Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Tartışma, Sohbet veya Bilgilendirme Konuları ::::: Ankara'da Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler        
Tartışma, Sohbet ve Bilgilendirme Konuları
(Yeni Konu Açabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız!)
Serbest Kürsü Ana Sayfa > Gezilecek Yerler
Erdin İVGİN

(17 Şubat 2013 09:57)

Ankara'da Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler  (Türkiye / Ankara)


Türkiyenin başkenti Ankara'da nereleri gezmeli, görmeli. Ankara'ya gidince mutlaka yapılması, görülmesi, gezilmesi gereken yerler. Gezmeye nereden başlamalı. Mutlaka görmemiz gereken tarihi mekanlar tarihi yerler. Önerilerinizi bekliyoruz.

Bu Mesaj En Son 17.02.2013 10:17:07 Tarihinde ErdinİVGİN Tarafından Düzeltilmiştir.

Engin D

(21 Şubat 2013 22:49)
Ankarada gezilecek yerler:
Başkent Ankaraya gidenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerin başında Anıtkabir, Ankara Kalesi, Augustus Tapınağı ve Hacı Bayram Câmii, bazı meydan ve parklar ile bazı müzeler gelir.

Anıtkabir
Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedî istirahatgâhının bulunduğu Anıtkabir, Rasattepe’de yer alıyor. Mimarları Prof. Emin Onat ve Doç. Orhan Arda. 1944 yılında yapımına başlanan anıt, 1953’te tamamlanmış. Giriş yolunun iki yanı aslan heykelleri ve meşalelerle süslüdür. Zafer alanı, yolu asıl anıta bağlayan bölümdür; çevresinde sekiz kule vardır ve her birine Kurtuluş Savaşı ile ilgili bir ad verilmiştir. 20 metre yükseklikte ve 30 metre genişlikteki şeref salonunun gerisindeki pencerenin önünde lâhit yer alır. Atatürk’ün asıl mezarı, bu simgesel lâhdin tam altındadır. İsmet İnönü, Cemal Gürsel ve 27 Mayıs şehitleri de Anıtkabir çevresine defnedilmiştir.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Müzede, Anadolu Arkeolojisi, Paleolitik çağdan başla, Neolitik, Eski Tunç, Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Frig, Urartu dönemlerine ait, Karain, Çatalhöyük, Hacılar, Canhasan, Beyce Sultan, Alacahöyük, Kültepe, Acemhöyük, Boğazköy Gordion, Pazarlı, Altıntepe, Adilcevaz, Patnos kazılarından gelme çeşitli koleksiyonlar ve çeşitli dönemlere ait örnekler, Osmanlı Dönemi mekanlarında kronolojik bir sırayla sergileniyor.

Hacı Bayram Câmii ve Augustus Tapınağı
Ulus’ta bulunan tarihi Hacı Bayram Cami’in yapılış tarihi 1427’dir ve cilk mimarı Mimar Mehmet Bey’dir. Günümüzdeki mimari yapısı 17. ve 18. yüzyıl camilerinin karakterlerini taşımaktadır. Cami, adını bahçesindeki Hacı Bayram Türbesi’nden alır. Mihrap duvarına bitişik olan türbe, 1429 yılında yapılmıştır. Kare planlı, sekizgen tamburlu türbenin üzeri kurşun kubbe ile örtülüdür.

Hemen bitişiğinde Augustus Tapınağı yer alıyor. M.Ö. II. yüzyılda Frigya Tanrıçası Men adına yapılmış olan tapınak zamanla yıkılmış. Bugün kalıntıları bulunan tapınak ise son Galat Hükümdarı Amintos’un oğlu Kral Pylamenes tarafından Roma İmparatoru Augustus adına bir bağlılık nişanesi olmak üzere yaptırılmış. Bizanslılar zamanında çeşitli eklemeler yapılıp, pencereler açılarak kilise haline getirilmiş. Etrafı dört sütunla kuşatılmış dört duvar halinde.

Ankara Kalesi
Asırlardır kentin bekçiliğini yapan Ankara Kalesi kentin sembolü. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber ilk kez Romalılar tarafından yapıldığı fikri yaygın. Selçuklular tarafından onartılıp genişletilmiş. Kurulduğu tepe yanında akan (Hatip Çayı) Bent deresinden 110 metre yüksekte. Kale, iç ve dış kale olmak üzere iki kısım. Yirmiden fazla kulesi var.

Ulus Meydanı ve Zafer Anıtı
Eski adıyla Hakimiyet-i Milliye Meydanı. Eski Ankara’nın merkezi, orta noktası. Dört bir yanında eski tarihi yapı ve ankara evleri, tarihi çarşı ve hanlar, müzeler, tarihi camiler vardır.

Ulus meydanında ilk göze çarpan Ankara Zafer Anıtı’dır. Ankara Zafer Anıtı, Ankara’da Ulus Meydanında Kurtuluş Savaşı kahramanlarının anısına Yenigün Gazetesi öncülüğünde Türk halkı tarafından cumhuriyetin ilk yıllarında yaptırılmıştır.

Meydanın dört bir tarafında gezilecek birçok nokta var. Anıtın hemen karşısında Kurtuluş Savaşı Müzesi (Birinci TBMM Binası) ve hemen yan tarafında II. Türkiye Büyük Millet Meclisi Cumhuriyet Müzesini rahatlıkla görebilirsiniz. Meydandan görülen tarihi İş Bankası binasının hemen arka tarafında Ankara Valiliği önünde antik Roma Sokağı kazısı ve Julian Sutünu bulunur. Heykelin sol tarafında bulunan yoldan ise tarihi Ziraat Bankası Taş binasına ve Bankacılık Müzesi ile Gençlik Parkına Ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Roma Hamamı, Ankara Kalesi, Anadolu Medeniyetler Müzesi ve Hacı Bayram Camii gibi önemli yerlerin hepsi çok yakın yürüme mesafesinde bulunuyor.


Bu Mesaj En Son 28.08.2014 14:06:17 Tarihinde Engin D Tarafından Düzeltilmiştir.

hakangeziyor

(24 Şubat 2013 11:39)
Ankara dışarıdan geleceklere yönelik çok fazla seçeneği olan bir şehir değil bence. Ne de olsa pek çok başkent benzer özelliği taşıyor. Yukarıdakilere bir ilave de benden: Hamamönü. Altındağ Belediyesinin restorasyon çalışmalarından sonra önemli bir turistik yer haline geldi. Sanat Sokağı, konaklar, camiler ve El Ürünleri Pazarı ile mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi.

Bu Mesaj En Son 24.02.2013 11:40:03 Tarihinde hakangeziyor Tarafından Düzeltilmiştir.

AyşeGüleç

(03 Ekim 2013 23:27)
Ankara'da gezilecek yerleri sıralarsak bu listede Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunda çok büyük öneme sahip bir çok yapının yanı sıra, bir çok önemli cami, park, gezi alanları ve müzeler bulunur. Ankara'da ücretli yerlerin yanında ücretsiz gezebileceğiniz de bir çok yer mevcut.

Ankara Gezilecek Yerler Listesi

ANITKABİR
Ankara'da gezilecek yerleri en başında Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şanına yakışır bir biçimde inşa edilmeye çalışılmış ve kendisine adanmış bir anıt mezar olan Anıtkabir yer alıyor.

KIZILAY MEYDANI
Ankara’nın en merkezi meydanı olan Kızılay Meydanı aynı zamanda Türkiye’nin de sayılı meydanları arasındadır.

ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ
AnadAnadolu’da yaşamış medeniyetlere ait eserleri tarihsel sırasına önem vererek sergileyen müzede Hitit ve daha sonrasına ait eserler sergilenmektedir. Detaylar: Anadolu Medeniyetleri Müzesi

ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ
Atatürk Orman Çiftliği Mustafa Kemal Atatürk’e armağan edilen 52 bin dönümlük arazi üzerine kurulu, döneminde ülkenin en modern tarım tesisi olan bir bölgedir.

ANKARA KALESİ
Ankara Kalesi, Ankarada gbir diğer önemli tarihi yapıdtr. Kalenin yüksek ve sağlam burçları, yapılış biçimi ve çok eski tarihi dönemlerin mimari özelliklerini yansıtması Romalılar tarafından yapıldığını düşündürmektedir.

ATAKULE
Atakule Alışveriş Merkezi Ankara’nın simgelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Atakule 125 metre yükseklikte kurulmuş ve buraya asansörle geçiş sağlanmıştır.

KOCATEPE CAMİİ
Kocatepe Camii başkent Ankara’nın en büyük camileri arasında yer almaktadır. Cami bir tarihi eser niteliği taşıyacak kadar eski değildir. Ancak daha yeni olmasına rağmen dikkat çeken bir yapıdır.

AUGUSTUS TAPINAĞI
Ankaradaki bir diğer tarihi yapı Ulus’ta yer alan Augustus Tapınağıdır. Tapınak, MÖ. 25 yılından sonra inşa edilmiş, çeşitli tadilat ve düzenlemelerde günümüze kadar ulamış bir tarihi eserdir. Detaylar: Augustus Tapınağı

GENÇLİK PARKI
Gençlik Parkı çok uzun yıllardır Ankara halkının hem dinlenme hem de eğlenme amacıyla gittiği bir yerdir. Park içinde keyifli vakit geçirebileceğiniz bir çok yer bulabilirsiniz. Detaylar: Gençlik Parkı

HACI BAYRAM CAMİİ
Hacı Bayram Camii, önemli dini merkezdir. Hacı Bayram-ı Veli geçmişte yaşamış bir din âlimidir. Bayramiye Tarikatı’nın kurucusu olarak bilinen Hacı Bayram-ı Veli’nin Türbesi Ulus'da bulunmaktadır. Hacı Bayram Camii de bu türbenin hemen yanında kurulmuştur.

ARSLANHANE CAMİİ
Arslanhane Camii veya Ahi Şerafettin Camii, Ankara'nın Samanpazarı mahallesinde bulunan Selçuklu dönemine ait bir camidir. Caminin kurucusu Ahi Şerafettin, caminin karşısında bir Selçuklu türbesinde yatar. Cami "Arslanhane" olarak da bilinmesinin nedeni, türbenin duvarına gömülü olan antik aslan heykeldir.

DEVLET RESİM VE HEYKEL MÜZESİ
Önceleri Türk Ocakları Merkez Binası olarak yapılan yapı 1979 yılında müzeye dönüştürülmüş ve Devlet Resim ve Heykel Müzesi olarka hizmet vermektedir.

ANKARA HAYVANAT BAHÇESİ
Ankara Hayvanat Bahçesi Türkiye’nin en ünlü hayvanat bahçelerinden biridir.

ÇENGELHAN RAHMİ KOÇ MÜZESİ
Müzde daha çok araba türleri, çeşitli makine parçaları ve ulaşım araçlarıyla üretim araçların gelişimleri sunulmaktadır.

KURTULUŞ SAVAŞI MÜZESİ
İlk meclis olamn I. TBMM binasında faaliyete geçen müze, meclis olarak kullanımından sonra da çeşitli amaçlarla kullanılmıştır.

TUNALI HİLMİ CADDESİ
Burası sadece Ankara’nın en işlek caddelerinden bir tanesi değil aynı zamanda şehrin sosyal yaşamının aktığı bir yaşam alanıdır.

ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ
Ulucanlar Cezaevi 1925 yılında inşasına başlanmış ve tam 81 yıl boyunca siyasi mahkumları ağırlamıştır. Ulucanlar Cezaevi Müzesi ise acılarını bu koğuşlarda yaşayanların anısını unutturmamak, yok etmemek adına restore edilerek 2011 yılında ziyaretçiye açılmıştır.

