Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Salzburg Tarihi Şehir Merkezi        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Avusturya Salzburg Kültür Mirası 07 Şubat 2011 02 Ocak 2013 5928 0 NEŞE 

 Salzburg Tarihi Şehir Merkezi
 Avusturya » Salzburg
 (Kültür Mirası)

Salzburg, bir Avrupa piskoposluk merkezi olarak, önemli evrensel kıymetlere sahiptir ve bu özelliği şehrin görünüşünü, tarihi kent dokusunu, çeşitli yüzyıllardan kalan çok sayıda dini ve sivil yapıyı şekillendirir. Ortaçağdan 19. yüzyıla kadar, şehir bir prens-piskopos tarafından yönetildiği yıllarda da olağanüstü zengin kent dokusunu korumuştur. Salzburg, şehir merkezinde birçok Barok eserleri görülen İtalyan mimarlar, Vincenzo Scamozzi ve Santini Solari'den önce de aşırı süslü Gotik eserlerle sanatçıları kendisine çekmiştir.

Arkadaki yüksek dağlara karşı, çok sayıda kule ve kubbe bir ufuk çizgisi oluşturur ve bu görünüme Hohensalzburg kalesi hakimdir. Halkın oturduğu ve yaşadığı alanlarla, Prens-piskoposun arazileri açıkça birbirinden ayrılmıştır. Bu durum şehir planında bile belirgin olarak görülür. Bir tarafta anıtsal yapılar ve açık alanlar, diğer tarafta dar sokaklarda küçük parseller ve bunların açıldığı üç tarihi Pazar yeri çok belirgindir.

Gotik devirden beri çok zengin bir yapılaşma gösteren Salzburg, kendine özgü bir kişilik ve güzellikte bir kent dokusu ve manzarası yaratmayı başarmıştır. St. Rupert ve St. Virgil katedrali şehrin dini merkezi ve üstün bir katedral yapısıdır. II.Dünya savaşındaki bomba zararlarını gidermek için yapılan tamiratlar sırasında bazı kazılar yapıldı ve bugünkü yapının ilk temellerinin 8. yüzyılda yapılan üç nefli bir bazilika olduğu saptandı. Aynı planda fakat daha geniş boyutlarda yapılan ikinci yapı 1181'de tamamlandı fakat 1598 yangınında harap olunca bugünkü yapı ortaya çıktı. Orijinal plan, Andrea Palladio'nun öğrencisi olan Vincenzo Scamozzi'ye aittir.Yapı, saray mimarı olan ve birçok Scamozzi eserinin de koruyucu ve yapımcısı durumundaki Santini Solari nin eseridir.
 
 
St. Peter Benediktin Manastırı, 7. yüzyıl sonlarında yapılmıştır. Salzburg'daki tek "Yüksek Romanesk" kilise yapısı bu manastırdadır. (12.yy.) Manastırın katakomb ve mezarlığı da çok önemlidir. Nonnberg Benediktin kadınlar manastırı, St. Peter manastırı ile aynı yıllarda yapılmıştır ve Alplerin kuzeyindeki en eski manastırdır. Mönchberg'in tepelerindeki bugünkü zarif yapılar topluluğu, belirgin kilisesi ve Barok kubbesi ile şehir siluetine hakimdir. Şehre tepeden bakan dik kayanın zirvelerindeki Hohensalzburg kalesi bir Roman yapısıdır ve Ortaçağda burada varolan bir ahşap kalenin yerine yapılmıştır. İlk taş yapı erken 12. yüzyılda yapılmış, kuleler, burçlar, dış bölümler ise 15. yüzyılda eklenmiştir. Kapsamlı bir tamir ve genişletme çalışması ise 16. yüzyılın ilk yıllarında başlamış ve 17. yüzyıl sonlarına kadar sürmüştür. Eski şehrin kalbinde yer alan Başpiskoposluk makamının yapımı 12. yüzyılın ilk yıllarında başlamıştır. Bugünkü yapı, Başpiskopos Wolf Dietrich von Raitenau tarafından 17. yüzyıl başlarındaki imar hareketi sırasında yaptırılmıştır ve iki avlu etrafındaki yapılar topluluğundan meydana gelir.

Mimari mirasına ek olarak Salzburg, özellikle sanatla ve yetiştirdiği deha Wolfgang Amadeus Mozart'ın kişiliğinde, müzikle çok yakından ilişkilidir.


KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center - © Wikipedia.org
ÇEVİRİ: © Neşe Sözmen / Gezialemi.com
FOTOGRAFLAR: © Thisisbossi / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-2.5 ; © Diliff / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-2.5



Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1996
Liste Sıra No: 784
Niteliği: Kültürel
Yeri: Salzburg, Avusturya
Koordinatlar: N47 48 2 E13 2 36
Linkler: ©UNESCO İnternet Sitesi
Wikipedia Salzburg Sayfası (İng.)  
Gezialemi Dünya Mirası Listesi


 
Avusturya
Ana Sayfa
  Avusturya
Dünya Mirasları
  Salzburg
Ana Sayfa
  Salzburg
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)