikle tatlı Porto şarabı şehrin sokaklarında adeta akıyor. Sonra birden plastik çekiçler ortaya çıkıyor. Eğer karşı cinsten çekici biriyle tanışmak istiyorsanız, o kişinin kafasına plastik çekiçle vurmak zorundasınız!

Yüksek sesle müzik, plastik çekiçler, barbeküler üzerinde kızaran sardalyalar, su gibi akan bira ve şarap, müthiş havai fişek gösterileri muhteşem bir atmosfer yaratıyor. Plajlarda sabaha kadar süren festivaldeki bir diğer ilginçlik de tüm bar ve restoranların festival sırasında tuvaletlerini halka kapatması. Nereye mi yapacaksınız? Onu da siz bulun...

Antwerp Gay ve Lezbiyen Festivali (Antwerp Gay Pridel) Yer:Antwerp, Belçika

27 Haziran 1969 yılında New York kentinin Christopher Street Sokağı'nda bulunan 'Stonewall Inn' isimli Barda polisin eşcinsellere karşı uyguladığı keyfi uygulamalar protesto edilmişti. Bunun akabinde ise New York'lu eşcinsellerle polisler arasında günlerce süren sokak çatışmaları yaşanmıştı. O günü ilk başkaldırı günü olarak anmak isteyen eşcinseller her sene bir geçit töreni düzenliyor.

Belçika'da 1979 yılında eşcinsel kutlamaların başladığı ilk şehir olan Antwerp'te bütün dünyadan gelen eşcinsellerin ve transseksüellerin katıldığı karnaval geçidiyle çok renkli görüntüler ortaya çıkıyor.

Berlin Gay ve Lezbiyen Festivali (Christopher Street Day and Lesbian and Gay Festival) Yer:Berlin, Almanya

27 Haziran 1969 yılında New York kentinin Christopher Street Sokağı'nda bulunan 'Stonewall Inn' isimli Barda polisin eşcinsellere karşı uyguladığı keyfi uygulamalar protesto edilmişti. Bunun akabinde ise New York'lu eşcinsellerle polisler arasında günlerce süren sokak çatışmaları yaşanmıştı. O günü ilk başkaldırı günü olarak anmak isteyen eşcinseller her sene 'Christopher Street Day' adı altında bir geçit töreni düzenliyor.

Almanya'nın en büyük eşcinsel karnavalı olan 'Christopher Street Day' 1979 yılından beri bütün dünyadan gelen eşcinsellerin ve transseksüellerin katıldığı karnaval geçidiyle çok renkli görüntülere sahne oluyor. Renkli kostümleriyle Tauenzien caddesinden Brandenburg Kapısının önüne kadar yürüyen katılımcılara zaman şehrin Belediye Başkanı ve diğer yetkililer de katılıyor.



TEMMUZ - AĞUSTOS



Eş Taşıma Yarışması (Wife Carrying Championship) Yer: Sonkajarvi, Finlandiya

Eş taşıma yarışması, Finlandiya'nın en geleneksel etkinliklerinden biridir ve her yıl çeşitli ülkelerden yarışmacıları ve izleyicileri bir araya getirir. Bu eğlenceli ve bir o kadar da ilginç yarışmada, adından da anlaşılabileceği üzere, yarışmacılar çift olarak yarışırlar ve engelli bir parkuru eşlerini taşıyarak tamamlamaya çalışırlar.

Yarışmanın tarihi 19. yüzyıla dayanıyor. Bir gelenek olarak günümüze kadar gelen bu yarışma, artık Finlandiya için resmi bir spor olarak kabul edilmektedir. Bir söylentiye göre yarışma, komşu köylerden kız kaçırma geleneğinden ortaya çıkmıştır. Diğer bir söylenti ise; yarışın Rosvo-Ronkainen isimli bir çete liderinin çetesine üye seçerken adayları zorlu bir parkurda sırtlarında ağır yüklerle yarıştırmasından esinlendiğini iddia eder.

Herkes eşini dilediği gibi taşımakta özgürdür ama bazı teknikler katılanlar arasında en sık tercih edilenlerdir. Bunlar arasında başı çeken ise "Estonya stili taşıma"dır. Bu stil adını son 11 yılın şampiyonu olan ülke Estonya'dan almıştır. Bu stilde kadın, bacaklarını erkeğin boynuna dolar ve baş aşağı, yüzü erkeğin sırtına dönük olacak şekilde asılır. Kollarını da erkeğin göğsünde kilitleyerek kilosunun olabildiğince eşit şekilde dağılmasını sağlar. Bu stil Estonyalılara 55,5 saniyelik dünya eş taşıma rekorunu da getirmiştir. Estonya stili dışında; omuzda veya sırtta taşımak ve kadının eşine yılan gibi dolandığı Boa stili de sık tercih edilir.