ANKARA ETNOGRAFYA MÜZESİ
Ankara Etnografya Müzesi Türkiye’nin en önemli müzeleri arasında yer almaktadır. Burası Türkiye’nin ilk resmi müzesi olmasının yanı sıra bulunduğu konum itibariyle de önem taşımaktadır.

ANKARA CUMHURİYET MÜZESİ
I. Türkiye Büyük Millet Meclisi 1924-1960 yılları arasında Atatürk ilke ve inkılâplarının gerçekleştirildiği; Cumhuriyetimiz'in gelişmesi için çok önemli çağdaş kararların alındığı; çağdaş yasaların çıkarıldığı uluslararası alanda Türkiye'nin etkinliğini ve saygınlığını artıran antlaşmaların yapıldığı; çok partili sisteme geçişin sağlandığı önemli bir yapıdır.

ROMA HAMAMI
Roma Hamamı, Ankara’daki önemli tarihi eserlerden biridir. 3. yüzyılda Sağlık Tanrısı Asklepios adına yaptırılmıştır. R

PEMBE KÖŞK
Pembe Köşk, cumhuriyet dönemi eserleri arasına girmiş önemli bir tarihi merkezdir. Burası İsmet İnönü tarafından ailesiyle birlikte yaşamak için satın alınmış, 48 yıl boyunca da İnönü ailesini ağırlamıştır.

HAMAMÖNÜ
Hamamönü Altındağ Belediyesi içinde bulunan ve tarihin çeşitli eserlerinin yeniden canlandırılmasını amaçlayan orijinal bir projedir. Türkiye içindeki bir kaç gezi noktasıyla da benzerlik taşıyan bu bölge tarihi evleriyle ünlüdür.

Bu Mesaj En Son 10.10.2013 23:02:22 Tarihinde AyşeGüleç Tarafından Düzeltilmiştir.

kemalcakman

(04 Ekim 2013 00:24)
Ankaraya ilk kez gelen ya da gelip de gezmeyen birinin yapacağı şey Ankaranın ruhunu anlatan bir turdur.

Öncelikle ulusla başlanabilir Ancak gündüz gitmek daha hayırlıdır. Ulus zaten Ankara kalesi falan derken bir öğleden önceyi alır. Esnaf lokantalarında bir öğle yemeği sonrası Kızılaya geçersiniz. Kocatepe Camii, Karanfil, Konur, sakarya diye gider bir sürü saat. sonra Tunalı, Tunus, Bestekar, Arjantin gezilip güzel mekanlarda Ankaranın gece hayatının tadına bakılabilir.

2. gün Atatürk orman çiftliğine gidilip hayvanat bahçesi gezilebilir. Kesinlikle bir AOÇ dondurması yenmeli ve sütü içilmelidir. Çünkü sadece Ankarada vardır bunlar. Ardından Bahçelievler 7.Caddede gezip güzel bir yerde soluklanıp Anıtkabire gidilir. Akşam olunca da en iyisi Park caddesine gitmektir.

3. gün de Atakuleye gideriz ve sonra da Etnografya müzesi başka bir gün de Gölbaşı güzel olabilir biraz uzak olduğu için tüm günü ayırmak gerekir.

Şimdilik aklıma bu kadarı geldi. Bunları 4 güne sığdırdım ama biraz hızlı yürüyorsanız mümkündür. Zaman çoksa daha geniş geniş gezilesi güzel bir şehirdir Ankara.

AhmetBilir

(08 Ekim 2013 00:04)
Başkent Ankara, gezilip görülcek yerlerden daha ziyade başkent oluşu, bürokrasisi ve düzeni ile meşhurdur. Yine de yolunuzun Ankara’ya düşme ihtimali nedeniyle gidebileceğiniz 10 yeri listeliyorum.

10-Avm’ler
Ankara’da diğer şehirlerden farklı olarak Avm’ler gezme mekanı olarak kullanılmakta. Neredeyse her köşe başında bulunan bir avmye gidebilirsiniz.

9-Müzeler
Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Etnografya Müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi, Çağdaş Sanatlar Müzesi ve buna benzer bir çok müzeyle beraber Ankara müzeler şehridir. Gidilip görülmesi gerekir.

8-Ankara Kalesi
Şehre yukardan bakan, özellikle son kentsel dönüşüm hamlelerinden sonra turistik bir mekana dönüşmüş olan Ankara Kalesi’nin çevresinde restore edilmiş binalarında kahvaltınızı güzel bir Ankara manzarası eşliğinde yiyebilirsiniz.

7-Seğmenler Parkı
Behzat Ç’nin kafa dinlemek ve gizli birileriyle buluşmak için sık sık tercih ettiği Seğmenler Parkı şehrin içinde olmasına rağmen dinlenme imkanına sahip olabildiğiniz bir mekandır.

6-Atatürk Orman Çiftliği
Ata’mızın bize bıraktığı miraslardan biri. Ankara’nın ortasında açan bir gül. Ancak maalesef İ.Melik Gökçek'in ortasından yol geçirdiği her tarafı binalar ile dolmaya başlayan ve yok olmak üzere olan bir alan.

5-Gençlik Parkı
Memleket sınırları dahilinde semaverden çay içmesi en zevkli olan yerlerden biridir. Hem keyif verir hem dinlendirir.

4-Eymir Gölü
Odtü arazisi içinde olan bu göl, bisikletçiler, göl kıyısında kahvaltı etmek isteyenler ve deniz hasreti çekenler için idealdir. Kışın buz tuttuğunda ayrı bir güzelliği olur.

3-Gölbaşı
Mogan gölünün kıyısına kurulmuş Ankara ilçesi. Yakın zaman üniversite kampüsleri ve fabrikalarla dolucak olan bu ilçe huzur arayanların adresidir. Lüks restoranlar, kahvaltıcıların yanında yürüyüş de yapmak için buraya gidilebilir.

2-Anıtkabir
Fotoğraflardan daha etkileyici olan bir saygı ve anma mekanı. İçerisindeki müzede yer alan Çanakkale Savaşı ve Büyük Taarruz canlandırmalarıyla en ruhsuz adamı bile ağlatabilir.

1-Dönüş Yolu
Ankara’nın en güzel yeri Aşti, Ulus ve Esenboğa’nın eşlik ettiği dönüş yoludur. Sözü Yahya Kemal Beyatlı’ya bırakalım. “Ankara’nın en güzel yanı, İstanbul’a dönüşüdür”

Bu Mesaj En Son 10.10.2013 22:58:12 Tarihinde AhmetBilir Tarafından Düzeltilmiştir.

Engin D

(09 Ekim 2013 23:17)
Ankara'da önemli semtler ve görülmesi gerekli yerler:

Ulus ve Çevresi: Eski kentin kalbi ve ilk çekirdeği. Ankara'nın en ilginç mekanları buradadır. Bir günde burayı bitirmek imkansız olacaktır. Buraları derinlemesine anlamak için bir kaç gün hiç de fazla olmayacaktır.

Ankara kalesi, Galatlara kadar dayanan tarihi ve kenti tepeden gözetleyen müstahkem kale ve kale içinde devam eden eski yaşam tarzı ile, gezilmeye, incelenmeye ve de fotoğraflanmaya değer bir yerdir. Hacı Bayram Camii ve etrafındaki eski Ankara havası muhakkak içe çekilmelidir. Burada Roma döneminden kalma eserler de bulunmaktadır.

Samanpazarı ve Hamamönü güzelce restore edilmiş kentsel dokuya birer örnektir, ikisinin de hakkı verilerek gezilmeli. Samanpazarında Selçuklu mirası Aslanhane (AhiŞerafettin) Camii, Hamamönünde tarihi Karacabey Hamamı ve kapatılarak halka açılan Ulucanlar Cezaevi, kaçırılmaması gereken mekanlardır.

Ulus Meydanının önemli yapıları da eski TBMM binası, İş Bankası ve Ankara Palas olarak sıralanabilir. Ankara'nın kendine has mekanları arasında başı çeken Küçük Tiyatro ve Opera binaları ve muhteşem Ankara Garı ile Ulus ve çevresi tamamlanabilir.

Kızılay: Tarihsel olarak, şehrin Ulus'tan sonra ikinci kalbi. 1950'lerin başından itibaren gelişmeye başlayan ve şehrin tam ortası kabul edilebilecek olan Kızılay, son on yıldır eskisi kadar parlak olmasa da önemini korumaktadır. Burası hizmet sektörünün merkezi konumundadır. Cumhuriyetten sonra geliştiği için belirgin bir tarihi yanı yoktur. Alışveriş, yemek, başka bir yerlere gitmek için üstür. Sakarya Caddesi burada es geçilmemesi gereken yer. Trafiğe kapalı, insanlara açık bir "herşeyci" atmosferi vardır. Ankara'nın ruhu olan mekanlarından Yüksel Caddesi de benzeri bir yerdir. İş merkezi olan Meşrutiyet Caddesi ve Mithatpaşa Caddesi'nden de bahsetmeden geçmemeli.

Kavaklıdere-Çankaya-Gaziosmanpaşa: Kavaklıdere'deki Tunalı Hilmi Caddesi Ankara'nın Nişantaşı'dır. çankaya'da bir eve konuk olursanız, mesela bir yaz gecesi, balkondan Ankara'nın ışıklarını seyredebilirsiniz. Gaziosmanpaşa'da yakın zamana kadar karakteristik iki katlı müstakil ankara evleri vardı. Şu anda sayıları oldukça azaldı, Kalanların da çoğu şirket oldu.

Sokaklarda Gezmeyi Seviyorsanız: Bahçelievler'in manhattan adasını andıran ızgara şeklinde kusursuz planlaması, Ankara'nın incisi Mebusevleri'nin asudeliği, Anıttepe'nin küçük şehir havası, yeşilliği bol Atatürk Orman Çiftliği ve komşusu Gazi Mahallesi (ki amirimiz behzat ç.'nin evi de buradadır) hoşunuza gidecektir.

Parklar: Denizi olmayan, bu nedenle de deniz kenarından gelen dışarlıklıların burun kıvırmasına maruz kalan Ankara'nın nefes alınan yerleri parklarıdır. Aydınlıkevler'deki Altınpark, Kurtuluş'taki Kurtuluş Parkı, Kavaklıdere'deki Kuğulu Park ve Seğmenler Parkı, Çankaya'daki Botanik Parkı hakikaten yeşil, büyük parklardır. Her mevsimde ayrı güzeldirler. İlle de deniz derseniz, bizim denizimiz Gölbaşı'dır. (Mogan gölü) Yazları biraz sivrisineklidir. Denizimize kuşbakışı bakmak istiyorsanız, Ahlatlıbel'e buyurun. Burası hem yeşili bol bir yer hem de Ankara'nın en yüksek yeridir, yaklaşık 1000 metre irtifada. Bir gölümüz daha vardır (Eymir gölü) ama halka kapalı, ODTÜ'lülere hizmet veriyor sadece.

Ve AVMler: çağımızın en önemli mekanları. Maalesef ve maalesef Ankaralıların en çok bulunduğu yerler buralar. Yine de Panora ve Kentpark, hem mimari açıdan hem de çok kalabalık olmamaları ile öne çıkıyor.

Bu Mesaj En Son 9.10.2013 23:21:43 Tarihinde Engin D Tarafından Düzeltilmiştir.

aysetam

(10 Ekim 2013 22:53)
Müzeler hakkında:
Ankarada bir çok müze bulunsa da, bunların çoğu devlet eliyle ve dolayısıyla memur zihniyetiyle işletildiği için, bana kalırsa Ankara Kalesi civarındaki Çengelhan, Rahmi M. Koç Müzesi ve Sıhhiyedeki Cer Modern dışında adamakıllı iyi bir müze yoktur. Tabii ki Anıtkabir istisna.. Burası, Ankaraya ayak basan yerli-yabancı herkesin görmesinin gerektiği ve de gördüğü yerdir.

