Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Festival ve Etkinlik Haberleri ::::: Uluslararası Kalecik Karası Festivali 2024 Eylül       
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Ankara 31 Ağustos 2013     33935 1 Erdin İVGİN 

 Uluslararası Kalecik Karası Festivali (2024 Eylül)
 Türkiye » Ankara
 (Gurme)

İsmini yörede yetişen dünyaca ünlü üzümlerden alan ve Kalecik Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Kalecik Karası Festivali her yıl Eylül ayında Kalecik'te gerçekleştiriliyor. 

Festival sırasında konuklar, Kalecik Karası üzümünü ve bu üzümden üretilen şarapları da tatma fırsatı buluyorlar. Festival alanında kasnak böreği, ayva, armut, dut vs gibi ürünlerin de tadına bakmak ve alma fırsatı bulunuyor.

Festival ilk yıllarında yörede yetişen Kalecik Karası cinsi üzümlerden üretilen şarapların tanıtılması amacı ile Kalecik Karası Şarap Festivali adıyla düzenlenmeye başlanmış ancak yıllar geçtikçe şarap festivali olmaktan çıkıp, konusu üzüm olan büyük bir pazar yerine dönmüş.

En iyi Kalecik karası üzümünün seçildiği festivalde; üzüm çiğneme yarışması gibi özgün etkinliklerin yanında, sanatçıların ve yöresel sanatçıların konserleri de oluyor.



KALECİK KARASI ÜZÜMÜ
Kalecik Karası, Kızılırmak Vadi'sinin Ankara İli Kalecik ilçesi sınırları içerisindeki yöresel koşullarda gösterdiği üstün performansı ile bugün ülkemizin en önemli kırmızı şaraplık üzüm çeşididir. Orta Anadolu Bölgesinde bağcılık adına 1950'ler den bu yana yaşanan gerileme sürecinde en fazla etkilenerek kaybolmanın eşiğine gelen bu değerli çeşidimiz Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde yürütülen toplu ve teksel seleksiyon çalışmaları ile yöreye yeniden kazandırılmıştır.  Bu çalışmalar sonucunda 45 adet klon baş omcası arasından seçilen en üstün 3 klon (9, 12 ve 15 no'lu klonlar) belirlenmiştir. Yukarıda sözü edilen yüksek verimli ve kaliteli klonlardan elde edilen şarapların haklı şöhreti Kalecik yöresinde bağcılığın yüksek kazançlı bir sektör  olarak yeniden ön plana çıkmasına neden olmuştur. Bugün kökenini tamamen sözü edilen klonların oluşturduğu Kalecik Karası bağları yörede hızla genişlemektedir. 

Kalecik karası şarap sektöründe kullanılan bir üzüm türüdür. Bu ürün geçmiş zamanlardan beri yöre ekonomisine büyük katkı sağladığından coğrafi olarak tescili gerekmiştir. Bu nedenle Kalecik Karası üzümü Kalecik Belediyesi tarafından "KALECİK KARASI ÜZÜMÜ" ibareli coğrafi işaret olarak 89 sayılı tescil belgesi ile tescil edilerek 06.04.2006 gün ve 26131 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu tescile ek gerekçenin özetinde de üzümün teknik özellikleri anlatıldıktan sonra şu ibarelere yer verilmiştir.

"Kalecik Karası üzümü muhafaza edilememektedir. Toplanan ürünler doğrudan üretici tarafından fabrikalar götürülmekte veya alıca firma bağlardan bizzat almaktadırlar.

Kalecik ilçesi topraklarının büyük bölümü kahverengi veya kırmızı-kahverengi topraklardan oluşmaktadır.Kızılırmak çevresinde yer alan  toprakların bir kısmını da alüviyal topraklar oluşturmaktadır.Kalecik Karası çeşidinin kendine özgü bileşimi işte bu birinci grup topraklardan kaynaklanmaktadır.Kahverengi topraklar bol miktarda kalsiyum içerirler.BU tip toprakların ana maddeleri marn, killi şist, kalker veya şist ara tabakalı killerden ibarettir.Ayrıca ince bünyeli alüviyalden ayrışmış bazalt, kireç kayası ve kil taşıdır. Bu tip topraklar kendine göre iklimsel özellik gösteren bölgelerde oluşmaktadır. İlçeyi boydan boya kateden Kızılırmak'ın oluşturduğu özel mikroklima bu toprak özellikleriye birleşerek Kalecik Karasının Türkiye'nin en önemli kırmızı şaraplık üzümü özelliğini kazanmasına neden olmaktadır.Şarabın kendine özgü bukesi Kalecik Karasının ancak Kalecik ilçesi ekolojik koşullarında yetişmesi halinde oluşabilmektedir. "

KALECİK KARASI KIRMIZI ŞARABI: 

Unutulmaması gereken ilk şey coğrafi tescil belgesinin açıklamalarından da anlaşılacağı üzere KALECİK KARASI ŞARABININ sadece Kalecikte yetişen üzümlerden elde edileceğinin altının çizilmesidir. Başka coğrafi alanlara taşınan üzüm fidesi Kalecik Karası üzümü olma niteliğini kaybetmektedir.