Yarışmaya katılmasa da her yıl binlerce insan bu etkinliği izlemek için Finlandiya'ya akın etmektedir.

Palio di Siena Yer: Siena, İtalya

Palio di Siena ya da yerel olarak kısaca Il Palio, İtalya'nın Siena kentinde her yıl iki kez düzenlenen geleneksel at yarışı oyunlarıdır. Contrada denen semtler arasında düzenlenen bu yarışlar farklı biçimlerde 14. yüzyıldan bugüne büyük ilgi çekmektedir. Yarışların ilk örnekleri bufalo sırtında yapılıyordu ve "bufalate" olarak adlandırılıyordu. Daha sonra "assinate" denen eşek-sırtı yarışlara geçildi. Bilinen anlamdaki yarışlar ise 1650 yılından bugüne gerçekleştirilmektedir. Başlangıçta tek gün olarak düzenlenirken daha sonra bir gün daha ilave edilmiştir.

Bu yarışlarda her bir at ve binicisi şehrin Contrada adı verilen 17 semtinden birini temsil eder ve temsil ettikleri semtin renklerine ve simgelerine uygun olarak giyinirler: Aquila (Kartal), Bruco (Tırtıl), Chiocciola (Salyangoz), Civetta (Baykuş), Drago (Ejderha), Giraffa (Zürafa), Istrice (Kirpi), Leocorno (Tekboynuz), Lupa (Dişi kurt), Nicchio (Deniz kabuğu), Oca (Kaz), Onda (Dalga), Pantera (Kara Panter), Selva (Orman), Tartaruga (Tosbağa), Torre (Kule) ve Valdimontone (Montone olarak kısaltılır)

Yarış boyunca büyük bir insan topluluğu yarış atlarını izler. Her yıl bu popüler yarışı izlemek için Siena kentine dünyanın her yanından binlerce turist gelir.

San Fermin Festival (Bull Running) Yer: Pamplona, İspanya

Her yıl Kuzey İspanya'nın Pamplona şehrinde, Pamplona ve Navarre'nin koruyucu meleği San Fermin onuruna düzenlenen festival kapsamında birçok etkinlik yapılmasına karşın en ünlüsü kırmızı tişörtlü gençlerin boğalarla birlikte dar sokaklarda koşmasıdır. Bu nedenle ülkemizde festival, San Fermin adıyla pek bilinmese de Boğa Koşusu Festivali denilince hemen hatırlanır.

İlk defa orta çağ döneminde ticari fuar olarak başlayan San Fermin Festivali, bölgede yaşayan halkı bir araya getirmeyi amaçlamaktaydı. Köylüler bu sırada boğalarını kente getirip boğa güreşleri yapılana kadar burada bekletiyorlardı. Hayvanları ahırlarlara kapatmak için arkasından koşan insanlar, ilerleyen zamanlarda boğaların önünde koşmaya başlayınca bu gelenek şehirde festival hâline getirildi.

Plaza Ayuntamiento meydanında bulunan kalabalık, festivalin başlamasına şampanya patlatarak eşlik eder. Ve o dakikadan itibaren şehir kendini dokuz gün boyunca eğlenceye bırakır.

Pamplona sokaklarında kırmızı-beyaz giyinmiş binlerce insanın boğalarla birlikte yaklaşık 3 dk boyunca 825 metre uzunluktaki yolu koştuğunu düşünmeniz boğa koşusunu anlamanız için yeterli. 3 dk'lık bu adrenalin yüklü, tehlikeli koşu; sabah saat 08.00'de boğaların binlerce insanı önüne katarak koşmasıyla başlıyor ve dokuz gün boyunca her sabah tekrarlanıyor. Koşuya isteyen herkes katılabiliyor.

Festa de Noantri (Noantri Festivali) Yer: Roma, İtalya

16. yüzyılda Roma'da Tiber Nehrinde avlanan bir grup balıkçının ağlarına bir Meryem Ana (Madonna)heykeli takılır. Heykel bölgenin önemli kilisesi Sant Agata'ya teslim edilir. Bu tarihten sonra her yıl Roma'lılar bu gizemli heykelin (Vergine del Carmine) gelişini kutlamaktadırlar.

Dev bir haçın farklı tarikatlara mensup kişiler tarafından geleneksel kıyafetlerle takip edilmesiyle başlayan sekiz günlük festival meşhur Trastevere bölgesinde kutlanır. Festival boyunca Trastevere bir açık hava barına dönüşür. Geleneksel halk dansları ve şarkıları, karnaval gösterileri ve muhteşem havai fişekleri ile eski Roma'nın folklörü festival boyunca Trastevere'de yaşamaktadır.