Bu Mesaj En Son 10.10.2013 22:53:42 Tarihinde aysetam Tarafından Düzeltilmiştir.

kemalcakman

(27 Şubat 2014 21:55)
Ankara'ya gelip mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında Anıtkabir, Ankara Kalesi, Gölbaşı ve müzeler gelmektedir.
Ama birazda eğlence derseniz işte gidebileceğiniz yerler;

Çankaya:
Başkentimiz Ankara'nın birçok semtini içine aldığı için Çankaya ilçesinin sınırları geniştir. Ankara'nın en seçkin semtlerinden Çankaya’da aradığınız en kaliteli ve en nezih eğlence ortamlarını bulabilirsiniz.

Çankaya'nın en popüler yerleri arasında :
Kavaklıdere semtindeki Tunalı Hilmi Caddesi,Cinnah Caddesi ve Kuğulu Park etrafındaki kaliteli restoranları, pastaneleri ve en gözde barları bulunmaktadır. Sheraton Hotel’inin bulunduğu Arjantin Caddesi en şık restoran ve mekanlarıyla,en popüler cafeleri discolarıyla Ankara'nın en sosyetik yerlerinde ilk sıralarda yer alıyor.Tiyatro cafe bar mekanlarıyla kahvenizi yudumlarken tiyatro oyununu izleyebileceğiniz eğlence mekanları ve en sosyetik konser mekanlarıyla ünlüleri ve hayranlarını buluşturup eğenceseverlere unutulmaz dakikalar yaşatan eğlence merkezleri buradadır.

GOP semtinde ise Ankara'nın simgesi Atakule alışveriş merkezindeki mağazalar ve sinemanın yanı sıra Dönerkulesinde şık restoranıyla yemeğinizi yerken Ankara'nın muhteşem manzarasını seyredebilme imkanı sunuyor. Cumhurbaşkanlığı Köşkü ve Atatürk Müzesinin olmasıyla da ayrıcalıklı olma özelliğini gösteriyor.Yeşillik ve sakinlik arayanlar Seğmenler ve Botanik Parkını gezebilirler.

Kızılay ise merkeziliği ile gençlerin en bilinen ve en uğrak yeridir. Yeme-içme,kültür-sanat aradığınız her şey... Meşrutiyet ve Sakarya Caddesinde canlı müzik yapan cafeler,en popüler meyhane, pastaneler; Karanfil ve Konur Sokak ise ekonomik fiyatlarda yiyecek içecek ortamları ve jazz-pop-nostalji ve latin müzikleri çalan en gözde gece kulüp mekanlarıyla karşımıza çıkıyor.Nezih lokantalardan en ucuz kafelere kadar her bütçeye uygun fiyatları bulabilirsiniz. Alışveriş yapabileceğiniz birbirinden güzel mağazaları ise çok fazladır.

Bahçelievler semtinde kahve falı bakan cafeler,en şık restoranlar,oyun cafeleri,nargile cafeleri,değişik tatlar sunan brunch yapabileceğiniz bistro ve pastane çeşitleri,alışveriş yapabileceğiniz giyim,yiyecek vb. en gözde mağazalarıyla Bahçelievler 7. cadde karşınızda…

Oran-Yıldız da gene farklı konsepte nezih restoran,şık lokanta ve kaliteli hizmet veren kafeleri yer almaktadır.

Ümitköy-Çayyolu Birkısmı Çankaya’ya (Beysukent - Angora - Galeria’yı kapsayan Mutlukent) bir kısmı Yenimalle’ye bağlı olan Ümitköy Çayyolu semtleri hızlı bir gelişim göstererek artık Çankaya'nın en gözde mekanlarını barındırmaktadır.

Balgat Bakanlıkların ve iş merkezlerinin bulunmasından dolayı hızla gelişim gösteren Balgat semtinde çalışanların öğle ve akşam yemekleri için tercih ettiği restoran,lokanta,cafeler çok fazladır.Çankaya ve Ufuk Üniversitelerinin bulunması genç nüfusun buralarda bulunan cafeleri ve restoranları tercih etme sebepleri olmaktadır.

Çukurambar semtinde ise Partilerin merkezlerinin bulunması ve Milletvekillerin ikamet ettiği bu semtte en şık ve en nezih mekanları bulabilirsiniz.

Anıtkabir,Atatürk Müzesi gibi görülmesi gereken önemli yerler de Çankaya ilçesinde yer almaktadır.


Bala:
Beynam ormanları olduğu için mesire yeri özelliği taşımasıyla şehrin gürültüsünden uzak mekanları bulabilirsiniz.

Yenimahalle:
Hızlı bir gelişim gösteren Çayyolu'ndaki Park Caddesi ve Ümitköy, artık en şık restoranların özenle seçilmiş yemekleri,en popüler barlar,en seçkin cafeleri, pub, clup fasıl ve en kaliteli eğlence mekanlarıyla Ankara sosyetesinin gözdesi. Mesakoru ve Angora Evlerinin çevrelerinde seçkin eğlence mekanlarını barındıran yerler bulunmaktadır. A.O.Ç ise Hayvanat Bahçesi etrafında kokoreç,döner ve köftecileriyle meşhur. Aynı zamanda pide kebap restoranları alkollü-alkolsüz mekanları fazladır.

Kalabalık bir semt olan Batıkent'te her bütçeye uygun cafe ve çeşitli lokantalar vardır.

Gölbaşı :
Mogan ve Eymir göllerinin olmasıyla nezih,göl kenarı restoranlarıyla düğün nişan gibi kutlamaları da yapabilirsiniz.Şehrin gürültüsünden uzak huzurlu ve kaliteli çay bahçalerinde yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Haftasonu piknik havasında brunchlar yapabileceğiniz bahçeiçi mekanları içine almaktadır.
Gölbaşı'na bağlı İncek'te açık hava brunch (kahvaltı) yapabileceğiniz bistrolar ve eğleneceğiniz mekanlar bulabilirsiniz.

Altındağ:
Ankara kalesinin tarihi esintisi arasında Kaleiçi ve çevresi ayrıcalıklı restoranlarında fasıl keyfi yapabilirsiniz.En lezzetli yemekleri yerken Ankara manzarasını seyredin.Kale etrafı müze evleri ve tarih kokan konakları sizi geçmişe götürecektir. Merkezi Ulus Ankara'nın en eski semtlerindendir.Ulus meydanı ve çevre semtlerde farklı lezzetlerde kebap,pide yemek yenilen mekanları ve konak şeklinde lokantaları fazladır.Merkezde birçok alışveriş mağazaları bulunmaktadır.Aynı zamanda Gençlik Parkında oyuncaklara binip eğlenebilir,içindeki restoran ve cafelerde dinlenip hoş vakit geçirebilirsiniz.

Bu Mesaj En Son 27.02.2014 21:56:13 Tarihinde kemalcakman Tarafından Düzeltilmiştir.

fatma Dursun

(22 Mayıs 2014 10:19)
Türkiye'nin Başkenti Ankara'da tarihi ve kültürel değerleri açısından görülmesi ve gezilmesi gereken yerleri aşağıdaki şekilde sırayayabiliriz.

Başta Ulu Önder Atatürk'ün kabrinin olduğu Çankaya-Tandoğan'da bulunan Anıtkabir; Aslanlı Yol,Tören Meydanı,Mozole ile üç bölümden oluşmaktadır.Ve İlk uğramanız ve görmeniz geren yerdir.

Ankara Müzeleri listesi ise şu şekilde;
*Çankaya-Tandoğan'da Anıtkabir,Atatürk Müzesi,
*Eskişehir Yolu MTA Genel Müdürlüğü Tabiat Tarihi Müzesi,
*Altındağ ilçesinde Ulus'ta Ankara Kalesi,Augustus Tapınağı,Julianus Sütunu,Roma Hamamı,Anadolu Medeniyetler Müzesi,Cumhuriyet Anıtı,Kurtuluş Savaşı Müzesi,
*Sanatoryum Cadddesi'nde Meteoroloji Müzesi,
*Gazi Mahallesi Atatürk Orman Çifliği Atatürk Evi ve Müzesi
*Dikmen'de Eğit-Der Eğitim Müzesi,
*Etimesgutta Hava Müzesi,
*Ulus'ta Devlet Resim Ve Heykel Müzesi ve TC Ziraat Bankası Müzesi,
*Çankaya'da Cumhurbaşkanlığında Pembe Köşk Müzesi,
*Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsü içinde Mehmet Akif Ersoy Evi,
*Ankara Üniversitesi-Eğitim Fakültesi-Cebeci Oyuncak Müzesi,
*ODTÜ Arkeoloji Müzesi,
*Oran'da TRT Müzesi,
*TCDD Gar Alanında TCDD Müzesi ve Sanat Galerisi,
*Altındağ'da Tüerkiye Çocuk Esirgeme Kurumu Müzesi
*Ankara Polatlı'da Alagöz Karargah Müzesi,
*Polatlı'daki Gordion Müzesi,
*Atatürk Bulvarında Etnografya Müzelerini ziyaret edebilirsiniz.
* 2. TBMM
*Altındağ Rahmi Koç Müzesi

Ankara Tarihi Yerleri;
*Ankara'nın en eski bölümleri arasında bulunan Ankara Kalesinin bulunduğu Altındağ'a bağlı Ulus'tur.Kale çevresinde Türk mutfağının örnek lokantaları,Roma ve Selçuklulardan kalma yapılar ve tarihi Ankara evleri bulunmaktadır.
*Ulus'ta Çıkrıkçılar Yokuşu ve Samanpazarında bakırcılar,antikacılar,kilimciler,gibi bir çok dükkandan antik alış-verişinizi yapabilirsiniz.

Ankara Manzarası için:
Ankara'nın simgesi olan Atakule'den Ankara'yı tepeden bakmak isteyenelerin,en üstte bulunan restoran ve cafesinde manzara keyfi yaşayabilir ya da mağazalarında alış veriş yapabilirsiniz. Tabi şu anda bakımda olduğundan bunu yeniden hizmete girdiğinde yapabilirsiniz.

Biraz açık hava olsun derseniz ;
*Çankaya Tunalı Caddesi'nde Kuğulu Park,
*Cinnah Caddesi'nde Botanik Park,
*İran Caddesi'nde Seğmenler Parkı,
*Diken'de Dikmen Vadisi,
*Gazi Osman Paşa'da Ağaçlar içerinde bulunan Papazın Bağı Çay bahçesi,
*Aydınlıkevler'de bulunan Altınpark,
*Milli Egemenlik Parkı,
*Kurtuluş Parkı,
*Sincan'da Harikalar Diyarı,
*Etimesgut'ta Göksu Parkı,
*Altındağ'da Altınpark,Ulus'ta Gençlik Parkı
*Odtü sınırları içerisinde Eymir Gölü,
*Kayaş'ta Mavi Göl,
*Gazi Mahallesi'nde Atatürk Orman Çifliği
*Gazi Mahallesi'nde Hayvanat Bahçesi,
*Gölbaşında;gölkenarı ya da göl manzaralı piknik yapılacak mesire yerleri,restoran ve cafeler
*Gölbaşı'nda Mogan Gölü
*Bala ilçesi sınırlarında Beynam Ormanları

Ankara Kaplıcaları ve hamamları..
*Gümüş işçiliği ile ünlü Beypazarında;türbeler,camiiler,Beypazarı tarihi evleri ve meşhur beypazarı kurusu,
*Beypazarında Kapullu Kaplıcası
*Beypazarı Dutlu-Kaplıca ve İçmeceleri
*Haymana Kaplıcası
*Kızılcıhamam Sey Hamamı Kaplıcası
*Ayaş Karakaya Kaplıcası

Kayak Yapmak isterseniz Elmadağ Kayak Tesisleri,Buz Pateni için Bahçelievler Buz Pateni Salonuna gidebilirsiniz.