Kalecik Karası şarabı koyu kırmızı renklidir. Üzümü sulu olduğu için kolay içimli, kadifemsi ve aromalıdır.Aromatik olarak Kalecik'e özgü kiraz, kayısı muz çilek gibi meyvelerin ortak tadını damağınızda hissedersiniz ve bu size büyük bir keyif verir. Alkol ve asit oranının dengeleri iyi sağlandığından damak tadına en iyi hitap eden kırmızı şaraptır. Önerilen içme derecesi 15-17 derece olup yatık olarak saklama süresi 5 yıl olarak tavsiye edilmektedir.

Kalecik Karası Şarabını diğer kırmızı şarapların aksine ısrarla kırmızı et veya türevleri ile içmek zorunda değilsiniz. Kalecik Karası her tür Kırmızı et ve salata ile nefis bir ikili oluşturmasının yanı sıra Izgara Balık, kızarmış tavuk ile de inanılmaz başarılı sonuçlar ve damak zevki vermektedir. Çünkü o bir Kalecik Karasıdır.Kalecik Karası şarabınızı uzun süre saklamak isterseniz mahzen ısısında ve yatık olarak 5 yıl saklayabilirsiniz. Genellikle üretildikten hemen sonra tüketilen şarapların dünya ortalaması % 98 dir. Ancak Kalecik Karasını hemen tüketebileceğiniz gibi ilerideki özel günler için saklama şansına sahipsiniz.



Festival ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.kalecik.bel.tr internet sitesinden ulaşabilirsiniz. 


Gerçekleşen Festivaller ve Tarihleri:
11. Uluslararası Kalecik Karası  Bağbozumu Kültür ve Turizm Festivali / 11 - 13 Eylül 2015 (İPTAL)
10. Uluslararası Kalecik Karası  Bağbozumu Kültür ve Turizm Festivali / 18 - 21 Eylül 2014
9. Uluslararası Kalecik Karası Kültür ve Turizm Festivali / 7 - 8 Eylül 2013
8. Uluslararası Kalecik Karası Kültür ve Turizm Festivali / 15 - 16 Eylül 2012
7. Uluslararası Kalecik Karası Kültür ve Turizm Festivali / 17 - 18 Eylül 2011 
6. Uluslararası Kalecik Karası Festivali / 18 - 19 Eylül 2010 
5. Uluslararası Kalecik Karası Festivali / 26 - 27 Eylül 2009


 

 







 
Türkiye
Ana Sayfa
   Türkiye
Festival Etkinlik
  Ankara
Ana Sayfa
  Ankara
Festival Etkinlik



 Yazılan Yorumlar...
Erdin İVGİN
(27 Ağustos 2014)

10. Uluslararası Kalecik Karası Kültür ve Turizm Festivali 18 - 19 - 20 - 21 Eylül 2014 tarihlerinde yapılıyor.

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Festival/Etkinlik Haberleri (Nisan)
Uluslararası Karşıyaka Çocuk Şenliği
Türkiye » İzmir
TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği
Türkiye

Çanakkale Kara Savaşlarının Yıl Dönümü
Türkiye » Çanakkale
Ağrı Dağı 15 Nisan Kurtuluş Şenlikleri
Türkiye » Ağrı
Yeşilüzümlü ve Yöresi Kuzugöbeği Mantar Festivali
Türkiye » Muğla
Bodrum Ot Festivali - Bodrum Ot Fest
Türkiye » Muğla
Uluslararası İstanbul Film Festivali
Türkiye » İstanbul
Urla Uluslararası Enginar Festivali
Türkiye » İzmir
Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali
Türkiye » Afyonkarahisar
Alaçatı Ot Festivali
Türkiye » İzmir
Portakal Çiçeği Karnavalı
Türkiye » Adana
Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali
Türkiye » İzmir
Uluslararası Prof. Cüneyt Gökçer Tiyatro Festivali
Türkiye » İstanbul
Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali
Türkiye » Ankara
Orhan Asena Yerli Oyunlar Festivali
Türkiye » Diyarbakır
İzmir Kitap Fuarı
Türkiye » İzmir
Uluslararası İstanbul Lale Festivali
Türkiye » İstanbul
Osmangazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri
Türkiye » Bursa
Denizli Hayrettin Köyü Ters Lale Yayla Şenliği
Türkiye » Denizli
Akdamar Çocuk Ve Gençlik Tiyatroları Şenliği
Türkiye » Van
Ankara Uluslararası Müzik Festivali
Türkiye » Ankara