Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Altamira Mağarası ve Paleolitik Mağara Sanatı        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
İspanya Santander Kültür Mirası 14 Şubat 2011 02 Ocak 2013 22588 2 Burçin 

 Altamira Mağarası ve Paleolitik Mağara Sanatı
 İspanya » Santander
 (Kültür Mirası)

İspanya'nın Santander şehrinin 30 km batısında, Santillana Del Mar kasabası yakınlarında yer alan Altamira Mağaraları Paleolitik Çağ'a (Yontma Taş Devri) ait çizimleri ve çok renkli kaya resimleri ile ünlüdür. Ancak Altamira Mağarasının ünü onun tarih öncesi çağlara ait çizimlerin keşfedildiği ilk mağara olmasından kaynaklanmaktadır.

Altamira'nın 1879 yılında İspanyol arkeolog Marcelino Sanz de Sautuola tarafından keşfi arkeologlar tarafından büyük bir tartışmayı da beraberinde getirmiştir. Çünkü tarih öncesi çağlarda yaşayan insanların böyle mükemmel çizimleri yapabilecek yetenekte olduğuna inanılmamaktaydı. Gabriel de Mortillet ve Emile Cartailhac öncülüğündeki Fransız uzmanlar Sautuola'yı resimlerin yüksek sanatsal kalitesi ve hiç bozulmamış yapısı nedeniyle sahtekarlıkla bile suçlamış, pek çok akademisyen resimlerin Sautuola'nın isteğiyle dönemin sanatçılarından birine yaptırıldığını ileri sürmüştür. Ancak 1902 yılında tarih öncesi çağlara ait başka resimlerin bulunması Altamira Mağarası ile ilgili karşı tezlerin geri çekilmesini sağlamıştır. Ayrıca aynı yıl Emile Cartailhac yayınladığı makalesinde hata yaptığını itiraf etmiştir. 1902 yılında resimlerin orjinalliğinin kabulüyle tarih öncesi dönemde yaşayan insanlara ait algı da değişmiştir.
 
 
M.Ö. 16000-9000 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen resimler Kuzey İspanya dağlarındaki mağaraların iç kısımlarında yer aldığı için su ve rüzgarın yıkıcı etkilerine maruz kalmamış ve çok az değişiklik geçirmiştir. Duvar resimlerinin yanı sıra araç-gereçler, yemek kalıntıları, ocaklar buradaki yerleşik hayatın işaretleridir. Altamira'nın tavanında yüzlerce hayvan resmi (geyik, yaban domuzu, at) ve işaretler vardır ve çizimlerde bizonların (yaban öküzü) ağırlıkta olması sebebiyle bizonun avcılıkta önemli bir yere sahip olduğu sonucuna ulaşılabilir.

Ayrıca insanoğlunun doğadan boya elde etmesinin ilk örnekleri de bu mağara resimlerinde görülmektedir. Bu resimler renkli toprak ve kil kullanılarak yapılmış, ayrıca hematit, kömür, demir oksitle renklendirilmiş kil kullanılarak renkler oluşturulmuştur. Ve resimlerde boyalar kullanılarak yoğunluk farkları, gölgelendirmelerin de yapılmış olması, bazen tek bir hayvanın çiziminde üç rengin kullanılması mağara sanatının çok üstünde bir teknik becerinin işaretidir.

Keşfedildikten sonra ziyaretçilere açık olan mağaradaki resimlerin ziyaretçilerin nefes alıp vermesi sonucu oluşan karbondioksit sebebiyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olması sebebiyle mağara 1977 yılında ziyarete kapatılmış, 1982 yılında ise sınırlı sayıda ziyaretçinin girmesine izin verilmiş, 2002 yılında ziyarete tekrar kapatılmıştır. 8 Haziran 2010 yılında Altamira Müzesi Kurulu'nun oybirliğiyle ziyaretçilere tekrar açılmıştır. Mağara yakınlarında bir Araştırma Merkezi ve Müze de bulunmaktadır.


KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center - © Wikipedia.org - © Santillana-del-mar.com
ÇEVİRİ: © Burçin Dündar / Gezialemi.com
FOTOGRAFLAR: © MatthiasKabel / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1985
Liste Sıra No: 310
Niteliği: Kültürel
Yeri: Santander, İspanya
Koordinatlar: N43 22 57.1 W4 6 58.2
Linkler: © UNESCO İnternet Sitesi
© Wikipedia Altamira Mağarası Sayfası (İng.)
© Santillana-del-mar (İng.)
Gezialemi Dünya Mirası Listesi


 
İspanya
Ana Sayfa
  İspanya
Dünya Mirasları
  Santander
Ana Sayfa
  Santander
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
NEŞE
(16 Şubat 2011)

Altamira sınav sorularımdan biriydi...Prehistoria yı seviyorum...

hakangeziyor
(14 Şubat 2011)

Sevgili Burçin, sayende İspanyanın benim için gizli kalmış bir yerini daha öğrenmiş oldum. Yaklaşık 15-16 bin yıl önce böyle resimler...Hayret doğrusu !
Bu detaylı bilgiler için kalemine ve yüreğine sağlık...

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)