Yapmadan Gitmeyin;
*Anıtkabir'de Ata'yı ziyaret,
*Atakule'ye çıkmak,
*Beypazarı'ndan Beypazarı kurusu ve gümüş almak,
*Atatürk Orman Çifliğinde çiftlik dondurması yemek,
*Hayvanat Bahçesinde hayvanları yakından görmek,
*Gölbaşı'nda göl manzarasında brunch yapmak,
*Tunalı Hilmi Caddesi Kuğulu Park'ta kuğulara yem vermek,
*Gençlik Parkı'nda oyuncaklara binip eğlenmek,
*Bahçelievler 7. Caddede tur atmadan Ankara'dan ayrılmayın.

Bu Mesaj En Son 22.05.2014 10:20:26 Tarihinde fatma Dursun Tarafından Düzeltilmiştir.

Engin D

(27 Ağustos 2014 23:44)
Ankara şehir merkezi sınırları içerisinde çeşitli kurumlarca işletilen 42 müze bulunmaktadır. Bunların en önemlileri şunlardır:

Anıtkabir
Mustafa Kemal Atatürkün kabrinin de bulunduğu müzedir. Müze dört bölümden oluşur: Birinci bölümde Atatürk'ün özel eşyaları; ikinci bölümde Çanakkale Savaşı panoraması; üçüncü bölümde Sakarya Meydan Savaşı ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi panoraması; dördüncü bölümde Atatürk devrimlerinin fotoğraf ve açıklamalarla tanıtıldığı, rölyeflerle zenginleştirilmiş tonozlu koridor bulunmaktadır.


Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Atpazarı semtinde, Ankara Kalesinin dış duvarının güneydoğusundaki iki Osmanlı yapısında yer alır. Bu yapılardan biri Mahmut Paşa Bedesteni, diğeri Kurşunlu Handır. Anadolunun arkeolojik eserlerini sergileyen ve dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan bir müzedir.


Etnografya Müzesi
Önceleri Arkeoloji müzesi yapılması düşünülen yapıya sonraları Resim ve Heykel Müzesi kurulması kararlaştırılmış, Mustafa Kemal Atatürkün mezarı Anıtkabir yapılana kadar burada saklanmıştır.


Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Ankaranın Ulus semtinde bulunan müze. Mustafa Kemal Atatürkün direktifleri üzerine Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından projelendirilen ve 1927 yılında inşa edilmiştir. 1950 yılına kadar Ankara Halkevi olarak hizmet veren bina 1980 yılında müzeye çevrilmiştir. Müze 1985 yılında Hacı Ömer Sabancı Vakfı tarafından restore edilmiştir.

Müzede Türk sanatçılara ait Cumhuriyet öncesinden günümüze kadar tarihlenen resim, heykel, seramik, baskı ve Türk süsleme sanatı eserleri sergilenir. Şeker Ahmet Paşa, Zekai Paşa, Halil Paşa Hoca Ali Paşa gibi ressamların resimleri ilk bölümde, İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Namık İsmail gibi sanatçıların eserleri ise Cumhuriyet Dönemi ürünlerinin sergilendiği ikinci bölümde yer alır


Kurtuluş Savaşı Müzesi
Ankara Ulus meydanında bulunan I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının inşaasına, 1915 yılında başlanmıştır. İlkin İttihat ve Terakki Cemiyeti kulüp binası olarak tasarlanmış binanın planı evkaf mimarı Salim Bey tarafından yapılmış, inşasına ise kolordunun askeri mimarı Hasip Bey nezaret etmiştir.

Türk mimari stilinde olan iki katlı binanın en belirgin özelliği duvarlarında Ankara taşı (Andezit) kullanılmış olmasıdır.

Meclisin, 23 Nisan 1920de bu binada toplanması kararlaştırıldığında henüz bitirilmemiş olan bina, milli bir heyecanın eseri olarak milletin katkısıyla tamamlanmıştır.

23 Nisan 1920 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında I. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanılan bina daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk Mektebi olarak işlevini sürdürmüş, 1952 yılında Maarif Vekaletine devredilmiş, 1957 yılında ise müzeye dönüştürülmek üzere çalışmalara başlanmıştır. Bina 23 Nisan 1961de "Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi" adıyla halkın ziyaretine açılmıştır.

Atatürkün doğumunun 100. yılını kutlama programı çerçevesinde, 1981 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon ve teşhir-tanzim çalışmaları sonucu 1981 yılında"Kurtuluş Savaşı Müzesi" adıyla yeniden ziyarete açılmıştır.


Cumhuriyet Müzesi
II. TBMM Binası, 1924-1960 yılları arasında TBMM 1923 yılında mimar Vedat Tek (1873-1942) tarafından Cumhuriyet Halk Fırkası faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bina. Mahfili (toplantı yeri) olarak tasarlanan ve inşa edilen bu bina işlevi değiştirilerek meclis olarak kullanılmıştır. Bodrum üzerine iki katlı olan bu yapının iç bölümleri, iki kat boyunca yükselen ortadaki meclis salonunun üç kenarına dizilmişlerdir. Girişten sonra enine uzanan, iki ucunda merdivenlerin yer aldığı geniş geçit, Selçuklu ve Osmanlı bezeme motiflerinin yer aldığı bir tavanla örtülmüştür. Benzer biçimde ele alınmış yerlerden birisi de büyük salondur. Yer yer localarla değerlendirilen bu salonun özellikle yıldız motiflerini içeren ahşap tavanı, sonradan düzenlenen taç kapı ve bazı noktalar dışında kemerler, saçaklar, yer yer çinilerin yer aldığı bölümler ile bu dönemin mimari özelliklerini yansıtmaktadır.

I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının yetersiz olması ve gelişen Cumhuriyet Türkiyesi meclisinin ihtiyaçlarını karşılayamaması nedeni ile bina bir takım değişiklikler geçirmiş, sonra da II. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak 18 Ekim1924 tarihinde hizmete açılmıştır.

II. Türkiye Büyük Millet Meclisi 1924-1960 yılları arasında Atatürk ilke ve inkılâplarının gerçekleştirildiği; Cumhuriyetimizin gelişmesi için çok önemli çağdaş kararların alındığı; çağdaş yasaların çıkarıldığı uluslararası alanda Türkiyenin etkinliğini ve saygınlığını artıran antlaşmaların yapıldığı; çok partili sisteme geçişin sağlandığı önemli bir yapıdır. Türk siyasi tarihinde önemli yeri olan II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası işlevini 27 Mayıs 1960 tarihine kadar 36 yıllık bir dönem boyunca sürdürmüştür.

1961 yılında meclisin yeni yapılan modern binasına taşınması üzerine bu bina Merkezi Antlaşma Teşkilatına (CENTO) tahsis edilmiştir. 1961-1979 yılları arasında CENTO Genel Merkezi olarak kullanılan bu bina CENTOnun kaldırılması ile aynı yıl Kültür Bakanlığına devredilmiştir. Bu binanın ön kısmının Cumhuriyet Müzesi olarak düzenlenmesi, arka kısmının ise Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğünün hizmet binası olarak kullanılması kararlaştırılmıştır. Müze kısmı onarım ve restorasyonlardan sonra düzenlenerek 30 Ekim 1981-1985 yılına kadar hizmet vermiştir. Aynı yıl ziyarete kapatılarak, teşhir çalışmaları başlamıştır. Çalışmalar 1991 yılına kadar devam etmiş, Ocak 1992 yılında yeniden ziyarete açılmıştır.

Ağustos 2001 tarihinde tekrar ziyarete kapatılan müze, restorasyon ve teşhir - tanzim çalışmalarından sonra 29 Ekim 2008 tarihinde Cumhuriyet Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Bu düzeniyle müzede ilk üç Cumhurbaşkanı dönemini yansıtan olaylar, kendi sözleri, fotoğrafları, bazı özel eşyaları ile o dönemde mecliste alınan kararlar ve kanunlar sergilenmektedir.


Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi
20 Nisan 1990de açılan Türkiyenin ilk oyuncak müzesidir. Halen Ankara Üniversitesi bünyesinde ve Kültür Bakanlığı denetiminde hizmet vermeyi sürdürmektedir.

Müzede yer alan en eski özgün oyuncaklar yabancı oyuncaklar bölümünde sergilenen ve 1890 yılından kalan oyuncaklardır. Bununla birlikte Türkiyenin dört bir yanında yer alan arkeoloji müzelerinde sergilenen kimi antik oyuncakların kopyaları da oyuncak müzesinde görülebilir. Türkiyeden oyuncaklar arasında en eskileri 1933 yılından kalan teneke oyuncaklardır. Oyuncaklar eski olmasına rağmen,hâlâ yepyeni görünmektedir. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Cemal Gürsel Caddesi, Cebeci/Ankara adresinde Çarşamba ve Cuma günleri çalışma saatlerinde ziyaret edilebilir.


Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi
Ankaranın ilk sanayi müzesidir. Ankara Kalesinin ana giriş kapısının karşısında, eskiden At Pazarı olarak bilinen mevkide yer alan Çengel Han adlı tarihi kervansarayda yer alır.

Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edilen Çengelhan, Mihrimah Sultanın eşi Damat Rüstem Paşa tarafından 1522de yaptırılmış, çeşitli dönemlerde tiftik deposu ve tabakhane olarak kullanılmış, 20.yyın sonlarında terk edilmiştir. Çengelhan, Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğünden kiralanarak restore edilmiş ve 2005 yılından itibaren sanayi müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Müzede, 1850li yıllardan itibaren sanayide kullanılan araçlar, ilk daktilo, ilk televizyon gibi çeşitli elektronik araçlar; denizcilik, havacılık, karayou taşımacılığı gibi alanların geçmişine ait objeler sergilenmektedir. Müzedeki eserlerin çoğu Rahmi Koç koleksiyonundan bağışlanmıştır. Çengelhanın avlusunda Vehbi Koçun iş hayatına atıldığı dükkân yer almaktadır. Müze, İstanbul'da, Haliçteki Lengerhane binasında 1994 ten itibaren hizmet veren Rahmi M. Koç Müzesinden sonra Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından açılan ikinci sanayi müzesidir.


Mehmet Akif Ersoy Müze Evi
Mehmet Akif Ersoyun Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankarada ikamet ettiği ve İstiklâl Marşı başta olmak üzere çok sayıda şiirini yazdığı müzeye dönüştürülmüş Ankara evdir. Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsünün sınırları içinde yer alır.

Vaktiyle Taceddin Dergahı olan bu yapı, Taceddin Şeyhi tarafından savaş yıllarında Mehmet Akife tahsis edilmişti. Yapı 1949da şehir meclisi kararı ile müze-eve dönüştürüldü ancak uzun yıllar harap durumda kaldı. 1982 yılında yeniden onarıldı ve 1984te ziyarete açıldı.

Müze-evde Mehmet Akif Ersoy’a ait cep saati, gözlük, tesbihi, tüfek ve büyük şairin yüzünün kalıbı müzede teşhir edilen eserlerdendir.

Evin karşısında 2003 yılında yapılmış olan Mehmet Akif’in büstü ile İstiklâl Marşı’nın ilk iki kıtasının yazılı olduğu bir kitabe yer almaktadır.

