Sundarbansmangrov (hindistansakızı) ormanı, 140.000 hektarlık alanı ile bu türdeki en geniş ormanlardan biridir. Bengal kıyılarınca uzanan Ganj, Brahmaputra ve Menghna nehirlerinin arasında yer alan delta üzerindedir. 1987 yılında, Hindistan içerisinde yer alan kısmı milli park ilan edilmiş ve UNESCO Dünya Mirası listesine eklenmiştir.
Bir milli park olarak düzenlenen orman, Ganj nehrinin denize döküldüğü bölgede oluşan gelgitlerin şekillendirdiği su yolları, çamur tabakaları ve küçük mangrov adacıklarından oluşan kompleks bir ağa sahiptir. Ormanın bu yapısı, ekolojik dinamizme harika bir örnek oluşturur. Bölge, ev sahipliği yaptığı hayvan türlerinin çeşitliliği ile de bilinmektedir. Bunlar arasında yaklaşık 260 kuş türünün yanısıra Bengal kaplanı, Hint pitonu, plaj deniz kaplumbağası, Ganj yunusu ve nehir ağzı timsahı gibi nesli tükenme tehlikesi altındaki türler de bulunmaktadır. Sundarbans ormanı, mangrov ormanlar arasında kaplanların yaşadığı tek orman olarak da bilinmektedir.
FOTOGRAF: By Dibyendu Ash - This image has been captured from Sundarbans Tiger Reserve on 22.07.2015 during the reconciliation tour of GoingWild by Dibyendu Ash. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41931128
Orman içerisinde insan nüfusu da bulunmaktadır. Yaklaşık 200 kişiden oluşan bir topluluk, orman bölgesi içerisinde yaşamlarını sürdürmektedir. Milli parkı ziyaret edenler, bu topluluk arasında yer alan çingene ailelerinin eğitilmiş su samurları kullanarak balık tutmasını da izleme şansına sahip olurlar. Bölgenin ziyaret edilmesi için en uygun dönemin Mart ayı ile Mayıs ayı arasındaki dönem olduğu söylenebilir. Bu dönemde yaz mevsimi hakimdir, hava nemli ve sıcaktır.
Dhaka, Khulna bölgesinden safarilerle katılarak parkı ziyaret etmek mümkündür. Bunun yanı sıra bir gecelik turlardan bir haftalık turlara kadar değişen sürelerle yapılan geziler, Sundarbans deneyimini yaşayabilmek için en iyi alternatifler arasında yer almaktadır. Turlara katılmaksızın, milli park içerisindeki gezinizi kendiniz de organize edebilirsiniz. Turunuzu kendiniz organize edecekseniz, birçok farklı makamdan izin almanız gerekecektir. Bu durumda vaktinizin önemli bir bölümünü bürokrasi ile tüketeceğinizi de dikkate almalısınız. Bölgede mutlaka gezilmesi gereken yerler şu biçimde sıralanabilir:
FOTOGRAF: Dobanki Gözlem Kulesi girişi, By Kingshuk Mondal - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29998921
• Hiron Point: Kaplanların ve bölgedeki vahşi yaşamın gözlenebildiği en iyi noktalardan biridir.
•Tin Kona Island: Vahşi yaşamı gözlemlemek için alternatif bir gözlem noktasıdır.
•Katka: Safarilerin başlangıç noktası olduğu gibi, kaplanları ve kuşları gözlemlemek için iyi bir noktadır.
•DublarChar Island: Bu bölgede balık tutabilirsiniz.
•Sudhanyakhali Watch Tower: Bölgede yaşayan kaplanların çoğu bu kuleden görülebilir. Ayrıca timsahları da görmeniz mümkündür.
•Sajnekhali Watch Tower: İçinde bir müzenin de yer aldığı gözlem kulesidir. Ayrıca bir timsah parkı da bulunmaktadır.
•Sajnekhali Pakiralaya: 248 çeşit kuşu gözlemleyebileceğiniz gözlem merkezi yer almaktadır.
•Dobanki Watch Tower: Yerden altı metre yükseklikte, yaklaşık 500 metre boyunca etrafı tellerle çevrili bir alanda vahşi yaşamı gözleyebilirsiniz.
•Bhagbatpur crocodile Project: Timsah yetiştirme çiftliği ve en büyük nehir ağzı timsahlarını görebileceğiniz bir yer.
•Buridabri: Nehir kenarında konuşlanmış kaplan yetiştirme ve gözlem yapma proje alanı.
•Netidhopani: Yaklaşık 400 yıllık bir tapınak bulunmaktadır.
•Kanak: Plaj deniz kaplumbağalarını görmek için idealdir.
•Holiday Island: Munçakları (havlayan geyik) ile ünlü bölgedir.
KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center; www.wikitravel.org; http://www.wwfindia.org
ÇEVİRİ: © Tuğçe Tan Bozkurt / Gezialemi.com
FOTOGRAF: Автор: V Malik from New Delhi & Pune, India - Into the forest, darkly, CC BY-SA 2.0,https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4287391
Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1987 Liste Sıra No: 452
Niteliği: Doğa
Yeri: Batı Bengal, Hindistan
Koordinatlar: N21 56 42 E88 53 45