Festa del Redentore (Redeemer Festivali) Yer: Venedik, İtalya

16. yüzyılda Venedik'i kırıp geçiren veba salgınının sona erişini kutlamak amacıyla her yıl kutlanan festival yerel halkın en çok sahip çıktığı ve katılım sağladığı dini bir festivaldir. Venedik takviminde "Kurtarıcı Bayramı" olarak da isimlendirilen festivalde yerel halk botlarına/sandallarına binerek kutlamalara katılır. Balonlar ve parlak renkli fenerlerle süslenen şehir muazzam bir hal alır. Cumartesi gecesi saat 23.30'da başlayan havai fişek gösterileri ise görülmeye değer bir etkinliktir. Pazar günü dekoratif gondollar ve botlarla Giudecca Kanalı boyunca Redentore Kilisesi'ne yapılan yürüyüşle festival sonlanır.

Berlin Bira Festivali (Berliner Bierfestival) Yer: Berlin, Almanya

Üç günlük festival ilk kez 1997 yılında kutlanmaya başlamıştır. Her yıl 750.000'den fazla ziyaretçi bu renkli görüntülere ortak olmak amacıyla Berlin'e akın etmektedir. Festival boyunca, 80'den fazla ülkeden 300'e yakın bira üreticisine ait 2000 farklı çeşitte bira servis edilir. Frankfurter Tor'dan başlayan "Bira Bulvarı" Karl Marx Allee'de son bulur. Bu da bira ve yiyecekle dolu yaklaşık 2,2 km.lik bir mesafe anlamına gelmektedir. Her ne kadar "bira" festivale adına verse de sokak gösterileri, konserler ve sınırsız eğlence festivalin farklı yüzüdür.

Brighton Gay Festivali (Brighton Pride Festival) Yer: Brighton, İngiltere

Brighton Gey Festivali Avrupa'daki gey festivallerinin en büyüğü ünvanına sahiptir. Brighton Gey Festivali'nin geçmişi1992 tarihine kadar uzanmaktadır. 1992`den bu yana Brighton Gey Festivali her yıl daha da büyüyerek Birlesik Krallıkların özgürce kutlanan en büyük gey festivali ününe sahip olmuştur. Her yaz Ağustos ayında düzenlenen karnaval havasında geçen gey festivali Brighton`un sahilinden başlayıp ve bütün şehri geçerek ünlü Preston Park`a kadar uzanır. Festival geylerin ve gey olmayan herkesin gey olan herşeyi kutladıkları ilginç karelerle dolu bir atmosfer sunmaktadır.

Festivalin başlangıç noktası Brighton Pier`in yan tarafinda bulunan Mederia Drive`dır ve sabah saat 11`de şehrin ana caddesine doğru yol alınır. Dünyanın birçok ülkesinden gelen birçok gey her yıl en renkli, en canlı ve en ilginç gey festivalinin garantisini vermektedirler.

Domuz Festivali (La Pourcailhade) Yer: Trie Sur Baïse, Haute Pyrness, Fransa

1975 yılından bu yana Fransa'nın Haute Pyrness Bölgesi'nin Trie Sur Baïse kasabasında kutlanan festivalde, yüzlerce insan domuz taklidi yaparak ve yarışmalara katılarak çılgınca eğleniyor. Fransız bir esnafın kendi uydurduğu "ses tahmini" oyununa insanları davet etmesiyle başlayan bu festival, rivayete göre esnafın çok iyi domuz taklidi yapmasıyla gelişiyor ve Domuz Festivali hâlini alıyor.

Her geçen yıl daha fazla katılımla gerçekleşen ve zamanla farklı pek çok etkinliği de bünyesine ekleyen festival, şu anda dünyadaki en büyük domuz odaklı festival olarak nitelendiriliyor. Domuz taklidi yarışması, sosis yeme yarışması, yavru domuz yarışı, domuz kostümü yarışması gibi etkinliklerin düzenlendiği festival, birçok insana göre sıra dışı olsa da kasaba halkı bu etkinlikten oldukça memnun: Festivalin komik ve saçma karşılandığını bildiklerini ama zaten tek amaçlarının eğlence ve mutluluk olduğunu söylüyorlar. Her ne olursa olsun, festival amacına ulaşıyor; katılımcılar festivalde oldukça eğlenip mutlu bir şekilde evlerine dönüyorlar.