Taceddin Dergahı, ilk olarak Kanuni Sultan Süleyman tarafından Hacı Bayram-ı Veli’nin kurduğu Bayramiye tarikatkının bir kolu olan Celvetiler için yaptırılmıştır. Adını, bahçesinde kabri bulunan Tacaeddin Sultandan alır. 1826da tamir edilmiş ve Sultan Abdülmecit tarafından ilaveler yapılarak türbe, dergah evi, çeşme, hazire ve camiden oluşan bir külliye haline gelmiştir. Dergahın bulunduğu sokak sonradan Mehmet Akif Sokağı adını almıştır.

Mehmet Akif Ersoy, İstanbulun işgalinden sonra aldığı davet üzerine milli mücadeleye katılmak üzere Ankaraya gelmişti. Kendisine büyük hayranlık duyan Taceddin-i Veli Camisi imamı Tevfik Hoca (Tevfik Çiftdoğan) kendisini karşılamış; şehirde kiralık ev bulmanın çok zor olduğu o dönemde külliyede yer alan bu yapıyı kendisine tahsis etmişti.

Şair, 1. TBMM Burdur milletvekili olduğu yıllarda günlerini bu mütevazı evde geçirdi; dostlarıyla milli mücadele meselelerini tartıştı. Mehmet Akif, bir ulusal marş yazılması için açılan yarışmaya para ödüllü olduğu için başlangıçta katılmamıştı. Yarışmaya katılan şiirlerin hiç birisi uygun nitelikte bulunmayınca dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphinin ısrarı üzerine İstiklâl Marşını bu evde yazmaya başladı. Gece gelen ilhamı kaçırmamak için bazı dörtlükleri mum ışığında dergahın duvarlarına kazdığı anlatılır. Şair, meşhur Bülbül şiirini de bu evde yazmıştır.

2009 yılında bir helikopter kazası sonucu hayatını kaybeden Büyük Birlik Partisi genel başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, vasiyeti gereği, bakanlar kurulu kararıyla dergahın bahçesine gömülmüştür.


Pembe Köşk
Türkiye Cumhuriyeti 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün 1925’ten 1973’te ölümüne kadar 48 yıl yaşadığı, halen müze olarak varlığını sürdüren yapıdır. Cumhuriyet Tarihinin en önemli mekanlarından biridir.

Pembe Köşkün ilk sahibi eski Ankara eşrafından Uzunoğullarının oğlu Mehmet Uzunoğludur. Mehmet Uzunoğlu, Kurtuluş Savaşının ardından Ankaraya gelen Atatürkün köşkü çok beğenmesi üzerine Pembe Köşkü, Çankayadaki bağlarıyla birlikte Atatürke hediye etmiş, kısa bir süre sonra da vefat etmiştir.

Ankara’nın en eski evlerinden olan Pembe Köşk, Atatürk’ün başkanlık ettiği toplantılara, 22 Şubat 1927’de gerçekleşen Ankara’nın ilk balosuna, şehirdeki ilk konserlere, ilk sergilere, bilimsel toplantılara, satranç, bilardo, ata binme yarışlarına ev sahipliği yapmıştır. Bahçesinde Ankaranın havasına uygun çiçek ve ağaç yetiştirme denemeleri yapılmıştır.

İnönü Vakfı tarafından Müze-Ev olarak düzenlenen Pembe Köşk, her yıl milli bayramlarda ziyarete açılmaktadır. Pembe Köşk’te İnönü ailesine ait eşya, madalyalar, Atatürk ile yemek yedikleri oda, İsmet İnönü’nün Atatürk ile bilardo oynadığı masa, İsmet İnönü’nün sahra dürbünü, satranç masası, silahlar, üniformalar sergilenmektedir. Köşkün üst yanındaki ağaçlık alanda İsmet İnönü ve eşi Mevhibe İnönü’nün birlikte bir heykelleri, köşkün karşısındaki parkta ise heykeltraş Mine Sunar tarafından yapılan 4,5 metre boyunda, 3 ton ağırlığında bir İnönü heykeli yer alır.


Ankara Türk Hava Kurumu Müzesi
Ankarada tarihi Paraşüt Kulesinin yanında havacılık tarihine, Türk Hava Kurumunun çalışmalarına ilişkin belge, fotoğraf ve maketlerin sergilendiği 19 Mayıs 2002de ziyarete açılmış müzedir. Hipodrom Caddesi No:2 adresinde yer alan müzeye giriş ücretsizdir. İçinde ücretsiz paraşüt atlayışlarının yapıldığı Paraşüt Kulesi yer alır.


Feza Gürsey Bilim Merkezi (FGBM)
Ankarada Altınpark bünyesinde faaliyet gösteren, öğrencilerin eğlenceli bir ortamda bilimin temel prensiplerini öğrenmesi için kurulmuş bir tesistir. Türkiyenin üç bilim merkezinden birisidir (Diğerleri, Şişli Belediyesi Bilim Merkezi, İTÜ Bilim Merkezi).

FGBM Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 23 Nisan 1993 tarihinde kurulmuştur. İçinde 48 parça deney ve sergi birimi bulunur.

Ankarada bir bilim merkezi kurma fikri, resmi bir ziyaret nedeni ile Kanadada bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin Torontodaki dünyanın en büyük bilim merkezlerinden birisi olan Ontorio Science Centre (OSC) ziyareti üzerine doğmuştur. OSC ile yapılan anlaşma sonucu anahtar teslim şeklinde bilim merkezi yapılmıştır. Deney ve sergi birimlerinin seçimini ODTÜ öğretim üyelerinden oluşan bir komisyon yapmıştır. Bu seçimde, Türkiyedeki ders programı gözönünde tutulmuştur.

FGBM, adını ünlü Türk fizikçi Feza Gürseyden alınır. Başlangıçta adının Ankara Bilim Merkezi olması düşünülen merkeze, 13 Nisan 1992de Gürseyin hayatını kaybetmesi üzerine bu isim verilmiştir. FGBMnin işletmesini Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait ANFA Ankara Altınpark İşletmeleri Limited Şirketi yapmaktadır. Ocak 1995’te Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından FGBMde bulunan deney ve sergi birimleri incelenmiş, ilköğretim ve lise öğrencileri için tavsiye edilmiştir.


Hacettepe Sanat Müzesi
Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsünün sınırları içinde yer alır. Resim, heykel, fotoğraf, grafik sanatları, video gibi hareketli görsel sanatlara ait eserleri sergilenmektedir.


ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi
ODTÜ yerleşkesinde yer alır. İçinde özellikle eski arabalar ve radyolar dikkat çekmektedir.Gruplar halinde gidildiğinde özel olarak rehberlik yapılmaktadır.


Çankaya Müze Köşk
Cumhurbaşkanlığı Köşkü Bahçesinde yer alır. Köşk tüm eşyalarıyla korunarak günümüze gelmiştir.


Atatürk Eğitim Müzesi
Beşevlerde yer alır. 1981 yılında hizmete açılan müzede Türk Eğitim Tarihi ile ilgili belge, eşya, kitap teşhir salonları, kütüphane ve Başöğretmen Atatürk arşivi bulunmaktadır.


A.O.Ç. Atatürk Evi Müzesi
Çiftliğin içerisinde yer alır. Atatürkün Selanikte doğduğu evin bir benzeri olarak inşa edilmiş ev 1981 yılından beri müzedir.


Eğitim Derneği Müzesi
Dikmen’dedir. 1995 tarihinde eğitimle ilgili ürünlerin, belgelerin derlenmesi amacıyla kurulmuştur.


G.Ü. Mesleki Eğitim Fakültesi Müzesi
Beşevler’dedir. 1974 yılında açılmıştır. Yöresel giysiler, işlemeler, takılar, çoraplar, dokumalar, oyalar sergilenmektedir.


Ülker Zaim Müzesi
Özel Atılım Lisesi , İncek kampüsü içerisindedir. Osmanlı Dönemine ait giysi ve takılar ev eşyaları ve arkeolojik eserler sergilenmektedir.


Ziraat Bankası Müzesi
T.C. Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası Şeref Salonu, Ulus’dadır. Tarihi ve resmi banka evrakları ile eşyaları sergilenmektedir.Türkiyênin ilk bankacılık müzesidir.


75.Yıl Cumhuriyet Eğitim Müzesi
1998 yılında Sıhhiye’de açılmıştır. Eğitimle ilgili araç gereç , yayınlar ve fotoğraflar sergilenmektedir.


Şerife Uludağlı Kız Olgunlaşma Enstitüsü 100.Yıl Müzesi
Sıhhiye’deki müzede cam, bakır, ahşap, gümüş eşyalar, giysiler, peşkir ve yağlıklar, keseler, oyalar, kumaş ve çorap örnekleri, takılar vb. eski el sanatı eserler sergilenmektedir.


TCDD Açıkhava Buharlı Lokomotif Müzesi
Ankara Garı içinde Celal Bayar Bulvarı üzerindeki müzede TCDDnin kullanmış olduğu buharlı lokomotifler sergilenmektedir. Atatürkün 1935 ile 1938 yıllarında yurt gezisinde kullandığı özel vagon da buradadır.


TCDD Demiryolları Müzesi ve Sanat Galerisi
Garın içerisindedir. 1924 yılında yapılan bina 1990 yılından sonra sanat galerisi ve demiryolları müzesi olarak hizmete açılmıştır.Müzenin alt katında demiryollarına ait belgeler ve eşyalar sergilenmektedir.


Milli Mücadelede Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi
Garın içerisindedir. Eski adı Direksiyon binasıdır. Anadolu Bağdat demiryolunun yapımı sırasında 1890 yılında Almanlar tarafından yapılmıştır.24 Aralık 1964 yılında Atatürkün anısına müze olarak ziyarete açılmıştır.Binanın alt katı da demiryolları müzesi olarak ziyarete açıktır.


Telekomünikasyon Müzesi
Aydınlıkevler’deki Türk Telekomünikasyon A.Ş. Genel Müdürlüğü binasındadır. Uydu ve radyolink kuleleri, mors cihazları, teleks ve telefon makineleri ve diğer iletişim araçları görülebilir.


TRT Müzesi
1981 yılında eski radyo malzemelerinin toplanarak sergilendiği TRT Radyo Müzesi olarak 1994 yılında Ankara Oranda yeni yerinde açılmıştır.


Hava Müzesi
Hava Lojistik Komutanlığındadır. Uçaklar, maketler, uçuş ekipmanları, fotoğraflar, pilot giysileri sergilenmektedir.


Şefik Bursalı Müze Evi
Ressamın 1903 ile 1930 yılları arasında yaşadığı Çankayadaki evi müze olarak düzenlenmiştir.


TCMB Para Müzesi
Osmanlı ve Cumhuriyet Döneminde tedavülde bulunan madeni paralar, banknotlar, baskı klişeleri, tarihî hisse senetleri ve tahviller sergilenmektedir.


MTA Tabiat Tarihi Müzesi
1968 yılında MTA tarafından kurulmuştur. 1935 yılından itibaren jeolojik çalışmalar sırasında bulunan mineraller, taş örnekleri, fosiller sergilenmektedir.


Çocuk Esirgeme Kurumu Müzesi
Çocuk Esirgeme Kurumuna ait tarihsel döküman ve malzemeler sergilenmektedir.


Ankara Barosu Hukuk Müzesi
2006 yılında açılmıştır. Müzede Türkiyedeki ilk avukat cübbesi de bulunmaktadır.


