Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Manu Milli Parkı        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Peru Cusco Doğa Mirası 02 Ağustos 2016 3567 0 hakangeziyor 

 Manu Milli Parkı
 Peru » Cusco
 (Doğa Mirası)

Manu Milli Parkı, Peru'nun Madre de Dios ve Paukartambo bölgeleri arasında yer alan, yaklaşık 1,5 milyon hektarlık bir milli park ve biyosfer sahasıdır. Park, karayolu ile bölgeye ulaşmak o tarihe kadar imkansız olduğundan Peru Hükümeti tarafından koruma altına alınana dek herhangi bir zarara uğramamıştır Günümüzde dahi, karayolu ile ulaşım oldukça zorludur. Bölge, 1977 yılında biyosfer sahası olarak UNESCO tarafından tanınmış ve 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir. 

Park, bünyesinde 150 metre rakımdaki Güneybatı Amazon Ormanlarından 4200 rakımdaki Peru meşelerine kadar uzanan çok çeşitli ekolojik bölgeler barındırır. Topografik çeşitliliğin bu kadar yüksek olması, biyoçeşitliliğin de çok yüksek olmasına yardımcı olmuştur. Manu Milli Parkı, dünyadaki en yüksek biyoçeşitlilik seviyesine sahip parklar arasında yer almaktadır. Parkta gözlenebilen kuş türü sayısı 1000'in üzerindedir. Bu rakam, Birleşik devletler ve Kanada'nın tamamında gözlenebilen kuş türü sayısından daha fazla olduğu gibi, dünya üzerindeki kuş türlerinin de yaklaşık %10'unu oluşturmaktadır. Milli parkın 15.000'in üzerinde bitki türüne de ev sahipliği yaptığı bilinmektedir.

FOTOGRAF: By Corey Spruit - Flickr: Manu National Park-71, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25786829

Parkın içerisinde tur rehberi veya herhangi bir özel izinli kişi olmaksızın seyahat edilmesi yasaktır. Mayıs ayından Aralık ayına kadar olan ve kuru sezon olarak adlandırılan dönem, parkı ziyaret etmek için en uygun dönem olarak kabul edilmektedir. Milli parkın el değmemiş ormanları Amazon ormanlarının içlerine kadar uzanır. Parkın yukarısına doğru yapılan yaklaşık 6 saatlik bir yolculuk, bölgenin en güzel ve büyük göllerinden biri olan Cocha Salvador'a ulaşmanızı sağlayacaktır. Bu bölgede kamp yapma ve doğa yürüyüşlerine çıkma imkânına sahip olabilir ve son derece keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Jaguar, tapir, dev karıncayiyenler, domuzgiller ailesinden kabul edilen pekari ve bir tür kemirgen olan kabiparalar, dev nehir samurları gibi iri cüsseli bir çok tür, Milli parkta sıklıkla gözlemlenen memeliler arasında yer almaktadır. Nehir kaplumbağaları, Güney Amerika timsahı ve yılanlar da rastlanması muhtemel türler arasındadır. Milli park içerisinde üç gün ile sekiz gün arasında değişen sürelerdeki turlara katılarak milli park içinde kamp yapma imkanı mevcuttur. Tur fiyatları ise seçilen tur ve seyahat gruplarının özelliklerine göre kişi başı 390 Dolardan 1490 Dolara kadar değişmektedir. Daha detaylı bilgi için http://www.sastravelperumanu.com adresi ziyaret edilebilir. 

FOTOGRAF: Vahşi tayra, By Marie de Carne - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11222970

Parkı ziyaret etmek isteyenler için bölgeye varmadan önce sarıhumma aşısı yaptırmış olmak zorunlu tutulmaktadır. Bunun yanı sıra, şu ana kadar herhangi bir vakaya rastlanmamış olduğu belirtilse de, önlem amacı ile sıtmaya karşı ilaçların seyahat çantasında bulundurulması doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir.

KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center; www.en.wikipedia.org;    http://www.sastravelperumanu.com

ÇEVİRİ: © Tuğçe Tan Bozkurt / Gezialemi.com

FOTOGRAF: By User:GilCahana - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4283260


Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1987
Liste Sıra No: 402
Niteliği: Doğa
Yeri: Madre de Dios ve Cusco, Peru 
Koordinatlar: S12 15 0 W71 45 0

 
Peru
Ana Sayfa
  Peru
Dünya Mirasları
  Cusco
Ana Sayfa
  Cusco
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)