Palio di Siena Yer: Siena, İtalya

Palio di Siena ya da yerel olarak kısaca Il Palio, İtalya'nın Siena kentinde her yıl iki kez düzenlenen geleneksel at yarışı oyunlarıdır. Contrada denen semtler arasında düzenlenen bu yarışlar farklı biçimlerde 14. yüzyıldan bugüne büyük ilgi çekmektedir. Yarışların ilk örnekleri bufalo sırtında yapılıyordu ve "bufalate" olarak adlandırılıyordu. Daha sonra "assinate" denen eşek-sırtı yarışlara geçildi. Bilinen anlamdaki yarışlar ise 1650 yılından bugüne gerçekleştirilmektedir. Başlangıçta tek gün olarak düzenlenirken daha sonra bir gün daha ilave edilmiştir.

Bu yarışlarda her bir at ve binicisi şehrin Contrada adı verilen 17 semtinden birini temsil eder ve temsil ettikleri semtin renklerine ve simgelerine uygun olarak giyinirler: Aquila (Kartal), Bruco (Tırtıl), Chiocciola (Salyangoz), Civetta (Baykuş), Drago (Ejderha), Giraffa (Zürafa), Istrice (Kirpi), Leocorno (Tekboynuz), Lupa (Dişi kurt), Nicchio (Deniz kabuğu), Oca (Kaz), Onda (Dalga), Pantera (Kara Panter), Selva (Orman), Tartaruga (Tosbağa), Torre (Kule) ve Valdimontone (Montone olarak kısaltılır)

Yarış boyunca büyük bir insan topluluğu yarış atlarını izler. Her yıl bu popüler yarışı izlemek için Siena kentine dünyanın her yanından binlerce turist gelir.

Notting Hill Karnavalı (Notting Hill Carnival) Yer: Londra, İngiltere

1950'lerde ırkçılığın yoğun olduğu dönemde, ayrımcılığa karşı olan bir grup tarafından başlatılan Notting Hill karnavalı özde kaynaşmayı ve sosyalleşmeyi hedef alarak büyümüş olan bir avrupa etkinliği. İlk kez 1964 yılında gerçekleşmiş olan bu etkinlik Avrupa'nın en büyük sokak karnavalı olarak kutlanıyor.

Afrika, Latin Amerika, Jamaika vb. müziklerin ağırlıkta olduğu karnavalda, geleneksel kıyafetler etkinliğin en fazla izlenme sebeplerinden biri oluyor. Dans, eğlence, kaynaşma derken binlerce insan sokaklarda dans ediyor, içiyor ve gönlünce eğleniyor. Her yıl binlerce insan bu renkli görüntülere ortak olmak amacıyla başkente akın ediyor. BBC Raporuna göre 2010 yılında 1.000.000 kişi karnavala katılmış.

Domates Festivali (La Tomatina) Yer: Bunol, Valensiya, İspanya

Valencia'nın Buñol kasabasında her yıl Ağustos ayının son çarşambası öyle bir festival düzenlenir ki her yer domates kırmızısına bürünür. Bu, festivalde olgunlaşmış domatesler, havalarda uçuşur ve insanlar kendilerini adeta bir domates çorbasının içinde yüzerken bulur: La Tomatina; çılgın olmakla beraber, on binlerce katılımcısı ile oldukça dikkat çekici ve popüler bir festivaldir.

Festival, aslında bir hafta sürer ve hafta boyunca bu etkinliğe dans, müzik, geçit törenleri ve havai fişek gösterileri gibi alternatifler de eşlik eder. Domates savaşından bir gün önce ise safran, domates ve pilav ile yapılan Valencia'ya özgü bir yemek çeşidi olan paella yapımı yarışları düzenlenir. İspanya Domates Festivali'nin tarihi, 1944 - 45 yıllarına dayanıyor. Tam olarak nasıl ortaya çıktığı bilinmese de en olası olarak tahmin edilen hikâye şöyle: 1945 yılında Ağustos ayının son çarşambası kutlanan bir festivalde, bir geçit töreni esnasında festivale katılmamış olan gençlerin, festivalde görev alan gençleri ittirip kaktırması sonucunda gençlerden biri yere düşer. Sinirlenen genç, etrafındakiler ile kavga etmeye başlar ve bu olay, büyüyerek bir sokak kavgasına dönüşür. Kavgaya tutuşan gençler, burada bulunan bir manavın domateslerini birbirlerine atmaya başlar. Polis gelip kavgayı durdurana kadar domates savaşı devam eder ve polis, olayın sorumlularından esnafın gördüğü zararları karşılamalarını ister.

Ertesi yıl, yine Ağustos gelip çattığında insanlar bu olayı hatırlar ve herkes evinden domatesler getirerek bir domates savaşı başlatmaya hazırlanır. Başlatılıp heyecanla devam eden bu olay, yine polis tarafından durdurulur. Gelecek yıllarda da bu tutumlarını yılmadan sürdüren Buñol kasabası sakinleri, domates savaşını gayriresmî bir festivale dönüştürürler.