Haritacılık Müzesi
Cebeci’de bulunmaktadır. 1971 yılında açılmıştır.Harita Genel Komutanlığına bağlıdır. Atlas ve haritalar, haritacılıkla ilgili eski alet ve malzemeler sergilenmektedir.


Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Müzesi
Ankara Etnografya Müzesindeki Hatay devletine ait mühürler buraya verilmiştir. Kurtuluş Savaşı ve İnkılaplarla ilgili eşyalar bulunmaktadır. Müzede, Atatürkün Sivas Kongresi günlerinde kullandığı masa ve koltuk, Atatürk'ün hayatına ait fotoğraflar, devrimlerle ilgili resimler, belgeler vardır.


Atatürk ve Meclis Müzesi
TBMM yerleşkesinde Parlâmentonun doğu yönünün birici katındaki bir salondadır. 1920 ve 30lardan kalma, Meclis, İnkılaplar ve Atatürk ile ilgili çeşitli belge ve fotoğraflar teşhir edilmektedir.


Devlet Mezarlığı Müzesi
Müzede Defnedilen Cumhurbaşkanları ve Kurtuluş Savaşı Komutanlarına ait eşyalar, resimler ve dergiler sergilenir.


Jandarma Müzesi
Jandarmanın tarihini ve bugününü her yönüyle tanıtmak ve korumak amacıyla kurulmuştur.


Ekmek Müzesi
Ekmeğin Anadolu uygarlıkları döneminden günümüzde kadar geçirdiği üretim aşamaları sergilenmektedir.


Ankara Vakıf Eserleri Müzesi
Ulus’tadır. Türkiyenin bütün yörelerinden toplanmış, vakiflara ait yüzlerce değerli antika ve etnoğrafik eşya sergileniyor.


Kültür ve Tarih Müzesi
Beypazarı’ndadır. Müzede Beypazarı ve yöresinin kültür ve tarihini yansıtan eserlerle, Bizans, Roma ve Osmanlı zamanından kalan çeşitli tarihi eserler sergilenmektedir.


Yaşayan Müze
Beypazarı’ndadır. Ziyaretçiler atölyelerde çalışarak Beypazarı kültürünü öğrenmektedirler.


Meteoroloji Müzesi
Keçiörendedir. Binada meteorolojik aletler sergilenmektedir.


Alagöz Karargâh Müzesi
Ankara-Polatlı arasındaki Alagöz Köyündeki Türkoğlu Ali Ağaya ait çiftlik evidir. Sakarya Savaşında düşmanın Polatlı yakınlarına kadar ilerlemesi üzerine Batı Cephesi Komutanlığı, Ankara-Polatlı arasındaki Alagöz Köyünü Cephe Karargâhı olarak seçmiştir. Bu köyün halkından, Türkoğlu Ali Ağaya ait çiftlik evi karargâh olarak kullanılmıştır.

Sakarya Savaşının bitiminde bina, sahipleri olan Ali Türkoğlu ve oğulları tarafından 1965 yılına kadar ev olarak kullanılmıştır. 1965 yılında varisleri tarafından Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiştir. 1967 yılında, Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı olan Anıtkabir Müze Müdürlüğüne devredilen binanın, restorasyonu yapılarak müze haline getirilmiştir.

10 Kasım 1968 tarihinde sadece üst katı tanzim edilerek teşhire açılmış, alt kat odaları ise 1983 yılında yapılan yeni bir düzenlemeyle teşhire açılmıştır.

Bina iki katlıdır ve, Giysi Odası, Kitaplık ve Hatıra Eşya Odası, Zabitan Yemek Odası, Mutfak, Muhabere Odası, Başkumandanlık Odası, Kurmay Heyeti Odası, Dinlenme Odası, Yaveler Odası, Atatürkün Yatak Odası, Atatürkün Yemek Odası ve Hizmet Eri Odası olmak üzere 12 odadan oluşmaktadır.


Gordion Müzesi
Ankaranın Polatlı ilçesindedir. Gordion Yassıhöyük köyündedir. Gordionda Kral Midasın tümülüsü vardır. Ama Kral Midasın kemikleri alınarak Anadolu Medeniyetleri Müzesine götürülmüştür.

1963 yılında Ankaranın Polatlı ilçesine bağlı Yassıhöyük olarak tanınan 500 nüfusa sahip küçük bir köyün yanında kuruldu. Bugün Gordion Müzesinde kronolojik bir sergileme sunulmakta, her dönem karakteristik örneklerle temsil edilmektedir. Üç vitrinde Eski Tunç Devri eserleri, bunu takiben Kral Midas ile son bulan Erken Frig Dönemine ait eserler yer almaktadır. Bu eserler içinde Erken Demir Çağına ait el yapımı çanak-çömlekler, Erken Frig Çağına ait Demir aletler, tekstil üretim aletleri sergilenmektedir. Yeni sergi solonunda Panoramik vitrin içinde M.Ö. 700 yıllarına tarihlenen tahrip katına ait tipik bir yapı sergilenmektedir. Yeni salonun geri kalan kısmında M.Ö. 6 - M.S. 4. yüzyıla ait ithal edilmiş Yunan seramiği, Hellenistik Çağ ve Roma Dönemine ait malzemeler sergilenmektedir. Son bölümde ise ziyaretçiler Gordionda ele geçen mühür ve sikke örneklerini izleme imkânı bulmaktadırlar.

Son yıllarda Gordion Müzesinin ziyaretçi sayısındaki büyük artış, burada yeni düzenlemeler yapılmasını gündeme getirmiştir. Bu çalışmalar içinde 180 m²lik yeni depo binası, 150 m²lik ek teşhir salonu, 30 m²lik laboratuvar ve 35 m²lik görüntü ile bilgilendirme salonu, 5000 m²lik yeni açık hava teşhir alanı yapıların belli başlıları arasında sayılabilir.

Yeni kazılan alan Friglerin mobilya yapımında kullandıkları sedir, kokulu ardıç, şimşir, sarıçam, ceviz ve porsuk fidanları ile ağaçlandırılmıştır. Bu yeni alana nakledilen Roma mozaiği ve Galat Mezarı yapılan işlerin bir bölümü olarak sayılabilir.


Topçu ve Füze Okulu Müzesi
Polatlı’dadır. Değişik cins ve çapta toplar, kıyafetler, harp araç ve gereçleri sergilenmektedir.


Malıköy Tren İstasyonu Müzesi
Sakarya Meydan Savaşının ulaştırma merkezi ve lojistik üssüdür.


Atatürk Müze ve Kültür Evi
Bala’dadır. Atatürk'ün Ankara'ya gelirken 26 aralık 1919 günü misafir olduğu ve geceyi geçirdiği, o dönemde Muhtar olan Veli çavuşun evidir.


Devlet Mezarlığı
Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanları ile Kurtuluş Savaşı sırasında en az tümen komutanlığı yapmış ve 1988 yılında Genelkurmay Başkanının politik kriterlerine uyan (örnek: Sakallı Nurettin Paşa politik kriterlere uygun bulunmamıştır) 61 komutanının mezarlarının yer aldığı 1988 yılında hizmete açılmış "anıt-park" niteliğindeki mezarlıktır. Ankara’da, Atatürk Orman Çiftliği arazisi içinde yer alır. 536.000 metrekarelik alanda yer alan ve 356.000 metrekaresi yeşil alan olan park, halka açıktır. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yönetilir.

Devlet Mezarlığı yaptırılması için 6 Kasım 1981 Tarihli ve 2549 Sayılı Kanun, 11 Kasım 1981de Resmî Gazetede yayımlandı. Mezarlık için Milli Savunma Bakanlığı’nın 1982 yılında açtığı yarışma sonucu 42 proje arasından seçilen Y.Müh.Mimar Özgür Ecevit ile, Y.Ziraat Müh. Ekrem Gürenli’nin projesi uygulanmıştır. Bu projede İslam kültürüne uygun olarak gösterişli mezarlardan kaçınılmış, işlevsel olmayan anıtsal formlar kullanılmamış ve hüzünlü bir hava oluşmamasına dikkat edilmiştir. 30 Ağustos1988 günü devlet töreni ile hizmete açılmıştır.

Park içinde, 19 Mayıs 1919’dan Cumhuriyetin kurulduğu güne kadar olan tarih döneminde ülke tarihi açısından önemli olaylar heykel ve simgelerle canlandırılmıştır. "Cumhuriyet Tarih Yolu" olarak adlandırılan bu alan, Türkiye’deki ilk büyük kapsamlı heykel düzenlemesidir. Bu düzenleme için 600ton Marmara mermeri kullanılmıştır. Mezarlık alanındaki heykeller, Prof.Dr.Rahmi Aksungur tarafından yapılmıştır. Heykel düzelenmesinin uygulanmasında ayrıca şu heykel sanatçılarının emeği geçmiştir: Ayla Aksungur, Ömer Yavuz, Elvide Akdağ, Ulaş Korkmaz, Mustafa Yılmaz, Deniz Erol, Ferit Yazıcı.

Cumhuriyet Tarih Yolu’ndaki ilk heykel, Atatürk’ün Samsun’a çıkışını ifade eden bir kayadır. Kayanın gölgesi, haritadaki Samsun limanının siluetini ortaya çıkarır. Kayadaki bir delik, gölgenin içinde bir ışık belirmesine neden olur. Özelikle 11:00-14:00 saatleri arasında bu ışık, Atatürk’ün profili olarak belirir. Böylece Atatürk’ün Samsun’a çıkışı toprağa düşen nur olarak canlandırılmıştır.

19 Mayıs bölümünden sonra "Kongreler Bölümü" yer alır. Bu bölümdeki iki basamak, Kongreler sonucu Meclis’in kurulmasını simgeler. Kongreler bölümünden sonraki "Savaşlar Bölümü"nde 5 sütun yer alır. Sütunların üzerinde Nutuk’tan sözler vardır. Bölümün sonundaki heykel, Lozan Anlaşması’nı simgeler; sağda ve soldaki rölyeflerin her biri ise bir savaşı anlatmaktadır. En son heykel bölümünde "Cumhuriyet" tek bir soyut heykel ile sembolleştirilmiştir.

Devlet Mezarlığı’nda yer alan müzede defnedilen Cumhurbaşkanları ve Kurtuluş Savaşı Komutanlarına ait eşyalar, resimler ve dergiler sergilenir.

1931 yılında Atatürk tarafından yaptırılan "Karadeniz Havuzu" adlı havuz, devlet mezarlığı inşaatı sırasında restore edilmiştir. Çevresi, dinlenme havuzu olarak kullanılmaktadır.

Mezarlık alanı sınırlarındaki tören alanı üzerinde "otağ çadırı" formunda tasarlanmış bir yapı bulunur. "Simge" olarak adlandırılan sekizgen planlı bu yapı, tören alanını güneş ve yağmurdan korur. Simgenin altındaki "Anısal Duvar", mezarlıkta yatanların adlarından oluşmuş, bitmemiş bir duvar görünümündedir. Her yeni Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı için yeni bir taş konularak örülmesine devam edilmektedir. Böylece Cumhuriyetin sürekliliği ifade edilir.

Mezar alanlarına giden tören yolunun iki yanında İstiklal Savaşı’nı simgeleyen iki heykel grubu, Cumhurbaşkanları mezar alanı içinde cumhuriyetin gelişimini simgeleyen heykel ve 25 metre uzunluğundaki bayrak direği bulunur.

Devlet Mezarlığında 61 Kurtuluş Savaşı Komutanı ve 60 Cumhurbaşkanı mezarı hazırlanmıştır. 2006 Yılında Yapılan Kanun değişikliği ile artık Başbakanlar ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanları da buraya defnedilebilecektir.

