Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'da 11 bin 130 metrekarelik alana yayılan Loropeni Harabeleri, kale ile çevrilmiş, eski bir kasabaya ait. Aslında bu harebeler Burkina Faso ile birlikte Fildişi Sahili ve Gana'dan da geçen 18 bin 600 kilometrekarelik bir kültürel koridorun parçası. Harabelerin heybetli taş duvarları, Lobi bölgesindeki 10 kaleden en iyi korunmuş olanına ait. Bu kale aynı zamanda Sahra Çölü üzerinden altın ticaretine tanıklık eden diğer kalıntıların da devamı.
Fildişi Sahili, Gana ve Togo'ya yakın olan bu harabelerin en az 1000 yıllık geçmişi olduğu kanıtlandı. Bu yerleşim altın ticaretinin doruk noktasına ulaştığı 14 ve 17'inci yüzyıl arasında çok gözdeymiş. Altın çıkaran, ticaretini yöneten Lohron, Koulango halkları tarafından ele geçirilmiş. Loropeni, tarih boyunca güneye göç eden mülteciler tarafından da kullanıldı. Zenginliği nedeniyle, eşkıyalar ve köle tacirlerinin saldırılarına hedef oldu. Kale ve dev taş duvarlar bu saldırılardan korunmak için inşa edildi.
FOTOGRAF: © Human and Natural.com (07.03.2014)
Dış halkadaki surların yüzde 80'i hâlâ ayakta. Diğer bölümler tropik yağmurlar, sert rüzgarlar nedeniyle yıkıldı. Bölgedeki otsu bitkiler harabelerin içine doğru yayılarak, köyü tehdit ediyor. Surların direncini kırıyor. Kurak mevsimde çıkan yangınlar da surları tahrip eden bir başka etmen. Batı Afrika'nın kurak ve yağışlı mevsimleri arasındaki sert geçişler bu alandaki tahribatı daha da hızlandıracağa benziyor. Bölgeyi saran birçok sır bilimsel kazılarla ortaya çıkacak. Bu yerleşim alanı, tarihi boyunca dönem dönem terk edilip yeniden kullanılmış. 19'uncu yüzyılın başlarında metruk hale gelmiş. Başlatılacak araştırmalarla bu yerleşimin geçmişiyle ilgili pek çok bilgi elde edilmesi bekleniyor.
KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center; © Hürriyet Seyahat (20.07.2009) FOTO (AVATAR): © Human and Natural.com (07.03.2014)
FOTOGRAF: © Human and Natural.com (07.03.2014)
Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 2009Liste Sıra No: 1225 Niteliği: Kültürel Yeri: Poni, Gaoua Eyaleti, Burkina Faso Koordinatlar: N10 15 0 W3 34 60
|