EYLÜL - EKİM



Tarihi Regatta Festivali (Regatta Storica) Yer: Venedik, İtalya

Tipik Venedik kutlamalarından birisi olan Regata Storica (Tarihi Regata) Festivali, Venedik'in en büyük kanalı olan Grand Kanal'da gerçekleşmektedir. Tarihi 13. yüzyılın ikinci yarısına dayanan festivalde muhteşem şekilde süslenmiş kayıklarla yapılan yarışlar düzenlenmektedir. Dört farklı ekibin 15. yüzyıl Venedik kıyafetlerini giyerek kıyasıya rekabetine sahne olan yarışlar her yıl binlerce insanı Venedik'e çekmektedir.

Thames Festivali (Thames Festival) Yer: Londra, İngiltere

Londra'nın merkezindeki Southbank bölgesinde düzenlenen geleneksel Thames Festivali, Londra'nın barındırdığı birçok kültürün bir arada yaşamasını kutlamak amacını taşıyor. Turistlerin uğrak yeri olan, nehir kenarında Southbank, Westminister Köprüsü, Waterloo Köprüsü ve London Eye önündeki alanda kurulan festival kapsamında, dans gösterileri, ışık oyunları, çocuklar için sokakta tiyatro ve özel eğlenceler, akrobatik gösteriler ile birbirinden farklı ürünlerin satıldığı bir pazar kuruluyor.

Londra'da oldukça ünlü olan, sokak tiyatrocularının tek kişilik gösterileri ve sokak sanatçılarının çeşitli performansları, festival alanındaki ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekiyor. Thames Festivali, Londra'nın en büyük ücretsiz sanat festivali olma özelliği taşıyor.

Ekim Festivali (Oktoberfest) Yer: Münih, Almanya

Oktoberfest ya da Türkçe çevirisi ile Ekim festivali, Almanya'nın Münih kentinde her yıl Eylül ayının son günleri ve Ekim ayının ilk günlerinde düzenlenegelen 2 hafta süren bir festivaldir. Her yıl yaklaşık 6 milyon kişinin katıldığı bu festival Münih şehrindeki en ünlü olaydır.

Festival, geleneksel olarak, Ekim ayının ilk Pazar gününü de içine alacak şekilde 16 gün sürer. Almanyaların birleşmesinden sonra festivalin programı değiştirilmiş ve eğer Ekim ayının ilk Pazarı ayın 1'ine ya da 2'sine denk geliyorsa festivalin süresi ayın 3'üne yani Almanya Birleşme Günü kutlamalarına uzatılmaktadır. Festival, genellikle Almanlarca kısaca "d' Wiesn" ya da "d'Waasn" olarak söylenen Theresienwiese (Therese Alanı) isimli yerde yapılmaktadır.

Festivalin en önemli özelliği biradır ve her sene festival kutlaması, Münih Belediye Başkanının büyük bir ahşap bira fıçısına çeşme çakması töreni ile başlar, Almanlar bu eylemi "O'zapft is!" (Bavyeraca: "Çeşmelendi!") biçiminde seslendirirler. Bu kutlamalar için özel olarak bir Oktoberfest birası mayalanır ki bu bira hem tat hem de alkol bakımından biraz koyu renkli ve serttir. Bu bira Maß denen bir litrelik özel bardaklarda sunulur ve ilk mass Bavyera Başkanına ikram edilir. Sadece Münih'li bira üreticilerinin bu özel birayı sunmalarına izin verilir ve bu sunum adı Bierzelt olan binlerce kişinin sığabileceği devasa çadırlarda yapılır. (Wikipedia.org)

Azize Meryem Festivali (Festes de la Merce ) Yer: Barselona, İspanya

Barselona şehrinin en büyük festivali olarak kabul edilen Festes de la Merce (Azize Meryem Festivali) her yıl geleneksel olarak eylül ayında kutlanmaktadır. Festivalin adı, Azize Meryem'in 1218 yılında bir din adamına görünerek o zamanlar İber yarımadasında güçlü olan müslümanların elinde esir kalmış hıristiyanları kurtarmak için bir mezhep kurmasını söylemesinden geliyor.

24 Eylül tarihi Katalanların ulusal günlerinden birisi olarak kabul edilse de şenlikler bu tarihten bir-iki gün önce başlamaktadır. La Merce, ''Şato Yapıcıları'' adı verilen grubun en yüksek insan kulesini meydana getirmesi, canlı müzik olayları, havai fişek gösterileri ve ahşap devleri ihtiva eden geçit alayları gibi pek çok olayı içinde barındıran Barselona'nın anafestivalidir. Bütün bu olaylara Katalunya'nın ulusal içeceği Cava'nın fazla derecede tüketilmesi de eşlik etmektedir.