Mezarlığa 3 Cumhurbaşkanı defnedilmiştir: Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk. Eski başbakanlardan Bülent Ecevit de ölümünden sonra buraya defnedilmiştir.

Mezarlığa defnedilecek Kurtuluş Savaşı Komutanları 1988 yılında Genelkurmay Başkanlığı tarafından belirlenmiştir.

Devlet Mezarlığında mezarı bulunan komutanlar şunlardır:
Not: Parantez içindeki rütbeler Genelkurmayın çevirilerine dayanmaktadır.
Fevzi Çakmak, Müşir (Mareşal) 1922 (İstanbuldaki Eyüp Sultan Mezarlığında Hüseyin Şeyh türbesine defnedilmiş ve ailesinin isteğiyle Devlet Mezarlığına nakledilmemiştir.)
Ali Fuat Cebesoy, Birinci Ferik (Orgeneral) 1926 (Geyvede Alifuatpaşa köyündeki Merkez Camii avlusuna defnedilmiş ve ailesinin isteğiyle Devlet Mezarlığına nakledilmemiştir.)
Cevat Çobanlı, Birinci Ferik (Orgeneral) 1926
Yakup Şevki Subaşı, Birinci Ferik (Orgeneral) 1926
Fahrettin Altay, Birinci Ferik (Orgeneral) 1926
Kazım Özalp, Birinci Ferik (Orgeneral) 1926
Kâzım Karabekir, Birinci Ferik (Orgeneral) 1927
İzzettin Çalışlar, Birinci Ferik (Orgeneral) 1930
Kazım Orbay, Orgeneral 1935
Nafiz Gürman, Orgeneral 1940
Salih Omurtak, Orgeneral 1940
Mustafa Muğlalı, Orgeneral 1942
Cemil Cahit Toydemir, Orgeneral 1942
Sabit Noyan, Orgeneral 1945
Kazım İnanç, Ferik (Korgeneral) 1924
Şükrü Naili Gökberk, Ferik (Korgeneral) 1926
Ali Hikmet Ayerdem, Ferik (Korgeneral) 1926
Kemalettin Sami Gökçen, Ferik (Korgeneral) 1926
Ahmet Naci Eldeniz, Ferik (Korgeneral) 1927
Nihat Anılmış, Ferik (Korgeneral) 1928
Mehmet Kâzım Dirik, Ferik (Korgeneral) 1928
Nazmi Solok, Ferik (Korgeneral) 1930
Ahmet Naci Tınaz, Ferik (Korgeneral) 1930
Ahmet Derviş, Ferik (Korgeneral) 1930
Mehmet Kenan Dalbaşar, Ferik (Korgenenal) 1931
Ömer Halis Bıyıktay, Ferik (Korgeneral) 1934
Yusuf İzzet Met, Mirliva (Tümgeneral) 1915
Refet Bele, Mirliva (Tümgeneral) 1922 (İstanbuldaki Zincirlikuyu Mezarlığındaki aile mezarlığına defnedilmiş ve ailesinin isteğiyle Devlet Mezarlığına nakledilmemiştir.)
Rüştü Sakarya, Mirliva (Tümgeneral) 1921
Selahattin Adil, Mirliva (Tümgeneral) 1923
Kazım Sevüktekin, Mirliva (Tümgeneral) 1922
Osman Nuri Koptagel, Mirliva (Tümgeneral) 1922
Hüseyin Nurettin Özsu, Mirliva (Tümgeneral) 1922
Mehmet Sabri Erçetin, Mirliva (Tümgeneral) 1922
Mürsel Bakü, Mirliva (Tümgeneral) 1922
Halit Karsıalan, Mirliva (Tümgeneral) 1922
Âşir Atlı, Mirliva (Tümgeneral) 1925
Akif Erdemgil, Mirliva (Tümgeneral) 1927
Sıtkı Üke, Mirliva (Tümgeneral) 1927
Mehmet Suphi Kula, Mirliva (Tümgeneral) 1927
Cavit Erdel, Mirliva (Tümgeneral) 1927
Alâattin Koval, Mirliva (Tümgeneral) 1927
Osman Zati Koral, Mirliva (Tümgeneral) 1926
Ahmet Zeki Soydemir, Mirliva (Tümgeneral) 1927
Nazif Kayacık, Mirliva (Tümgeneral) 1928
Mehmet Hayri Tarhan, Mirliva (Tümgeneral) 1929
Münip Özsoy, Albay 1921
Veysel Özgür, Albay 1921
Hacı Mehmet Arif Örgüç, Albay 1921
Şerif Yaçağaz, Albay 1921
Ethem Servet Boral, Albay 1921
Ahmet Nuri Öztekin, Albay 1921
Mehmet Nâzım Bey, Şehit Albay 1921
Hasan Mümtaz Çeçen, Albay 1921
Reşat Çiğiltepe, Albay 1922
İbrahim Çolak, Albay 1922
Mehmet Hulusi Conk, Albay 1922
Halit Akmansü, Albay 1922
Mehmet Nuri Conker, Albay 1920
Ahmet Fuat Bulca, Albay 1924
Mahmut Nedim Hendek, Yarbay 1922

Bu Mesaj En Son 28.08.2014 14:15:09 Tarihinde Engin D Tarafından Düzeltilmiştir.

