Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Telc Tarihi Şehir Merkezi        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Çek Cumhuriyeti Telc Kültür Mirası 21 Şubat 2011 02 Ocak 2013 5813 4 Raynor 

 Telc Tarihi Şehir Merkezi
 Çek Cumhuriyeti » Telc
 (Kültür Mirası)

Ortaçağın sonunda Orta Avrupa'da politik kontrol ve ekonomik gelişmeye bağlı olarak çoğu bakir orman alanlarında kurulmuş, planlı yerleşimler görülmekteydi. Jihlava şehrine 26 km. mesafede yer alan Telč ise bunun günümüze kalabilmiş olan en iyi korunmuş örneğidir. Telč aynı zamanda mimari sanatsal açıdan üstün nitelikli yapılar topluluğudur. Mimari nitelikleri üstün nitelikte olup özellikle Rönesans tarzındaki pazar yeri ve şatosu en önemli mimari örneklerdir. El değmemiş, birbirlerinden farklı ve göz alıcı güzellikte dış cephelere sahip Rönesans evleriyle çevrelenmiş olan üçgen şeklindeki pazar yeri, kültürel öneminin yanında muhteşem bir güzelliğe ve uyuma sahiptir.
Şehir Moravya ve Bohemya'nın güney batı sınırındaki 13.yy'a kadar sık ormanlarla kaplı olan bir bölgede kurulmuştur. Kayıtlarda 1333-35 yıllarından öncesinde Telč şehrinden bahsedilmemektedir. Şehir, bir tepenin üstünde bulunan iki kenarı uzun üçgen şeklindeki pazar yerinin etrafında gelişmiş, taş surlarla çevrili olup birbirine bağlı göletlerle güçlendirilmiştir. St. Jacob bölge kilisesi 1360-72 yıllarında yapılmış, 1386 yılındaki yangından sonra yeniden inşa edilmek zorunda kalınmıştır. Gotik kale ise 15.yy'ın sonlarında yüksek gotik tarzda yeniden yapılmıştır. Sonuçta şehir, Rönesans şehir planlamasının ve mimarisinin seçkin bir örneğidir. Barok unsurlar bir akademi (1651-65) ve İsa Kilisesini (1665-66) yapmış olan Cizvitler tarafından bölgeye girmiştir. Aynı dönemde pazar yerinde bulunan bazı evlerin ön cephelerine Barok tepelikler eklenmiş; bunu, daha sonraki düzenlemelerde Rokoko ve klasik unsurlar takip etmiştir. 19.yy'ın başında endüstri devrimiyle beraber bölgede önemli bir kültürel uyanış meydana gelmiş ve refah artmıştır. Yine de Telč şehri geleneksel özelliklerini korumuştur.
Bir Rönesans şatosu olan şehir merkezi Gotik tarzın öncüsü olan önemli unsurları korumaktadır. Kale kompleksinin kuzey bölümünde bulunan Golden Hall; 1561'de yapılmış olan ve büyük ölçüde İtalyan etkisi görülen altın varaklı tavanıyla dikkate değerdir. Bu yapı en son 16.yy'ın sonlarında şehir Arognolu Baldassar Maggi yönetimindeyken yeniden imar edilmiştir. Pazar yerindeki binalar farklı zamanlara ait dış cephelerle süslenmiş olmalarına karşın temel olarak Rönesans tarzında olup standart bir plana bağlıdırlar. Çift koridor planına sahip olan St. Jakob bölge kilisesi 14.yy başlarında inşa edilmiş olup; 1638'de yapıya Rönesans tarzı bir koro bölümü eklenmiş, 1687'de ise Gotik kulesi barok bir kubbe ile taçlandırılmıştır.

Telč, 19.yy'ın aşırı restorasyon çılgınlığından etkilenmemiş olup hem tek tek binalar hem de şehrin genel görünümü, kullanılan malzemeler ve tasarım açısından korunabilmişlerdir. Şehrin muhteşem doğası, kültürel unsurlarının nitelikleri, otantikliği, başlangıcı ve gelişimine yönelik orijinal unsurların yerleşim düzeninde görülebilmesi açısından muhteşem olup, silueti su götürmez biçimde etkileyicidir.

KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center
ÇEVİRİ: © Mehmet Köksel / Gezialemi.com
FOTOGRAFLAR: © Hans Weingartz / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0-DE ; © izarbeltza / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-2.0


Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1992
Liste Sıra No: 621
Niteliği: Kültürel
Yeri: Telc-Jihlava, Çek Cumhuriyeti
Koordinatlar: N49 10 59.988 E15 26 60
Linkler: © UNESCO İnternet Sitesi
© Wikipedia Telc Sayfası (İng.)
Gezialemi Dünya Mirası Listesi


 
Çek Cumhuriyeti
Ana Sayfa
  Çek Cumhuriyeti
Dünya Mirasları
  Telc
Ana Sayfa
  Telc
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
Ferudun Babacan
(15 Mart 2011)

Çekler beni hep çekmiştir, nedense.
Ama karşılıksız Çekler değil.
Çekiciler ne kadar itici ise Çekler tam tersi.
Emeğine sağlık.

NEŞE
(14 Mart 2011)

Çek cumhuriyetinde Unesco listesinden birçok kasaba gezdik ama Telc i atlamışız,galiba rotamızın dışında kalmıştı...Bir başka sefere belki...

Raynor
(14 Mart 2011)

Hoşbulduk Hakan abi, yazdıkça benim de gidesim geliyor. Umarım beraber buraları gezebiliriz.
Saygılar, sevgiler....

hakangeziyor
(22 Şubat 2011)

Mehmetcim, ben de Pragda bir kaç gün geçirince Çek Cumhuriyetini hallettim diye düşünmüştüm...Ama anlaşılan daha çoookkk gitmek lazımmış oralara...
Aramıza hoşgeldin kardeşim (Geç kaldık ama )
Kalemine sağlık...

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)