Her yıl bir şehir festivale davet edilerek bir tür onur konuğu muamelesi görmektedir. Bunun dışında festivalden önce ve festival boyunca devam eden yarışmalar da (afiş tasarımı yarışması, fotoğraf yarışması, dayanışma maratonu, en güzel havai fişek gösterisi yarışması vb.) şehre ayrı bir hava katıyor. Festival, Montjuic Tepesi önünde uzanan Sihirli Havuz'daki su gösterileri ve renk renk havai fişek gösterileri ile kapanmaktadır.

Galway İstiridye ve Deniz Ürünleri Festivali (Galway International Oyster and Seafood Festival) Yer: Galway, İrlanda Cumhuriyeti, Birleşik Krallık

Londra'daki The Sunday Times gazetesi tarafından dünyanın en iyi 12 festivali arasında gösterilen Galway Uluslararası İstiridye ve Deniz Ürünleri Festivali (Galway International Oyster and Seafood Festival); istiridye açma, güzellik yarışması gibi eğlenceli aktivitelerle dünyanın dört bir tarafından gelen kutlanıyor. Festivalin baş konuğu isttiridye olsa da festivalde sizi istiridye dışında farklı deniz ürünleri ve lezzetler de bekliyor: Somon füme, deniz ürünleri çorbası, yengeç bacağı, soğuk beyaz şarap ve ev yapımı buğday ekmeği; tadabileceğiniz lezzetlerden yalnızca birkaçı.

Galway'de bulunan Great Southern Oteli'nin sahibi Brian Collins, otelin dolmamasından ve otele çok az ziyaretçi geliyor olmasından şikâyetçidir. Bir gün otelin aşçısıyla konuşurken aklına dâhice bir fikir gelir. Aşçı, istiridye sezonunun yeni açıldığını ve yemek menüsüne istiridye eklemenin iyi bir fikir olabileceğini söyler. İşte bu öneriyle Collins, bu ünlü festivalin ilk adımını atar; istiridye yeme sezonunu bir festivalle kutlamaya karar verir. Böylece turizm sezonunu eylül ayının sonuna kadar uzatabilecektir. Ertesi yıl, 1954 yılının Eylül ayında İstiridye Festivali'nin organizasyonları tamamlanmış olur. Guinness ve yerel işadamlarının da katkısıyla gerçekleşen festival, ilk yıl sadece 34 katılımcıyla kutlanmasına karşın, yıllar geçtikçe dünyanın en ünlü festivallerinden biri hâlini alır. Bu gelenekselleşmiş festival, bir de güzellik yarışmasına ev sahipliği yapar. Her sene Galway'de; festivali, şehri ve ülkeyi temsil edecek bir İstiridye Güzeli aranır. İstiridye Güzeli, yıl boyunca aktivitelerin, partilerin ve festivalin yüzü hâline gelir.

Dört gün boyunca devam eden festival, ilk gün Guinness İrlanda İstiridye Açma Şampiyonası'yla başlar. İkinci gün, Muhteşem Mardi Gras Partisi'yle devam eder. Üçüncü gün festivalin resmi açılış günüdür ve gün boyunca çeşitli partiler düzenlenir. Son gün ise festival kapanışı yapılır. (Maximiles.com)

İtalya Çikolata Festivali (Euro Chocolate Festival) Yer: Perugia, İtalya

Avrupa'nın en büyük çikolata festivallerinden olan Euro Chocolate festivali, 2000 yılından beri İtalya'nın Perugia şehrinde düzenleniyor. İtalya'nın kültür sanat şehirlerinden biri olan Perugia'da çikolata festivali tiyatro ve müzik etkinlikleriyle sürüyor. Dokuz gün içerisinde festivali ziyaret eden kişi sayısı 1milyon, misafirlere dağıtılan çikolatanın ise 190 ton olduğu söyleniyor.

Sokaklar boyunca birbirinden güzel çikolata stantları, work shoplar, yarışmalar ve dev çikolata heykelleri yoğun ilgi görüyor. Dev çikolatalar, çikolata ustaları tarafından yontularak heykel yapılıyor. Yontulan çikolata parçaları poşetlenerek misafirlere ikram ediliyor. Çikolata tutkunu herkesin gitmeyi isteyeceği bu festivalde sizi mutsuz edecek tek bir şey yaşamanız mümkün değil. (Festivaltv.org)



KASIM - ARALIK



Şenlik Ateşi Festivali (Bonfire Night Festival) Yer:Lewes, Brighton, Birleşik Krallık