Mesaj Yazmak İçin Üye Girişi Yapmalısınız.
Serbest Kürsü Son Mesajlar
Rota Önerisi Almanya İsviçre Fransa (30 Nisan 2018 16:46 - TAMER)
Yeni ve Yerel Yeme-İçme Markaları (20 Ağustos 2017 14:40 - Gurme Reyiz)
Ankara`da Mutlaka Yemek Yenmesi Gereken Mekanlar Nereler? (20 Ağustos 2017 14:32 - Gurme Reyiz)
Abant’ ta Ne Yenir? Abant’ın En Güzel ve Meşhur Yemekleri ! (01 Şubat 2017 13:32 - mustafa1989)
Fotoğrafçılık Kursları Yeteneklerinizi Ortaya Çıkarıyor! (17 Kasım 2016 12:01 - fotolife)
Bayburt`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (07 Kasım 2016 21:53 - muratbasar)
İstanbul`da Toplu Ulaşım (07 Kasım 2016 21:42 - muratbasar)
Backpacker Panda Appetite Mumbai (11 Temmuz 2016 10:51 - Vispakhale)
Gaziantepte nereleri gezelim (02 Mayıs 2016 11:12 - Ayhan06)
Samsun Havaalanı Oto Kiralama - Ekip Rent A Car (12 Mart 2016 01:23 - ekiprentacar)
Pristine-uskup-ohrid-belgrad (28 Ocak 2016 23:22 - Cagataythr)
İSMAİL USTA TARAKLI KÜLTÜRÜR SANATIMIZ OLAN ŞİMŞİR KAŞIK VE (28 Ocak 2016 00:50 - ismail usta taraklı)
izmir`de Nerede Kalınır (12 Ocak 2016 12:56 - muratbasar)
Gaziantep`de Konaklama Seçenekleri (12 Ocak 2016 11:52 - muratbasar)
Erzurum`da Nerede Konaklanır (11 Ocak 2016 10:03 - Dadaş)
İzmir`e Gidipte Mutlaka tadılması Gerekenler Neler? (10 Ocak 2016 20:48 - hakangeziyor)
En iyi seyahat filmleri (06 Ocak 2016 11:32 - TAMER)
Ucuz ucak biletii firsati (13  Aralık 2015 19:24 - Cagataythr)
Tuana Rent A Car Oto Kiralama (03 Ağustos 2015 23:11 - tuanarentacar)
bursa`da ev sıcaklığında konaklama (02 Temmuz 2015 16:42 - BİLİCİLER)
Bir emekli İran`ı nasıl gezmeli ? (14 Haziran 2015 10:23 - xterranova)
Adana`da Nerede Ne Yenir? (29 Nisan 2015 15:41 - yunusaltun)
Münih Havaalanı Aktarma (07 Nisan 2015 23:32 - hakangeziyor)
Gezmek, Görmek (22 Şubat 2015 23:31 - Hasan Pekmezci)
Hallstatt-prag ulaşım (10 Şubat 2015 16:42 - hakangeziyor)
Muğla`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11  Aralık 2014 12:38 - Erdin İVGİN)
KAHİRE DE KONAKLAMA VE GEZİ (04  Aralık 2014 12:14 - MERC)
Şırnak`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (28 Kasım 2014 13:56 - Gulrevan)
Hurgada ve Luxor Gezisi Hakkında Tavsiyeye İhtiyacımız Var (26 Ekim 2014 15:39 - MERC)
Bloğuma Davet (15 Ekim 2014 05:16 - BUSE-PATTAYA)
Beş gunluk ıtalya gezımız için program.. (01 Ekim 2014 13:13 - Setenay Süzer)
Antalya`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (16 Eylül 2014 08:50 - Engin D)
Karabük`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (16 Eylül 2014 08:10 - Engin D)
En İyi Seyahat Ettiren Kredi Kartı Hangisi? (13 Eylül 2014 08:33 - Sunart)
Bolu`nun Mutlaka Tadılması Gereken Yemekleri Neler? (08 Eylül 2014 20:37 - ilkyaz)
Ankara`da Etkinlikler Festivaller (07 Eylül 2014 01:19 - Engin D)
Erzurum`un Mutlaka Tadılması Gereken Yemekleri Neler? (06 Eylül 2014 00:14 - Dadaş)
Erzurum`da Görülmesi Gereken Yerler (05 Eylül 2014 22:45 - Dadaş)
Ardahan`da Görülmesi Gereken Yerler (05 Eylül 2014 16:27 - Engin D)
Şanlıurfa`da Görülmesi Gereken Yerler (05 Eylül 2014 00:51 - Engin D)
İstanbul`da Festivaller Etkinlikler (03 Eylül 2014 00:09 - Engin D)
Çorum`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (03 Eylül 2014 00:04 - Engin D)
Çanakkale`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (02 Eylül 2014 23:24 - Engin D)
İzmir`de Festivaller Etkinlikler (29 Ağustos 2014 22:27 - Engin D)
Ankara`da Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler (27 Ağustos 2014 23:44 - Engin D)
Balıkesir`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (27 Ağustos 2014 14:55 - decimation)
MART AYINDA BENELÜKS GEZİSİ NASIL OLUR? (24 Ağustos 2014 22:59 - TAMER)
Tavsiye (19 Ağustos 2014 14:01 - canan.06)
Artvin`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (15 Ağustos 2014 15:22 - Erdin İVGİN)
Aydın`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (04 Ağustos 2014 02:06 - Erdin İVGİN)
Adıyaman`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (04 Ağustos 2014 01:45 - Erdin İVGİN)
Artvin`de Görülmesi Gereken Yerler (03 Ağustos 2014 01:01 - AhmetBilir)
İstanbul`da Mutlaka Nereleri Görmeli (03 Ağustos 2014 00:58 - AhmetBilir)
Trabzon`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (03 Ağustos 2014 00:55 - AhmetBilir)
Erzurum `da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (03 Ağustos 2014 00:54 - AhmetBilir)
Elazığ`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (03 Ağustos 2014 00:53 - AhmetBilir)
Muş`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (03 Ağustos 2014 00:53 - AhmetBilir)
Artvin`de Mutlaka Tadılması Gerekenler Neler? (03 Ağustos 2014 00:51 - AhmetBilir)
Amasya`da Mutlaka Tadılması Gerekenler Neler? (03 Ağustos 2014 00:47 - AhmetBilir)
Balıkesir`in Mutlaka Tadılması Gereken Yemekleri Neler? (03 Ağustos 2014 00:34 - AhmetBilir)
Afyon`da Nerede Ne Yenir Ne İçilir? (03 Ağustos 2014 00:33 - AhmetBilir)
Çanakkale`nin Mutlaka Tadılması Gereken Yemekleri Neler? (03 Ağustos 2014 00:33 - AhmetBilir)
Kırklareli`nde Mutlaka Tadılması Gerekenler Neler? (03 Ağustos 2014 00:32 - AhmetBilir)
Bursa`da Nerede Konaklanır (03 Ağustos 2014 00:29 - AhmetBilir)
Ankara`da Konaklama Seçenekleri (03 Ağustos 2014 00:26 - AhmetBilir)
Ankara`da Toplu Ulaşım Nasıl Yapılır (03 Ağustos 2014 00:17 - Engin D)
Aksaray`da Mutlaka Tadılması Gerekenler Neler? (03 Ağustos 2014 00:10 - Engin D)
Ağrı`da Nerede Ne Yenir Ne İçilir? (03 Ağustos 2014 00:10 - Engin D)
Adıyaman`da Görülmesi Gereken Yerler (03 Ağustos 2014 00:00 - Engin D)
Antalya`da Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler (02 Ağustos 2014 23:56 - Engin D)
Aydın`da Görülmesi Gereken Yerler (02 Ağustos 2014 23:50 - Erdin İVGİN)
Giresun`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (23 Temmuz 2014 22:27 - Engin D)
Ardahan`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (23 Temmuz 2014 21:51 - AhmetBilir)
Malatya`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (23 Temmuz 2014 13:28 - Engin D)
Bolu`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (17 Temmuz 2014 20:55 - AhmetBilir)
Konya`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (17 Temmuz 2014 20:45 - AhmetBilir)
Tekirdağ`ın Mutlaka Tadılması Gereken Yemekleri Neler? (16 Temmuz 2014 23:41 - AhmetBilir)
Edirne`de Mutlaka Tadılması Gerekenler Neler? (16 Temmuz 2014 23:33 - AhmetBilir)
Iğdır`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 20:10 - Engin D)
Kars`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 20:06 - Engin D)
Rize`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 19:59 - Engin D)
Gümüşhane`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 19:48 - Engin D)
Erzincan`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 19:46 - Engin D)
Tunceli`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 19:45 - Engin D)
Bingöl`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 19:40 - Engin D)
Hakkari`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 19:32 - Engin D)
Bitlis`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 19:29 - Engin D)
Siirt`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 19:24 - Engin D)
Van`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 15:50 - Engin D)
Batman`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 15:36 - Engin D)
Diyarbakır`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 15:28 - Engin D)
Mardin`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 15:26 - Engin D)
Şanlıurfa`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 15:18 - Engin D)
Kahramanmaraş`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 15:17 - Engin D)
Kilis`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 15:16 - Engin D)
Hatay`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 15:13 - Engin D)
Osmaniye`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 15:12 - Engin D)
Kayseri`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 15:11 - Engin D)
Sivas`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 15:09 - Engin D)
Ordu`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 15:07 - Engin D)
Tokat`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 15:06 - Engin D)
Samsun`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 15:05 - Engin D)
Sinop`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 15:04 - Engin D)
Kastamonu`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 13:29 - Engin D)
Çankırı`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 13:14 - Engin D)
Yozgat`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 13:13 - Engin D)
Kırıkkale`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 13:04 - Engin D)
Kırşehir`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 13:03 - Engin D)
Nevşehir`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 13:01 - Engin D)
Niğde`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 12:59 - Engin D)
Mersin`de (İçel`de) Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 12:53 - Engin D)
Karaman`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 12:44 - Engin D)
Bartın`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 12:35 - Engin D)
Zonguldak`ta Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (11 Temmuz 2014 12:30 - Engin D)
Düzce`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (10 Temmuz 2014 01:08 - Engin D)
Eskişehir`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (10 Temmuz 2014 01:06 - Engin D)
Isparta`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (10 Temmuz 2014 01:04 - Engin D)
Burdur`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (10 Temmuz 2014 01:00 - Engin D)
Denizli`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (10 Temmuz 2014 00:59 - Engin D)
Uşak`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (10 Temmuz 2014 00:41 - Engin D)
Manisa`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (10 Temmuz 2014 00:39 - Engin D)
Kütahya`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (09 Temmuz 2014 01:27 - Engin D)
Bilecik`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (09 Temmuz 2014 01:26 - Engin D)
Sakarya`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (09 Temmuz 2014 01:25 - Engin D)
Kocaeli`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (09 Temmuz 2014 01:24 - Engin D)
Yalova`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (09 Temmuz 2014 01:22 - Engin D)
Tekirdağ`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (09 Temmuz 2014 01:19 - Engin D)
Kırklareli`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (09 Temmuz 2014 01:17 - Engin D)
Edirne`de Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (09 Temmuz 2014 01:14 - Engin D)
Ağrı`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (09 Temmuz 2014 00:57 - Engin D)
Afyon`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (09 Temmuz 2014 00:54 - Engin D)
Adana`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (09 Temmuz 2014 00:49 - Engin D)
Bursa`da Festivaller Etkinlikler (09 Temmuz 2014 00:44 - Erdin İVGİN)
Gaziantep`de Etkinlikler Festivaller (02 Temmuz 2014 01:00 - Engin D)
Amasya`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (01 Temmuz 2014 23:46 - AhmetBilir)
İstanbul`da Mutlaka Tadılması Gerekenler Neler? (29 Haziran 2014 00:17 - aysetam)
Antalya`da Mutlaka Tadılması Gerekenler Neler? (28 Haziran 2014 23:56 - Engin D)
Ardahan`da Mutlaka Tadılması Gerekenler Neler? (28 Haziran 2014 23:27 - Engin D)
İzmir`in Gece Hayatı (27 Haziran 2014 00:20 - MYılmaz)
Aksaray`da Düzenlenen Festivaller ve Etkinlikler (26 Haziran 2014 23:54 - MYılmaz)
Kubilay Kan & Yahya Dai @ ART350 Live Music (16 Haziran 2014 19:33 - fundakara)
Adana`da Konaklama Seçenekleri Neler? (01 Haziran 2014 23:42 - Engin D)
Afyon`da Mutlaka Nereleri Görmeli Gezmeli (29 Mayıs 2014 22:24 - MYılmaz)
Amasya`da Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler (29 Mayıs 2014 22:20 - MYılmaz)
Aksaray`da Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler (29 Mayıs 2014 22:16 - MYılmaz)
Ağrı`da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler (25 Mayıs 2014 13:14 - Engin D)
Bursa`da Mutlaka Görmemiz Gereken Yerler (20 Nisan 2014 13:12 - Mustafa)
Aydın`da Mutlaka Tadılması Gereken Yemekler Neler? (20 Nisan 2014 01:15 - Yusuf ÇETİN)
Gaziantep`de Mutlaka Tadılması Gereken Yemekler Nerede Yenir (20 Nisan 2014 00:05 - Engin D)
Şanlıurfa`da Nerede Ne Yenir Ne İçilir? (14 Nisan 2014 22:54 - Yusuf ÇETİN)
Tokat’ta Nerede Ne Yenir Ne İçilir? (14 Nisan 2014 19:07 - emine)
İstanbul`da Nerelerde Konaklanır (11 Nisan 2014 00:01 - Erdin İVGİN)
Fuarda Almanca veya İngilizce yardımcı olacak (26 Mart 2014 09:54 - ALİCAN)
Antalya Rent A Car Portalı (23 Mart 2014 17:33 - Rentacarss)
Iğdır`da Görülmesi Gereken Yerler (01 Mart 2014 12:46 - emine)
Bingöl`de Görülmei Gereken Yerler (28 Şubat 2014 23:43 - muratbasar)
İzmir Merkezde Mutlaka Nereleri Görmeli (28 Şubat 2014 00:21 - Yusuf ÇETİN)
Adana`da Toplu Ulaşım Nasıl Yapılır (27 Şubat 2014 21:32 - emine)
Adana`da Mutlaka Nereleri Görmeli (23 Şubat 2014 23:44 - kemalcakman)
Tokat`ta Gezilecek Yerler (23 Şubat 2014 21:00 - kemalcakman)
Muş’ta Görülmesi Gereken Yerler (23 Şubat 2014 15:08 - muratbasar)
Muş’ta Nerede Ne Yenir Ne İçilir? (23 Şubat 2014 14:28 - muratbasar)
Siirt`te Görülmei Gereken Yerler (23 Şubat 2014 01:43 - Engin D)
Siirt’te Nerede Ne Yenir Ne İçilir? (23 Şubat 2014 01:04 - AhmetBilir)
Adıyaman`da Nerede Ne Yenir Ne İçilir? (23 Şubat 2014 00:40 - AhmetBilir)
Bursa`da Mutlaka tadılması Gerekenler Neler? (22 Şubat 2014 22:16 - emine)
Bursa Kentinde Ulaşım (22 Şubat 2014 21:32 - Engin D)
Gaziantep`de Mutlaka Nereleri Görmeli (13 Şubat 2014 15:01 - Engin D)
Sofya,Belgrad,Budapeşte,Bratislava,Viyana,Prag,Dresten,Berlin (23 Ocak 2014 17:22 - Yiğit)
Gezginler için En Faydalı İOS ve Android Uygulamaları Hangil (19 Kasım 2013 00:51 - fdrrkmn)
Dünyanın en kapalı ülkesine seyahatim: KUZEY KORE (18 Kasım 2013 17:07 - Çelebi Alper)
Moğolistan`da göçebe yaşamım, bozkır maceralarım (18 Kasım 2013 17:02 - Çelebi Alper)
Arnavutluk gezi notlarım ve bilgilerim (18 Kasım 2013 16:56 - Çelebi Alper)
Gaziantep`de Toplu Ulaşım (01 Kasım 2013 00:51 - Engin D)
Ayvalık`tan Midilli Geçiş süreci hakkında ! (27 Ekim 2013 16:45 - MERC)
berring bogazi(denizi) (24 Ekim 2013 10:31 - Erdin İVGİN)
1 aylık Latin Amerika seyahatimin maliyeti, planı, bilgileri (01 Eylül 2013 21:48 - Çelebi Alper)
izmir Kentinde Ulaşım Nasıldır (01 Eylül 2013 20:34 - Erdin İVGİN)
BRÜKSEL`DEN BRUGGE` YE NASIL GİDERİM ?? (05 Haziran 2013 21:44 - hakangeziyor)
Hızlı tren (18 Mayıs 2013 21:30 - kangal65)
Barcelona (13 Mayıs 2013 23:07 - hakangeziyor)
Bergamo`dan Venedik`e Ulaşım (03 Mayıs 2013 11:07 - barann)
italya seyahatimizin programlanması (29 Nisan 2013 10:16 - ozgyildir)
Bavyera kasabaları (07 Nisan 2013 23:16 - NEŞE)
Milano`dan Venedik`e gidiş ve konaklama hakkında ! (07 Nisan 2013 18:32 - bertha)
Uffizi Galeri`nin biletini internetten almak daha mı mantıklı (02 Nisan 2013 20:29 - hakangeziyor)
İtalya`da yerli rehber ihtiyacı (21 Mart 2013 23:12 - topkapı)
italya`ya Gitmek İçin En Uygun Tarih (21 Mart 2013 19:37 - hakangeziyor)
Floransa da tavsiye edebileceğiniz uygun fiyatlı otel var (17 Mart 2013 17:40 - hakangeziyor)
İtalya (20 Şubat 2013 17:04 - hakangeziyor)
Açıklama (03 Şubat 2013 19:15 - Erdin İVGİN)
Taxi Roma (11  Aralık 2012 12:16 - taxiroma)