|
Lüksemburg Şehri: Tarihi Mahalleler ve Surlar
Lüksemburg » Lüksemburg
(Kültür Mirası)
|
Orta Avrupa'da yer alan Lüksemburg'un aynı isimli başkentinin tarihi 963 yılına kadar uzanmaktadır. İki önemli Roma yolunun kesişme noktasında bulunan şehir stratejik konumu nedeniyle Avrupa'nın en iyi korunan bölgelerinden biri olmuştur. Kutsal Roma İmparatorluğu, Burgundy Hanedanlığı, Avusturya, Fransa, İspanya ve Prusya arasında el değiştirmesi nedeniyle sürekli olarak yeni surlarla çevrilmiş, mevcut olanlar ise güçlendirilmiştir. Bu surlar, birkaç asra yayılmış farklı askeri mimari açısından güzel örnek oluşturmaktadır.
963 yılında Moselle Vadisi kontu Siegfried geniş vadiye bir kale inşa ettirmiş ve modern yaşam kalenin etrafında genişlemeye başlamıştır. Şehir o kadar hızlı bir büyüme göstermiştir ki 12. yüzyılda ikinci bir sur yapılması ihtiyacı hasıl olmuş, 15. Yüzyılda bunun da yetersiz kalmasıyla bugün "Grund" olarak bilinen bölgenin aşağı bölümüne üçüncü bir sur inşa edilmiştir.
FOTOGRAF: © M. Hakan Ozbaran / Gezialemi.com
16. yüzyılla birlikte Lüksemburg, askeri ve stratejik açıdan büyük önem kazanmış, çevresindeki yönetimlerin tamamının arzu ettiği bir yer haline gelmiştir. Bu dönemde savunma hatları geliştirilmiş, bu hatlar adeta bir kale konumuna gelerek "Kuzeyin Cebelitarık"ı unvanını kazanmıştır. 1867 yılına kadar şehir bu kalenin içinde gelişmiş ve dış bölgeye çıkmamıştır. Ancak bu durum, 16 ila 18. yüzyıllar arasında Avrupa'da meydana gelen pek çok savaşın bölgede ortaya çıkmasına engel olamamıştır. Bu tarihlerde Lüksemburg'un tarihi dört farklı evreye ayrılabilir:
- 17. Yüzyıl (özellikle 1671-1684 arası): İspanyol hakimiyetindeki dönemde şehir surları geliştirilirken ilk kışla inşası da tamamlanmıştır.
- 1684 - 1697: Fransızların egemen olduğu yıllarda Mareşal Vauban'ın emriyle surlar onarılmış ve yenileri ilave edilmiştir. Ayrıca Rham bölgesine yeni kışlalar inşa edilmiştir.
- 18. Yüzyıl: Surların geliştirilmesi Avusturyalıların hakimiyetindeki bu dönemde de devam etmiştir. Mühendisler, Habsburgların savunma hattı için Lüksemburg'u kilit konuma getiren bir planı uygulamaya koymuşlar ve tünelleri de kapsayan bu planı tamamlamak 40 yıl sürmüştür.
- 19. Yüzyıl: Lüksemburg Büyük Dükalığının Almanya hakimiyetine girdiği bu dönemde şehir 1815-1867 yılları arasında Prusya ordusunun garnizonu görevini görmüştür.
FOTOGRAF: © M. Hakan Ozbaran / Gezialemi.com
1867 yılında imzalanan Londra Antlaşması ile Avrupa'nın egemen güçleri, Lüksemburg'un tarafsız kalması ve üç ay içerisinde kale ve surların tahliye edilerek yıkılması konusunda anlaştı. Bu karar yaklaşık 900 yıl boyunca sürekli büyüyen devasa kale ve surların yıkılması ile Lüksemburg'un açık ve savunmasız bir şehir haline gelmesine yol açtı. 24 km.den daha uzun olan yer altı tünelleri ile kışlaların yıkılması 16 yıl sürdü ve maliyeti 1,5 milyon altın Frankı aştı. Yine de 28 kapıdan 12'si ve bazı yer altı tünelleri halen ayaktadır.
Bugün Lüksemburg'u ziyaret eden turistler yaklaşık 1200 yıllık bu tarihi resmi geçide şahit olmaktadır. Bir bölümü halen ayakta olan yeraltı tünelleri, 1244 tarihinde inşa edilen Grand Dük Sarayı, 17. Yüzyılın başlarında inşa edilen Notre Dame Katedrali, 1751 yılında 15. Louis stiliyle inşa edilen bugünkü Dış İşleri Bakanlığı binası, arkeolojik bulgulara göre Kont Siegfried'in 963 yılında inşa ettirdiği kaleden tam altı yüzyıl geriye ait yaşam belirtilerinin olduğu Grund Bölgesi, üçüncü surların parçasını oluşturan 14. Yüzyıl sonlarına ait Wenceslas Duvarı, 1308 yılında inşa edilen St.Jean Hastanesi bunlardan ilk akla gelenlerdir.
KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center
ÇEVİRİ: © M. Hakan ÖZBARAN / Gezialemi.com
FOTOGRAF: © M. Hakan Ozbaran / Gezialemi.com
Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1994
Liste Sıra No: 699
Niteliği: Kültürel
Yeri: Lüksemburg Şehri, Lüksemburg
Koordinatlar: N49 36 36 E6 7 59.988
Linkler:
© UNESCO İnternet Sitesi
© Gezialemi Dünya Mirası Listesi
|
|
Lüksemburg Ana Sayfa
|
|
Lüksemburg Dünya Mirasları |
|
Lüksemburg Ana Sayfa
|
|
Lüksemburg Dünya Mirasları |
|
Yazılan Yorumlar... |
Henüz Yorum Yazılmamıştır |
Yorum yazmak isterseniz...
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.
|
|