İngiltere'nin Doğu Sussex bölgesinde 16 bin nüfuslu, huzur dolu bir kasaba Lewes'te 1650'den bu yana her yıl kasım başında özel bir geçit töreni düzenleniyor. Saat 17.00'de kasabanın yolları trafiğe kapatılıyor. Lewes halkı rengârenk kostümler giyip, ellerine büyük meşaleler alıp uzun bir kortej oluşturuyor. Bu kortejde kadınlar, erkekler farklı ekipler oluşturuyor. Her ekibin giysi renkleri aynı. Gece boyunca havai fişekler patlatılıyor. Tepeden aşağıya içi zift dolu, ateşe verilmiş variller yuvarlanıyor. Daha sonra bu variller törenle Ouse Nehri'ne atılıyor. Bu arada kostüm yarışması yapılıyor.

Tüm bu kutlamalar ortaçağ İngiltere'sinde Guy Fawkes'un başarısız suikast girişimi sonrasında başlatılan şölenlere benzese de herhangi bir ilgisi yok. Bu olaydan yüzyıl önce 7'nci Henry'nin kızı Mary Tudor tarafından başlatılan katliamlar sırasında köyde Protestanların öldürülmesiyle bağlantılı. Ateşlerle gece aydınlatılıyor, kötülükler kovuluyor. Üşümemek için de bol bol içiliyor! (hürriyet seyahat)

Richterswil Şalgam Festivali (Richterswil Räbechilbi) Yer: Richterswil, Zürih, İsviçre

Şalgam gibi sıradan bir sebzenin hasat dönemi şölene dönüştürülebilir mi? Şalgam, Türkiye yerine İsviçre gibi bir ülkede yetişiyorsa, evet! Zürih Gölü kıyısındaki 12 bin nüfuslu Richterswill kasabası her yıl kasımda tarlalardan toplanan ilk şalgamlarla müthiş bir festival hazırlıyor. Şalgamlar oyulup mumlarla aydınlatılıyor, evlerin pencereleri, sokaklar bu şamdanlarla donatılıyor. Ayrıca şalgamdan şamdanlarla süslü araçların katıldığı kortej akşam kasabayı boydan boya geçiyor. Konserler, yarışmalar düzenleniyor. Richterswill 1998'de şamdanlarıyla Guiness Rekorlar Kitabı'na girdi. 12 Kasım'daki festival kasaba meydanındaki konserle saat 16.00'da açılacak. Kortej ise saat 18.30'da yürüyüşe geçecek. (hürriyet seyahat)

La Fugarena Festivali (La Fugarena) Yer: Terra del Sole, Ravenna, İtalya

İtalya'nın kuzeyinde, Ravenna kenti yakınlarındaki Terra del Sole, Rönesans döneminin mükemmel mimariye sahip şehirlerinden biri. 12,5 metre yüksekliğinde kalın duvarlarla çevrili bir kalenin ortasına kurulan şehir yerel kültürünü özenle koruyor. Geçmişin pagan ritüellerini, yemeklerini, müziğini, danslarını birleştirip her yıl kasım sonunda La Fugarena adlı bir günlük festival düzenliyor.

Sabah saat 9.00'da kent meydanında başlayan festivalde yağlı dans, yemek, yağlı direğe tırmanma yarışmaları yapılıyor. Ayrıca İtalya'yı baştan başa geçecek süper maraton başlatılıyor. Yarışmalara her yıl yaklaşık 2 bin kişi katılıyor. Festival süresince restoranlarda yerel yemekler sunuluyor. Akşam meydanda dev bir ateş yakılıyor, müzik eşliğinde dans ediliyor. Ateş yakma geleneğinin paganizm dönemine uzandığı, tanrılara bereketli bir hasat sezonu için teşekkür etmeyi amaçladığı söyleniyor. (hürriyet seyahat)

Işık Festivali (Fete des Lumieres) Yer:Lyon, Fransa

İsa'nın annesi Meryem'e duyulan şükranı ifade etmek için her yıl 8 Aralık'ta Fransa'nın Lyon şehrinde düzenlenen ve 4 gün süren Işık festivalinde, şehrin her tarafı cıvıl cıvıl ışıklandırılmanın yanı sıra, bazı binaların cepheleri spotlarla ve slayt gösterileri ile klasik müzik eşliğinde, tam bir sanat eserlerine dönüşüyor. Bu benzersiz Lyon geleneğinde, sokaklarda gösterişli bir etki yaratmak için her evin pencerelerinin dış tarafına mumlar dikilir.

