Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Festival ve Etkinlik Haberleri ::::: Kuşdili Kültür Turizm ve Sanat Festivali  2024 Temmuz       
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Giresun 05 Mayıs 2016     3771 0 Erdin İVGİN 

 Kuşdili Kültür Turizm ve Sanat Festivali  (2024 Temmuz)
 Türkiye » Giresun
 (Festival)

Çanakçı Kaymakamlığı ve Kuşköy Kuş Dili Yaşatma Kültür ve Turizm Derneği tarafından düzenlenen Kuşdili (Islık Dili) Festivali Giresun'un Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy Köyünde gerçekleştiriliyor.

Giresun'un Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy civarında yerleşimin dağınık olmasından dolayı, zaman içinde geliştirilen ıslık dili günümüzde de kullanılmaya devam ediyor. Sis Dağı'nın batı yüzündeki yerleşim bölgelerinde kullanılan ve kuşdili olarak da adlandırılan, ıslık dilinin yaklaşık 350-400 yıllık bir geçmişi olduğu tahmin ediliyor.

Dik yamaçlara sahip Karadeniz Dağları'ndaki köylerin mahalleleri birbirine uzak olduğundan, yöre insanı anlaşabilmek için ıslıkla haberleşme yolunu seçmiş. Birçok ülkeden bilim adamı bu dili incelemek için bölgeye gelirken, Türkiye'de çok fazla araştırma yok. Yazar Erol Özbilgen `Islık dili gibi özel dillere `Grup Dili' deniliyor. Bazı toplum kesimlerinin `jargon, argo' gibi kendilerine has şifreli, doktor, mühendis, mimar gibi meslek erbabının da evrensel, fakat meslek dışında kalanların pek kolay anlayamayacağı özel dilleri var' diyor.



Islık dili Avrupa'nın dağlık ülkelerinde karşılıklı vadi yamaçlarına yerleşmiş köylerde yüzyıllardır kullanılıyor. Aslında bir bölgede ıslık dilinin iletişim yöntemine dönüşebilmesi, orada yaşayanların üzerinde mutabakata vardığı işaretlerin kullanılmasıyla mümkün.

Islık dili kurulurken, ince-kalın, yüksek-alçak, devamlı-kesik seslerle bazı ritim kalıpları oluşturulur. Kuşköy'de kullanılan ıslık dilinde de, Türk alfabesinin 29 sesinden ancak "i, o, ö" ünlüleri ve "f, k, ç" ünsüzleri taklit edilebiliyor. Bu "taklit fonem"lerle kalıplar yapılıp "anahtar kelime"ler oluşturuluyor. Örneğin "iföçö" kalıbı "imece", "çöççö" kalıbı da "söyle" anlamını belirtiyor.

Islık dilinde bulunan az sayıda işaret ile çok sözcük oluşturma imkânı yok. Bu sebeple birkaç kavram için aynı ıslık kalıbını kullanmak gerekebiliyor. Dolayısıyla ıslık diliyle herhangi bir yörenin, herhangi bir topluluğun, ancak herkesçe bilinen ortak konuları, sorunları konuşuluyor.

İlk kuşdili festivali mahalli boyutta 1997'de, ulusal ve uluslararası boyuttaki ilk festival ise, 6 Haziran 1998'de yapılmıştır. Festivale katılım beklenenin çok üzerinde gerçekleşir ve amacına ulaşır. Ulusal basının olduğu kadar uluslararası basın ve medya kuruluşlarının da dikkatini üzerine çekmeyi başarır. Daha sonraları alınan bir kararla her yıl Haziran ayının son haftası yapılması kararlaştırılır. 

Kuşköy'de yöre insanının coğrafi koşullarından dolayı haberleşmede kullanılan Kuş Dili günümüz haberleşme teknolojileri karşısında yok olmaması, yaşatılması amacıyla 20 Eylül 2000 tarihinde dÇanakçı Kuşdili Yaşatma Kültür ve Turizm Derneği kurulmuştur.

İlk yıllarda Kuşköy Mobil Okulu sahası içinde yapılan Kuş Dili Şenlikleri, daha sonra bir dönem Çanakçı ilçesinde ve Karabörk beldesinde de yapıldıktan sonra tekrar Kuşköy'de düzenlenmeye başlanmıştır. Kuş Dili Yaşatma Kültür ve Turizm Derneği'nin düzenlenmiş olduğu Kuş Dili Şenlikleri'ne, yerel yönetimlerden sonra en büyük katkı ise Giresun Valiliği tarafından yapılmaktadır.





Gerçekleşen Festivaller ve Tarihleri:
19. Kuşdili Kültür Turizm ve Sanat Festivali / 9-10 Temmuz 2016
18. Kuşdili Kültür Turizm ve Sanat Festivali / 19 Temmuz 2015
17. Kuşdili Kültür Turizm ve Sanat Festivali / 3 Ağustos 2014
16. Kuşdili Kültür Turizm ve Sanat Festivali / 7 Ağustos 2013







 
Türkiye
Ana Sayfa
   Türkiye
Festival Etkinlik
  Giresun
Ana Sayfa
  Giresun
Festival Etkinlik



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Festival/Etkinlik Haberleri (Mart)
18 Mart Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi Yıldönümü Kutlamaları
Türkiye » Çanakkale
İzmir Uluslararası Kukla Günleri (Izmir International Puppet Days)
Türkiye » İzmir
ETHOS Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali
Türkiye » Ankara
Uluslararası Adana Tiyatro Festivali
Türkiye » Adana
Kahramanmaraş Filo Güvercini Festivali
Türkiye » Kahramanmaraş
Dağ Filmleri Festivali
Türkiye » İstanbul
Çankaya Tek Kişilik Oyunlar Festivali
Türkiye » Ankara
Murat Şenlikleri (Ser Hıvde)
Türkiye » Diyarbakır
Bursa Kitap Fuarı
Türkiye » Bursa
Bartın Tiyatro Festivali
Türkiye » Bartın
Ankara Uluslararası Film Festivali
Türkiye » Ankara
Manisa Mesir Festivali
Türkiye » Manisa
Hakkari Kış (Kar) Festivali
Türkiye » Hakkari
İbradı Kardelen Festivali Nisan
Türkiye » Antalya
Urla Mart Dokuzu Ot Festivali
Türkiye » İzmir