Festivalin temeli, 1643 yılında Lyon'da patlak veren veba salgınına dayanır. Belediye meclisi üyeleri, bağışlanmaları halinde Meryem'e bir hediye vereceklerine söz verirler. O tarihten bu yana mumlar yakılarak Fourviére Sarnıcı'ndan geçen dini bir geçit töreni düzenlenir ve Meryem adına bağışlar toplanır. Bu etkinlik, Bakire Meryem'in Lyon'u kutsayışının anısına düzenlenmektedir.



Not: Festival tarihleri bazı yıllarda farklılık gösterebilmektedir. Detaylı bilgiyi Gezialemi Festival/Etkinlik Sayfasından takip edebilirsiniz.




 Yazılan Yorumlar...
hakangeziyor
(21 Ağustos 2011)

Kasım ve Aralık ayındaki festivaller hazırlık aşamasındadır. En kısa sürede ekleme yapılacak. İlginiz için teşekkürler.

Göksel
(21 Ağustos 2011)

Ekim ayından sonra festival yokmudur?
kasım ve aralık aylarında hangi festivaller vardır?

hakangeziyor
(16 Mayıs 2011)

Ağustos 2011 dönemine ait önemli festivaller eklenmiştir. Katkılarınızı bekliyoruz.

hakangeziyor
(08 Mayıs 2011)

Temmuz 2011 dönemine ait önemli festivaller eklenmiştir. Katkılarınızı bekliyoruz.

NEŞE
(26  Aralık 2010)

Harika olmuş arkadaşlar,ellerinize sağlık..Yeni yılınız da hep böyle festival tadında geçsin

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Yola Çıkarken
 Evliya Çelebi'nin 400. Doğum Yıldönümü (22 Ağustos 2011)
2011, Türk ve dünya kültür tarihi açısından son derece önemli tarihi bir ... devamı ...
 
 UNESCO Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi (Intangible Heritage Lists) (10 Nisan 2011)
UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında Sözleşme ... devamı ...
 
 Cittaslow - Yavaş Şehir Hareketi (23 Şubat 2011)
İtalyanca Citta (Şehir) ve İngilizce Slow (Yavaş) kelimelerinden oluşan ... devamı ...
 
 Dünya Mirası Listesi (World Heritage List) (11 Ocak 2011)
Dünya Mirası Listesi, UNESCO’ya bağlı Dünya Miras Komitesi tarafından ... devamı ...
 
 Avrupa Festival ve Karnavalları (26  Aralık 2010)
Seyahat etmenin en güzel taraflarından birisi de gidilen yerin kültürüne ve ... devamı ...
 
 Televizyonda Gezi Programları... (19  Aralık 2010)
Seyahat etmek güzel şey…Yeni yerler görmek, oraları hissetmek gerçekten hoşbir ... devamı ...
 
 Dünya'daki Priz Tipleri... (28 Kasım 2010)
Yurtdışına giderken yanınızda götüreceğiniz elektronik cihazları şarj ... devamı ...
 
 Dünyada Taksi Fiyatları... (06 Kasım 2010)
Yurtdışına çıktığımızda karşılaşacağımız en önemli problemlerden birisi ... devamı ...
 
 Büyükelçilik ve Konsolosluklarımız (31 Ekim 2010)
Yurtdışına çıkmadan önce büyükelçilik ve/veya konsolosluklarımızın adres ve ... devamı ...
 
 Saat Kaç?... (30 Eylül 2010)
Seyahat edeceğiniz ülkede o anda saatin kaç olduğunu öğrenmek ya da Türkiye ... devamı ...
 
 Havayolu Şirketlerine Ait Şikayetler... (30 Eylül 2010)
Yurtdışına seyahate gitmeye karar verdiniz… Para durumunuzu ayarladınız... İzin ... devamı ...
 
 Döviz Kurları... (20 Eylül 2010)
Yurtdışına çıkmadan önce harcamalarınızı planlamak için elbette döviz kurlarına ... devamı ...
 
 Hava Durumu... (19 Eylül 2010)
Seyahatinizi planladınız… Uçak biletleri alındı… Vize gerekiyorsa o ayrıntı ... devamı ...
 
 MüzeKart: Türkiye'yi gezerken mutlaka yanınıza almanız gereken kart... (18 Eylül 2010)
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB tarafından 2008 yılında hayata geçirilen ... devamı ...
 
 Ülkelere Göre Seyahat Sağlığı (13 Eylül 2010)
Yurtiçi ve özellikle de yurtdışına seyahat edecekler yola çıkmadan önce ... devamı ...
 
 Duty Free Limitler (09 Eylül 2010)
Türkiye Gümrüksüz Satış Mağazaları (Duty Free) alışveriş limitleri Bakanlar ... devamı ...
 
 Vize Rejimi (18 Ağustos 2010)
Yurtdışına seyahat edecek olanların en önemli sıkıntılarından birisi de vize ... devamı ...